Πώς το Blockchain συνδέεται με την τέχνη και τα μουσεία;

Είτε παρακολουθείτε τις τάσεις της τεχνολογίας, των τραπεζών ή της ψηφιακής τέχνης, είναι πολύ πιθανό να έχετε ακούσει για το blockchain. Αυτή η ψηφιακή τεχνολογία διατήρησης αρχείων είναι σχετικά νέα, αλλά έχει κατακτήσει τον κόσμο με την ικανότητά της να εξασφαλίζει πιο ασφαλείς, διαφανείς και προσβάσιμες συναλλαγές σε όλο τον κόσμο.

Τι είναι η τεχνολογία blockchain;

Οι άνθρωποι συχνά εξισώνουν λανθασμένα την τεχνολογία blockchain με το κρυπτονόμισμα. Ενώ συνδέονται, δεν είναι συνώνυμα. Blockchain είναι η τεχνολογία κατανεμημένου λογιστικού καταλόγου, που έκανε ισχυρά τα κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin. Το Bitcoin ήταν στην πραγματικότητα η πρώτη χρήση της «αλυσίδας μπλοκ», αλλά η τεχνολογία είναι ικανή για πολλά περισσότερα από τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων – ειδικά όταν πρόκειται για μουσεία.

Η αλυσίδα μπλοκ είναι στην ουσία μια ψηφιακή τεχνολογία διατήρησης αρχείων που αποτελείται από ¨blocks¨ ή ψηφιακά κομμάτια πληροφοριών, τα οποία στη συνέχεια συνδέονται με «αλυσίδες» ή δημόσιες βάσεις δεδομένων.

Αυτές οι αλυσίδες δημιουργούν ένα αποκεντρωμένο δίκτυο και εξαλείφουν την ανάγκη για ένα αξιόπιστο τρίτο μέρος, όπως μια τράπεζα ή μια εταιρική βάση δεδομένων. Με αυτό τον τρόπο, καθιστούν όλες τις αποθηκευμένες πληροφορίες δημόσια επαληθεύσιμες. Αυτό σημαίνει ότι, όταν έχετε πρόσβαση σε πληροφορίες από την αλυσίδα μπλοκ, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι τα δεδομένα δεν έχουν αλλοιωθεί.

Η ιδέα θα ήταν η ίδια, για παράδειγμα, για να στείλετε χρήματα σε έναν συγγενή που ζει σε άλλη χώρα. Η ανταλλαγή είναι ασφαλής και αξιόπιστη. Οποιαδήποτε πληροφορία αποθηκεύεται στην αλυσίδα μπλοκ δεν ανήκει σε κάποιο άτομο ή εταιρεία, αλλά ανήκει και επαληθεύεται από τη συλλογικότητα που έχει πρόσβαση σε αυτήν. Καθώς αποθηκεύονται νέες πληροφορίες, είναι αμετάβλητες και προστίθενται στην αλυσίδα μπλοκ, αντί να ενημερώνονται συνεχώς οι υπάρχουσες καταχωρήσεις δεδομένων. Έτσι, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται στα blocks είναι σχεδόν αδύνατο να αλλάξουν, καθιστώντας το εξαιρετικά ασφαλές.

Blockchain και μουσεία

Η προσοχή στρέφεται σε αυτή την τεχνολογία για τις δυνατότητες που προσφέρει στη βελτίωση των συστημάτων σε πολλούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των μουσείων. Πώς μπορεί να εφαρμοστεί αυτή η τεχνολογία στο χώρο των μουσείων; Αυτή τη στιγμή, οι ειδικοί διερευνούν τις δυνατότητες της «αλυσίδας μπλοκ» σε διάφορους τομείς, όπως στη διαχείριση συλλογών και δωρητών, στη δημιουργία νέων ψηφιακών αγορών και στην παρακολούθηση της προέλευσης.

Ορισμένα συστήματα στον κλάδο των μουσείων έχουν καθυστερήσει από καιρό να ανανεωθούν, είτε πρόκειται για ευκολία χρήσης, είτε για ακρίβεια, είτε για προσβασιμότητα. To blockchain θα μπορούσε να είναι το κλειδί που θα φέρει τόσο τα ιστορικά όσο και τα σύγχρονα ιδρύματα πιο ολοκληρωμένα στη σημερινή εποχή.

Προσθέτοντας αξία στην αγορά ψηφιακής τέχνης

Για πολλούς ανθρώπους μπορεί να είναι δύσκολο να κατανοήσουν και να δουν την αξία της ψηφιακής τέχνης. Αν δεν μπορείτε να το κρεμάσετε στον τοίχο, γιατί να το αγοράσετε; Αν είναι ψηφιακή, δεν μπορεί απλώς να αντιγραφεί; Ή να διαγραφεί; Αυτά ακριβώς τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με τη χρήση της τεχνολογίας blockchain.

Η σημασία της σπανιότητας στον φυσικό κόσμο για συλλεκτικά αντικείμενα, όπως έργα τέχνης, δεν είναι άγνωστη. Η ψηφιακή σπανιότητα είναι καινούργια όμως, επειδή μέχρι τώρα, οτιδήποτε έχετε μοιραστεί στο διαδίκτυο είναι ένα αντίγραφο. Εάν η σπανιότητα μπορεί να εφαρμοστεί στα ψηφιακά έργα με τον ίδιο τρόπο που εφαρμόζεται στους πίνακες και τα γλυπτά, αυτό ανοίγει μια πόρτα για τα μουσεία να παρέχουν στο κοινό τους πρόσβαση σε αυτά τα ψηφιακά έργα.

Τα ψηφιακά έργα τέχνης μπορούν να παρουσιαστούν στο φυσικό κόσμο με διάφορους τρόπους, οι οποίοι εμφανίζουν ένα έργο μόνο αν μπορείτε να αποδείξετε την ιδιοκτησία μέσω ενός κουπονιού ή ενός ιδιωτικού κλειδιού. Έτσι, καθώς τα μουσεία ενσωματώνουν όλο και περισσότερο την εικονική πραγματικότητα σε εκθέσεις και εμπειρίες, τα περιβάλλοντα αυτά προσφέρουν έναν ακόμη τρόπο για να καταστήσουν τα έργα ψηφιακής τέχνης πιο εύκολα προσβάσιμα στους ενδιαφερόμενους.

Μεταφορά έργου τέχνης

Ένα σημαντικό κόστος για τα μουσεία είναι η ασφάλιση. Είτε ένα έργο εισάγεται σε ένα μουσείο είτε εξάγεται από αυτό, ως δάνειο ή ως μέρος μιας περιοδεύουσας έκθεσης, η ασφάλιση για το ταξίδι αυτό έχει υψηλό κόστος και η παρακολούθησή του απαιτεί μεγάλη προσοχή. Παρά τα διάφορα επίπεδα κινδύνου καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού ενός έργου έως τον τελικό προορισμό του, η ασφάλιση συχνά τιμολογείται για ολική απώλεια.

Πώς θα ήταν αν υπήρχε ένας αξιόπιστος τρόπος παρακολούθησης ενός έργου, ώστε η τιμή της ασφάλισης να αλλάζει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σε συνάρτηση με το επίπεδο κινδύνου σε κάθε συγκεκριμένο σημείο; Η αλυσίδα μπλοκ έχει τη δυνατότητα να επιτύχει αυτό το επίπεδο ασφάλειας και διαφάνειας, ενημερώνοντας την κατάσταση του έργου σε πραγματικό χρόνο. Αυτό θα μπορούσε, επίσης, να εξαλείψει την ανάγκη να συνοδεύει κάποιο μέλος του ιδρύματος ένα έργο στο ταξίδι του, εξοικονομώντας έτσι στο μουσείο ακόμη περισσότερα χρήματα.

Όταν ένα άτομο δημιουργεί ένα έξυπνο συμβόλαιο, λέει στον υπολογιστή – μέσω κώδικα – πώς πρέπει να συμβεί μια συγκεκριμένη αλυσίδα γεγονότων.

Έξυπνες συμβάσεις

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του blockchain είναι η δυνατότητα επιβολής «έξυπνων συμβάσεων», οι οποίες είναι όροι κωδικοποιημένοι στην αλυσίδα μπλοκ που μπορούν να εκτελεστούν, όταν υπάρχουν συγκεκριμένες συνθήκες. Όταν ένα άτομο δημιουργεί ένα έξυπνο συμβόλαιο, λέει στον υπολογιστή – μέσω κώδικα – πώς πρέπει να συμβεί μια συγκεκριμένη αλυσίδα γεγονότων. Τα έξυπνα συμβόλαια θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα σε διάφορες καταστάσεις. Για παράδειγμα, θα απλοποιούσαν και θα εξασφάλιζαν τη διαδικασία αγοράς και πώλησης έργων, ιδίως όσον αφορά τα πνευματικά δικαιώματα.

Προέλευση και γνησιότητα έργου

Αν είστε αγοραστής που σκέφτεται να αγοράσει ένα έργο, μπορεί να έχετε ερωτήματα σχετικά με τη γνησιότητά του, ποιος το κατείχε στο παρελθόν και ίσως που έχει εκτεθεί. Η τεχνολογία blockchain μπορεί να επιλύσει αυτό το ζήτημα παρέχοντας απλές και προσβάσιμες απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις. Η αποθήκευση οποιασδήποτε πληροφορίας σχετικά με ένα έργο στην αλυσίδα μπλοκ δημιουργεί ένα αποκεντρωμένο αρχείο που είναι διαθέσιμο στο διηνεκές.

Αυτές οι πληροφορίες μπορούν στη συνέχεια να συνδεθούν μόνιμα με το φυσικό έργο μέσω μιας έξυπνης ετικέτας, για παράδειγμα, η οποία περιέχει συνθετικό DNA που ταιριάζει μόνο με το συγκεκριμένο έργο, όπως ένα δακτυλικό αποτύπωμα. Αρκετές εταιρείες διερευνούν λύσεις για τη φυσική σύνδεση του blockchain με το έργο, με την ελπίδα να αποτραπεί η απάτη.

Αύξηση των δυνατοτήτων συνεργασίας

Με τον ίδιο τρόπο που το blockchain μπορεί να κάνει τη διαδικασία αγοράς λιγότερο περίπλοκη για έναν αγοραστή, μπορεί επίσης να αυξήσει τις δυνατότητες συνεργασίας εντός του κλάδου. Ένα επικαιροποιημένο και προσβάσιμο σύστημα θα διευκόλυνε την εύρεση και την κοινή χρήση έργων τέχνης ή αντικειμένων που ανήκουν σε συλλέκτες.

Οι επιμελητές θα μπορούσαν εύκολα να ανατρέχουν σε αυτές τις πληροφορίες, όταν σχεδιάζουν μια έκθεση, εξοικονομώντας σε όλους χρόνο και πόρους. Αυτό θα μείωνε επίσης τον χρόνο που δαπανάται για την εξ’ αρχής αναζήτηση του έργου, ενώ τα μουσεία και οι συλλέκτες θα βρίσκονταν στην «ίδια σελίδα» στη διαχείριση των συλλογών, των ανταλλαγών και των συνεργασιών.

Βελτίωση της εμπειρίας των επισκεπτών

Το blockchain επιτρέπει μια μουσειακή εμπειρία οπουδήποτε και οποτεδήποτε – αυτό που θα κάνει τη διαφορά είναι η τεχνογνωσία και η ποιότητα της τέχνης. Καθώς τα μουσεία θα στρέψουν μέρος της προσοχής και των προσπαθειών τους στην παροχή αποκεντρωμένης πρόσβασης για τα ψηφιακά εγγενή έργα τέχνης, τότε η διαφορά θα έγκειται αποκλειστικά στην ποιότητα των έργων, στις συλλογές και τα οικοσυστήματα.

Το μουσείο αποτελεί την πρώτη υποδομή ¨Art-as-a-Service¨ στη διασταύρωση της ψηφιακής τέχνης, του πελατειακού συστήματος και της κλασματικής ιδιοκτησίας. Αυτή η αποκέντρωση όχι μόνο καθιστά το μουσείο πιο προσιτό, αλλά θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει ένα νέο επίπεδο ποιοτικού ελέγχου και ανταγωνισμού στο χώρο των ψηφιακών μουσείων.

Η ενσωμάτωση της τεχνολογίας blockchain έχει ακόμα να επιδείξει πολλά για τα πολιτιστικά ιδρύματα και τους άμεσα σχετιζόμενους κλάδους και επαγγελματίες. Οι δυνατότητες που μπορούν να προσφέρουν οι τεχνολογίες για τα μουσεία και τις συλλογές οδηγούν σε ένα μετασχηματισμό που βρίσκεται ακόμα στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης.

Αφήστε ένα σχόλιο...

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top