Συμπεριληπτική Γλώσσα: Μουσεία χωρίς αποκλεισμούς

Η γλώσσα που χρησιμοποιούν τα μουσεία μπορεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς και να προωθήσει διαφορετικές ιστορίες. Ακολουθούν κάποιες κατευθυντήριες, που θα σας βοηθήσουν να αρχίσετε να σκέφτεστε πώς να εφαρμόσετε αυτή τη γλώσσα στην εργασία, στην επαφή με το κοινό και τις εκθέσεις σας.

Τα μουσεία προσπαθούν να γίνουν φιλόξενοι χώροι για όλους τους επισκέπτες, ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία, εθνικότητα, σεξουαλικό προσανατολισμό, ταυτότητα φύλου και σωματικές ικανότητες. Ένα σημαντικό βήμα σε αυτή τη διαδικασία ήταν ο σχηματισμός εσωτερικών επιτροπών ή ομάδων εργασίας DEAI (διαφορετικότητα, ισότητα, προσβασιμότητα και ένταξη).

Χρήση γλώσσας χωρίς αποκλεισμούς

Η επιλογή των λέξεων έχει σημασία. Οι λέξεις μπορούν να συμπεριλαμβάνουν ή να αποκλείουν, να ενδυναμώνουν ή να προσβάλουν. Μάλιστα, ο νέος ορισμός του μουσείου περιλαμβάνει, για πρώτη φορά, φράσεις όπως «συμμετοχικότητα», «προσβασιμότητα», «διαφορετικότητα» και «ηθική».

Όλοι οι επαγγελματίες οφείλουν να προσπαθούν να κάνουν το ευρύ κοινό να αισθάνεται ευπρόσδεκτο, σεβαστό και ενδυναμωμένο στους χώρους των μουσείων. Υπάρχουν, άλλωστε, πολλοί διαθέσιμοι πόροι, για να καθοδηγήσουν το προσωπικό στην υιοθέτηση της συμπεριληπτικής γλώσσας.

Το 2014, η Μάργκαρετ Μίντλετον, σχεδιάστρια εκθεμάτων με έδρα τη Βοστώνη, ανέπτυξε έναν οδηγό χρήσης γλώσσας, που αφορά στην οικογένεια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για εκπαιδευτικούς μουσείων και επιμελητές.

Ο οδηγός παρέχει γλωσσικές εναλλακτικές προτάσεις για προβληματικές φράσεις. Για παράδειγμα, ο οδηγός προτείνει τη χρήση της φράσης «κηδεμόνες» αντί για «γονείς» και «παιδιά» αντί για «γιος/ κόρη».

Τέλος, παρακινεί τους επαγγελματίες του μουσείου να σκεφτούν την προκατάληψη, που μπορεί να ενσωματωθεί στις διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις ή το κείμενο μιας έκθεσης, για την ταυτότητα φύλου ή τις οικογενειακές σχέσεις.

Ομοίως και για την περίπτωση των LGBTQ+ ατόμων. Οι κατευθυντήριες γραμμές ορίζουν πρότυπα επαγγελματικής πρακτικής, για να βοηθήσουν τα μουσεία να συμπεριλάβουν το προσωπικό και επισκέπτες, που είναι λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, τρανς και queer.

Ξεκινήστε με μικρά βήματα, βάζοντας μια ομάδα συναδέλφων να σας βοηθήσει να υποστηρίξετε αυτές τις αλλαγές, πριν «βουτήξετε» σε μεγαλύτερες θεσμικές μεταβολές. Όταν εργάζεστε για την αλλαγή πολιτικής και την υπεράσπιση δικαιωμάτων, το πιο σημαντικό είναι να το κάνετε με τον δικό σας ρυθμό και όταν αισθάνεστε ασφαλείς και άνετα, να προχωράτε στο επόμενο στάδιο.

Η σωστή χρήση της γλώσσας μας βοηθά να αποφεύγουμε να κάνουμε υποθέσεις σχετικά με την ταυτότητα των ατόμων και τις σχέσεις τους με άλλους. Οι γλωσσικές συμβάσεις για την περιγραφή των οικογενειών μπορούν να αφήσουν εκτός μονογονεϊκές, θετές, queer, πολυφυλετικές κ.ά.

Ξεκινώντας από τις επισκέψεις παιδιών

Ο σχεδιασμός επιτυχημένων μουσειακών εμπειριών για μικρά παιδιά σε μουσεία χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά, που πρέπει να λάβετε υπόψη για την επίσκεψη του, είναι ότι η μαθησιακή εμπειρία είναι πάντα σχεσιακή.

Τα παιδιά δεν επισκέπτονται το μουσείο μόνα τους, επομένως η εμπειρία τους εξαρτάται από τους ενήλικες φροντιστές τους. Οι τελευταίοι, δεν είναι μόνο υπεύθυνοι για να συνοδεύσουν τα παιδιά στο μουσείο, αλλά διευκολύνουν την ίδια την επίσκεψη, αποφασίζουν τον ρυθμό, ερμηνεύουν το περιεχόμενο και συζητούν την εμπειρία με τα παιδιά τους μετά την επίσκεψη. Αυτή η κοινωνική δυναμική είναι γνωστή ως «οικογενειακή μάθηση».

Ακόμα, οι φροντιστές που συνοδεύουν ένα παιδί στο μουσείο μπορεί να είναι γονείς, κηδεμόνες φίλων, θείες ή θείοι, παππούδες, γιαγιάδες, νταντάδες ή δάσκαλοι. Ως επαγγελματίες μουσείων, που συντάσσετε ετικέτες και υποδέχεστε οικογένειες με μικρά παιδιά, χρησιμοποιήστε ουδέτερη γλώσσα, για να αποφύγετε τις υποθέσεις σχετικά με τις ταυτότητες και τις σχέσεις μεταξύ των επισκεπτών του μουσείου.

Η γλώσσα που αφορά στην «οικογένεια» δε θα πρέπει να προϋποθέτει ότι οι ενήλικες φροντιστές είναι γονείς, ότι μια οικογενειακή ομάδα σχετίζεται βιολογικά, μοιράζεται ένα νοικοκυριό ή ότι ένα παιδί έχει μητέρα και πατέρα.

Πηγή: Alexander Grey / Unsplash

Από τη θεωρία στην πράξη: Η περίπτωση του Strawbery Banke Museum

Το Strawbery Banke Museum είναι εξαιρετικά καινοτόμο σε σύγκριση με άλλα μουσεία ιστορίας. Το 2020, το προσωπικό σχημάτισε μια ομάδα εργασίας DEAI για να καθοδηγήσει την εργασιακή κουλτούρα, την ερμηνεία και την αλληλεπίδραση με το κοινό.

Το 2021, το μουσείο παρουσίασε προαιρετικές κονκάρδες με αντωνυμίες «αυτή», «αυτός», «αυτοί» και «παρακαλώ ρωτήστε», που συνοδεύουν τις ετικέτες ονομάτων του προσωπικού.

Αυτή η κίνηση αποτέλεσε έναν τρόπο πρόκλησης συζητήσεων με τους επισκέπτες σχετικά με την ταυτότητα φύλου. Κατά γενικό κανόνα, η προσφώνηση μεταξύ του προσωπικού ήταν ουδέτερη, όπως «φίλε», για να αποφευχθεί το «Κύριε – Κυρία», που προϋποθέτει την ταυτότητα φύλου. Εκτός από το προσωπικό, κάποιες κονκάρδες δόθηκαν και σε επισκέπτες, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν θετικά.

Όπως πολλοί ιστότοποι ιστορικού περιεχομένου, τα αρχεία του Μουσείου Strawbery Banke δεν έχουν πληροφορίες σχετικά με τα μέλη της κοινότητας LGBTQIA+. Ενώ υπάρχουν ιστορικά έγγραφα πρωτογενούς πηγής, που αφηγούνται αυτές τις ιστορίες, «παραδοσιακά» έχουν παραλειφθεί ή θαφτεί από αρχεία και ερευνητές.

Αυτό σήμαινε ότι η ειδική ομάδα DEAI έπρεπε να γίνει δημιουργική. Χωρίς συμβιβασμούς στην ιστορική ακρίβεια (ρουχισμός, ιστορικά γεγονότα κ.λπ.), δημιούργησε χαρακτήρες στα εκπαιδευτικά προγράμματα, με δραστηριότητες ρόλων που προσδιορίστηκαν ως non-binary. Επιπλέον, δόθηκε στους συμμετέχοντες η επιλογή να φορέσουν γυναικεία ή ανδρικά ρούχα, παρουσιάζοντας ιστορικά τεκμήρια.

Η αποτελεσματικότητα ενός μουσείου σχετίζεται άμεσα με την αντίληψη του κοινού για την ακεραιότητά του. Προκειμένου οι πολίτες να εμπιστεύονται, να παρακολουθούν και να υποστηρίζουν τα μουσεία, πρέπει να δούμε ότι τα ίδια δημιουργούν εκθέσεις που υπακούν σε ηθικά πρότυπα και κάνουν επιλογές που σέβονται τα άτομα, τις οικογένειες και τα δικαιώματα όλων. Αυτό δείχνει ότι το μουσείο θέτει τα συμφέροντα του κοινού πάνω από το δικά του.

Αφήστε ένα σχόλιο...

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top