Internet of Things και οι εφαρμογές του στον πολιτισμό

Το ενδιαφέρον του κοινού για τη διατήρηση των ιστορικών και πολιτιστικών κέντρων και η αυξανόμενη ζήτηση για τη δημιουργία νέων και καινοτόμων εμπειριών έχει ωθήσει τους διαχειριστές των πολιτστικών οργανισμών και τους επιμελητές να υιοθετήσουν διάφορες εφαρμογές Internet of Things (IoT).

Internet of things (IoT) – ένας συνδεδεμένος κόσμος συσκευών

Το Διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things) περιγράφει φυσικά αντικείμενα (ή ομάδες αντικειμένων) που ενσωματώνουν αισθητήρες, με δυνατότητες επεξεργασίας, λογισμικό και άλλες τεχνολογίες, οι οποίες συνδέονται και ανταλλάσσουν δεδομένα με άλλες συσκευές και συστήματα μέσω του διαδικτύου ή άλλων δικτύων επικοινωνίας.

Στην καταναλωτική αγορά, η τεχνολογία IoT είναι περισσότερο συνώνυμη με προϊόντα που αφορούν στην έννοια του «έξυπνου σπιτιού», συμπεριλαμβανομένων συσκευών (όπως φωτιστικά, θερμοστάτες, οικιακά συστήματα ασφαλείας και κάμερες ή άλλες οικιακές συσκευές) που υποστηρίζουν ένα ή περισσότερα κοινά οικοσυστήματα και μπορούν να ελεγχθούν μέσω συσκευών, όπως έξυπνα τηλέφωνα.

Διαδίκτυο των πραγμάτων στα μουσεία

Πολλά ιδρύματα αξιοποιούν το IoT για να επιτύχουν ένα ευρύ φάσμα αποδοτικότητας. Τα μουσεία το χρησιμοποιούν για την προστασία ανεκτίμητης αξίας έργων τέχνης και αντικειμένων.

     Συντήρηση αντικειμένων

Τα ιστορικά αντικείμενα είναι εξαιρετικά ευαίσθητα ακόμη και σε μικρές διακυμάνσεις της υγρασίας, της θερμοκρασίας και του φωτός. Η παρατεταμένη έκθεση στην υγρασία, στις υψηλές θερμοκρασίες καθώς και στο ηλιακό φως και στο φως φθορισμού μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλα προβλήματα, όπως συρρίκνωση, στρέβλωση, φθορά, ξεθώριασμα και αποχρωματισμό.

Πριν από τη διαθεσιμότητα των αισθητήρων IoT, η παρακολούθηση των περιβαλλοντικών συνθηκών ήταν μια χειροκίνητη και απαιτητική εργασία. Με την ενσωμάτωση αισθητήρων IoT στην αρχιτεκτονική αποθήκευσης και έκθεσης, τα μουσεία είναι πλέον σε θέση να συλλέγουν και να αναλύουν κρίσιμα περιβαλλοντικά δεδομένα, σε πραγματικό χρόνο. Τα δεδομένα αυτά επιτρέπουν στο προσωπικό να ρυθμίζει με ακρίβεια την υγρασία, τη θερμοκρασία και τον φωτισμό των εκθεμάτων, συμβάλλοντας στη μείωση του κόστους λειτουργίας, της συχνότητας των έργων αποκατάστασης και στην προστασία των πολύτιμων τεχνουργημάτων.

    Ανίχνευση διαρροών

Είτε πρόκειται για διαρροή κλιματιστικού, υπόγεια ύδατα ή τοπικές υδραυλικές εγκαταστάσεις, η ζημιά από το νερό μπορεί να έχει καταστροφικές και δαπανηρές επιπτώσεις στα ανεκτίμητης (ή εκτιμημένης) αξίας έργα που έχουν τα μουσεία και οι γκαλερί. Οι ανιχνευτές διαρροών ειδοποιούν τους διαχειριστές των εγκαταστάσεων με το πρώτο κιόλας σημάδι διαρροής, επιτρέποντάς τους να αναλάβουν διορθωτική δράση.

    Διαχείριση και ασφάλεια αντικειμένων

Περισσότερα από 50.000 έργα τέχνης κλέβονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο και η μαύρη αγορά κλεμμένων έργων τέχνης αποτιμάται σε 6 έως 8 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Δεδομένου ότι πολλά από αυτά τα έργα έχουν αξία εκατομμυρίων δολαρίων, ορισμένα μάλιστα ανεκτίμητης αξίας, η ασφάλεια των μουσείων είναι ύψιστης σημασίας. Το IoT προσφέρει πολλαπλούς τρόπους για να βοηθήσει στην ασφάλεια των μουσείων.

Στα έξυπνα μουσεία, οι αισθητήρες IoT που είναι προσαρτημένοι σε παράθυρα, πόρτες και βιτρίνες αντικειμένων μπορούν να ειδοποιήσουν αμέσως την ασφάλεια του μουσείου κατά το άνοιγμα και το κλείσιμο, ώστε να ανιχνεύονται και να αποτρέπονται περιστατικά εισβολής. Αισθητήρες κίνησης και δόνησης μπορούν επίσης να τοποθετηθούν μέσα και γύρω από τα έργα τέχνης, οι οποίοι στέλνουν ειδοποίηση, σιωπηλή ή μη, εάν τα αγγίξουν, σηματοδοτώντας στους υπαλλήλους του μουσείου ότι μπορεί να βρίσκεται σε εξέλιξη κλοπή.

    Ενίχυση της διάδρασης

Με τη βοήθεια των συσκευών IoT, οι καλλιτέχνες, τα μουσεία και οι γκαλερί βρίσκουν νέους τρόπους για να κάνουν τα εκθέματά τους πιο διαδραστικά, από τη συλλογή εικονικών αντικειμένων, μέχρι τη βοήθεια των επισκεπτών να σχεδιάζουν εξατομικευμένες διαδρομές εκθεμάτων με διαδραστικούς χάρτες ή να επιτρέπουν στους καλλιτέχνες να δημιουργούν μοναδικές εγκαταστάσεις και εμπειρίες. Παράλληλα, βραχιολάκια IoT και άλλες συσκευές μπορούν να εξατομικεύσουν την εμπειρία του μουσείου για τους επισκέπτες.

Πηγή: Unsplash

IoT σε εθνικά πάρκα και ζωολογικούς κήπους

Το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) βοηθά και άλλα ιδρύματα να προστατεύουν τους πόρους τους. Οι ζωολογικοί κήποι το χρησιμοποιούν για να διατηρούν τα ζώα υγιή και οι φύλακες των πάρκων για την καταπολέμηση της λαθροθηρίας.

Στην Αφρική, τα δίκτυα αισθητήρων IoT μεγάλης εμβέλειας που αναπτύσσονται από ζωολογικούς κήπους και εθνικά πάρκα προστατεύουν τα ζώα και τους ανθρώπους από τους λαθροθήρες. Ένα τέτοιο πρόγραμμα στη Νότια Αφρική έχει μειώσει τη λαθροθηρία ρινόκερων κατά 96%. Το νέο πρόγραμμα καταπολέμησης της λαθροθηρίας αυτού του πάρκου συνδυάζει ένα δίκτυο αισθητήρων IoT με μια ομάδα ταχείας αντίδρασης από δασοφύλακες.

Οι αισθητήρες εντοπίζουν τη θέση των ανθρώπων που εισέρχονται στο πάρκο μεταφέροντας μεταλλικά αντικείμενα, όπως μαχαίρια και όπλα. Αυτές οι πληροφορίες επιτρέπουν στους δασοφύλακες να εισέρχονται με ελικόπτερο για να συλλάβουν τους λαθροθήρες, αντί να τους παρακολουθούν στο έδαφος.

Το νέο πρόγραμμα εξαλείφει την ανάγκη νάρκωσης και σήμανσης των ρινόκερων, μια διαδικασία που εγκυμονεί κινδύνους τύφλωσης ή θανάτου. Προστατεύει επίσης τους δασοφύλακες του πάρκου από απροσδόκητες συναντήσεις με λαθροθήρες σε απομακρυσμένες περιοχές του πάρκου. Παγκοσμίως, περισσότεροι από 800 υπάλληλοι και επιστήμονες του πάρκου έχουν σκοτωθεί από το 2009.

Τα ασύρματα δίκτυα αισθητήρων εξοικονομούν χρήματα και χρόνο του προσωπικού των ιδρυμάτων, προστατεύοντας τους πόρους, διασφαλίζοντας τους υπαλλήλους και αυξάνοντας τα έσοδα. Οι οργανισμοί αυτοί αποκτούν την ελευθερία να κάνουν περισσότερα με τους πόρους τους και νέα έσοδα. Καθώς όλο και περισσότερα μουσεία, ζωολογικοί κήποι και πάρκα βλέπουν τι μπορεί να κάνει η τεχνολογία IoT, οι εφαρμογές για τα δίκτυα IoT θα επεκταθούν σχεδόν σίγουρα.

Αφήστε ένα σχόλιο...

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top