Τεχνητή νοημοσύνη στην τέχνη και τον πολιτισμό

Η τέχνη και τα μουσεία χρησιμοποιούν – περισσότερο απ’ όσο θα πίστευε κανείς- την τεχνητή νοημοσύνη (AI). Η τεχνολογία έχει αξιοποιηθεί ήδη στη δημιουργία έργων, την ανακατασκευή έργων τέχνης και την ενίσχυση της εμπλοκής επισκεπτών.

Η τεχνητή νοημοσύνη (Arificial Intelligence) έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος πολλών δραστηριοτήτων. Συγκεκριμένα, η AI συναντάται στην τέχνη και τον πολιτισμό, ωστόσο, αυτή είναι μια από τις λιγότερο εξερευνημένες οδούς της τεχνητής νοημοσύνης, σε σύγκριση με τις κύριες χρήσεις της, όπως στην ασφάλεια του κυβερνοχώρου, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα παιχνίδια κ.λπ.. Όταν εξετάζουμε, όμως, τις χρήσεις της στον πολιτισμό, εντοπίζουμε εξαιρετικά αποτελέσματα, που δεν περιορίζονται στα τεχνικά μόνο χαρακτηριστικά των έργων.

Εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε, κυρίως, εξοικειωμένοι με την «ανθρωποκεντρική» τεχνητή νοημοσύνη, αυτή δηλαδή, που μπορεί να αναγνωρίσει τα ενδιαφέροντα μας και να μας προτείνει  ψυχαγωγικές ή άλλες ευκαιρίες, που σχετίζονται με αυτά. Πρόκειται για έναν πολύ μικρής κλίμακας τρόπο να αντιληφθούμε τη συγκεκριμένη τεχνολογία και τις δυνατότητες που έχει.

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει εξελιχθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, με όλο και περισσότερους καλλιτέχνες να στρέφονται προς τη χρήση της για τη δημιουργία τέχνης. Ακόμα, προγραμματιστές και μηχανικοί δημιουργούν συσκευές και εφαρμογές, για να υποστηρίξουν την συνύπαρξη της με την τέχνη, με σκοπό την προώθηση μουσείων.

Καθώς τα μουσεία εξακολουθούν να προσαρμόζονται σε ένα αναπτυσσόμενο τοπίο ψηφιακής τέχνης -συμπεριλαμβανομένων των NFTs–  η τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα πρέπει να θεωρείται ένα ανταγωνιστικό εργαλείο προώθησης των εκθέσεων και συλλογών τους.

Πώς ενσωματώνεται η τεχνητή νοημοσύνη στον πολιτισμό

Στον πολιτισμό με τη γενική έννοια, είναι δύσκολο να καταλάβουμε πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε ενδεχομένως να ενσωματωθεί ή να βοηθήσει. Η τεχνολογία AI, όμως, μπορεί πραγματικά να συμβάλλει, όχι μόνο στην αναγνώριση της πολιτιστικής ποικιλομορφίας που υπάρχει σε όλο τον κόσμο, αλλά και στη δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου για την έκφρασή της.

Ειδικότερα, η τεχνολογία ΑΙ βοηθά τους δημιουργούς στη διαχείριση και δημιουργία της τέχνης. Ως τέχνη σε αυτό το σημείο αναφέρονται όλες οι μορφές, είτε είναι ζωγραφική είτε μουσική ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που μπορεί να θεωρηθεί μορφή τέχνης. Από τη συγγραφή ποιημάτων μέχρι τη μουσική παραγωγή και τον χορό.

Πίνακες τεχνητής νοημοσύνης που πωλούνται σε δημοπρασίες και μουσική που δημιουργείται με αυτή την τεχνολογία είναι, ίσως, πλέον γνώριμα στον κόσμο. Αυτό οδήγησε στην έμπνευση ενός νέου είδους τέχνης που ονομάζεται υπολογιστική και επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν τέχνη με χρήση ΑΙ, μειώνοντας δραστικά τον χρόνο που απαιτείται για την κατασκευή ενός έργου.

Άλλα πλεονεκτήματα είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συγκρίνει και να αντιπαραβάλει την προσωπική δουλειά με δυνητικά χιλιάδες άλλα έργα. Αυτό επιτρέπει τη διασφάλιση της γνησιότητάς της και καθορίζει την ποιότητα και αξία της, σε σύγκριση με άλλα υπάρχοντα έργα.

Δημιουργία και ανακατασκευή έργων τέχνης

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει προχωρήσει από τη μίμηση άλλων έργων τέχνης στη δημιουργία νέων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο πίνακας τεχνητής νοημοσύνης που πουλήθηκε από μια γαλλική κολεκτίβα το 2018, ο οποίος ήταν ο πρώτος πίνακας τεχνητής νοημοσύνης που πουλήθηκε ποτέ.

Οι συνεργασίες μεταξύ προγραμματιστών και καλλιτεχνών έχουν δημιουργήσει πολύ όμορφα έργα τέχνης. Αντίστοιχα παραδείγματα μπορεί να είναι ο υπολογιστής ILLIAC που είναι μια πρωτοποριακή εφεύρεση στην υπολογιστική μουσική ή το έργο τέχνης AI της Google που μετατρέπει το πρόσωπό των χρηστών σε πορτρέτο ποίησης – ¨Poem Portrait¨.

Ακόμα, πολλά μουσεία διαθέτουν εκτεταμένα αρχεία εικόνων, φωτογραφιών και βίντεο που μπορεί να καταστραφούν από το χρόνο και να χρειαστούν αποκατάσταση. Η τεχνολογία AI μπορεί να επαναφέρει τις εικόνες των αρχών του 20ου αιώνα σε ανάλυση 4K, με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα.

Η τεχνητή νοημοσύνη σε ρόλο επιμελητή

Το Museum of Wild and Newfangled Art (Mowna) που άνοιξε πρόσφατα, χρησιμοποιεί AI για να επιμεληθεί την επερχόμενη διαδικτυακή του εμπειρία This Show is Curated by a Machine. Δημιουργήθηκε για να απαντήσει στο ερώτημα αν μπορεί η επόμενη Μπιενάλε να επιμεληθεί από μια μηχανή (The Next Biennial Should Be Curated by a Machine).

Ο επιμελητής τεχνητής νοημοσύνης θα εκπαιδευτεί στο σύνολο δεδομένων της Μπιενάλε του Mowna 2021, το οποίο περιλαμβάνει εργασίες που υποβλήθηκαν μεταξύ 2019 έως 2021 από μια παγκόσμια κοινότητα, καθώς και άλλα πρόσφατα σύνολα δεδομένων που προέρχονται από διαθέσιμες πηγές, όπως το Museum of Modern Art και το Artsy. Για το Mowna και ίσως πολλά μουσεία ακόμα, ένας διαδικτυακός εκθεσιακός χώρος ή ένας επιμελητής τεχνητής νοημοσύνης να είναι τα ιδανικά στοιχεία που χρειάζονται.

Αφήστε ένα σχόλιο...

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top