Τα NFTs κατακτούν την online αγορά τέχνης

Η πανδημία επέφερε σημαντικές αλλαγές στα μουσεία, όμως παράλληλα άνοιξε και το δρόμο για την εφαρμογή καινοτόμων ιδεών. Μέσα από την ανάγκη για βιωσιμότητα των ιδρυμάτων και των επαγγελματιών τους, ξεκίνησε να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε τεχνολογίες, όπως τα NFTs.

Μουσεία σε όλο τον κόσμο έχουν ξεκινήσει να χρησιμοποιούν τα NFTs για να καταστήσουν τα έργα τους προσβάσιμα στο κοινό και να αποκτήσουν έσοδα, ώστε να αναπληρώσουν τις απώλειες που προκάλεσε η πανδημία.

Τι είναι τα NFTs;

Ένα μη ανταλλάξιμο νόμισμα (non-fungible token) είναι ένας τύπος κρυπτογραφικού διακριτικού σε μια Blockchain, που αντιπροσωπεύει ένα μοναδικό στοιχείο. Τα NFTs μπορεί να είναι εξ’ ολοκλήρου ψηφιακά ή διατυπωμένες εκδόσεις πραγματικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων εικόνων, ήχου και βίντεο. Συνδέονται με περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να αγοραστούν, να πωληθούν ή να διαπραγματευτούν.

Η καταχώρισή τους στη Blockchain είναι ουσιαστικά ένα «έξυπνο συμβόλαιο», που τα πιστοποιεί ως μοναδικά και όχι ανταλλάξιμα, γεγονός που καθιστά ένα NFT διαφορετικό από κάθε άλλο ψηφιακό αρχείο. Καθώς τα NFTs δεν είναι ανταλλάξιμα μεταξύ τους, ενδέχεται να λειτουργούν ως απόδειξη γνησιότητας και ιδιοκτησίας στο ψηφιακό χώρο. Τα NFTs διατηρούνται συνήθως στη Blockchain Ethereum, αν και τα υποστηρίζουν και άλλες αλυσίδες μπλοκ.

Με άλλα λόγια, τα NFTs επιτρέπουν την αναγνώριση, την πώληση και την κατοχή «αυθεντικών» ψηφιακών έργων τέχνης, που δε μπορούν απλά να αντιγραφούν.

Πού χρησιμοποιούνται τα NFTs;

Σε αρκετές περιπτώσεις χρήσης επιλέγονται πλέον τα NFTs, όπως ψηφιακή ταυτότητα, αδειοδότητη, έργα τέχνης. Μάλιστα, μπορούν ακόμα να επιτρέψουν την τμηματική ιδιοκτησία αντικειμένων υψηλής αξίας. Η δυνατότητα που έχουν τα NFTs να αντιπροσωπεύουν πραγματικά στοιχεία, επιτρέπει την αποθήκευση και ανταλλαγή τους ως μάρκες σε μια blockchain. Με αυτό τον τρόπο, αυξάνεται το απόρρητο και την ακεραιότητα των δεδομένων για πολλά άτομα σε όλο τον κόσμο.

Όσον αφορά την τέχνη, υπάρχουν πολλές online αγορές, που δίνουν στους καλλιτέχνες τη δυνατότητα να δημιουργούν και να πωλούν NFTs. Ορισμένα είναι ανοιχτά μόνο με πρόσκληση, ενώ άλλα είναι πιο δημοκρατικά και επιτρέπουν σε οποιονδήποτε να δημιουργήσει ένα NFT.

Τα NFTs διατηρούνται συνήθως στη Blockchain Ethereum, αν και τα υποστηρίζουν και άλλες αλυσίδες μπλοκ.

Τι σημαίνει όμως αυτό για τα μουσεία και τους καλλιτέχνες;

Η τεχνολογία Blockchain ανοίγει νέους δρόμους για την εξασφάλιση προσβασιμότητας στην τέχνη και για απόκτηση πόρων μέσα από την πώληση crypto-art (τέχνης που μπορεί να αγοραστεί, να πουληθεί και να συλλεχθεί από οποιονδήποτε σε ένα αποκεντρωμένο σύστημα).

Για παράδειγμα, οι Uffizi Galeries στη Φλωρεντία αποφάσισαν να πουλήσουν τις εκδόσεις NFT των πιο δημοφιλών έργων τέχνης του Μιχαήλ Άγγελου, του Μποτιτσέλι ή του Καραβάτζιο για να καλύψουν τις απώλειες από την πανδημία.

Το Whitworth Museum στο Μάντσεστερ είναι το πρώτο μουσείο του Ηνωμένου Βασιλείου που ξεκίνησε να πουλάει NFTs για να στηρίξει οικονομικά κοινωνικούς σκοπούς, σε συνεργασία με τοπικούς οργανισμούς.

Το State Hermitage Museum στη Ρωσία, ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία στον κόσμο, θα κυκλοφορήσει μια περιορισμένη έκδοση NFTs με ψηφιακά αντίγραφα αριστουργημάτων από τη συλλογή τέχνης του.

Αλλά τα NFTs δεν αφορούν μόνο στα χρήματα. Μπορούν, ακόμα, να χρησιμοποιηθούν για να προβληθούν έργα τέχνης, που είναι αδύνατο να παρουσιαστούν στο φυσικό χώρο του μουσείου.

Ανεξάρτητοι καλλιτέχνες μπορούν, επίσης, να διαθέσουν και να πουλήσουν τα έργα τους στην online αγορά τέχνης. Τα NFTs παρέχουν τη βεβαιότητα ότι είναι κάποιος ο μοναδικός ιδιοκτήτης ενός συγκεκριμένου αντιγράφου και δίνουν την αίσθηση ότι κατέχει ένα μοναδικό ψηφιακό έργο, που δημιουργήθηκε μόνο μία φορά. Ένα πιθανό όφελος για τους καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν NFTs για να πουλήσουν τα ψηφιακά έργα τους είναι ότι μπορούν να ορίσουν ένα τέλος μεταπώλησης, το οποίο συλλέγουν κάθε φορά που το έργο «αλλάζει χέρια». Αυτό το τέλος εντυπώνεται στο NFT, όταν δημιουργείται.

Ποιες είναι οι σκέψεις για το μέλλον;

Οι νέες τεχνολογίες, και ιδίως η blockchain, έχουν ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην ανάπτυξη της διαδικτυακής αγοράς τέχνης, με έμφαση στην ιδιοκτησία και την εγγύηση αυτής της ιδιοκτησίας. Με πολλές δυνατότητες, τα NFTs εγείρουν εξίσου πολλά ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα και το αποτύπωμα άνθρακα που παράγουν ή το νομικό πλαίσιο γύρω από αυτά.

Η φύση των NFTs δεν επιτρέπει την αποθήκευσή τους ούτε καν σε φορητούς δίσκους, οπότε η ιδέα της ιδιοκτησίας αμφισβητείται. Ίσως είναι δύσκολο, για παράδειγμα, για τα μουσεία που χρηματοδοτούνται από το δημόσιο και δεσμεύονται σε νομικές υποχρεώσεις, να προσεγγίσουν αυτό το νέο μοντέλο συναλλαγών.

Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε τις εξελίξεις για το αν τα ιδρύματα και οι καλλιτέχνες θα καταφέρουν ή όχι να προσαρμοστούν στο νέο αυτό οικοσύστημα.

Αφήστε ένα σχόλιο...

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top