Η ψηφιακή προσβασιμότητα στα μουσεία άργησε μια μέρα

Στην εποχή της συμπερίληψης, η προσβασιμότητα είναι μονόδρομος για οργανισμούς και ιδρύματα σε όλους τους κλάδους. Για την πολιτιστική κληρονομιά, αυτό ξεκινά σίγουρα με την αναβάθμιση της φυσικής προσβασιμότητας ενός μουσείου, αλλά πρέπει επίσης να εκτείνεται πέρα από τους τοίχους του, να φτάνει στα σπίτια των ανθρώπων.

Από την αρχή της πανδημίας Covid-19, χιλιάδες πολιτιστικά ιδρύματα και χώροι στράφηκαν με επιτυχία στη διαδικτυακή προβολή. Με τα lockdowns σε εθνικό επίπεδο, που είχαν ως αποτέλεσμα πολλά μουσεία και γκαλερί να κλείνουν τις πόρτες τους στο κοινό, κάθε ίδρυμα έπρεπε να βελτιώσει την ψηφιακή παρουσία του, για να συνεχίσει την αποστολή του να εκπαιδεύει, να ενημερώνει και να ψυχαγωγεί.

Αυτές οι προσπάθειες έτυχαν θερμής υποδοχής και χαρακτηρίστηκαν επιτυχείς σε πολλές περιπτώσεις. Η πρόκληση τώρα είναι να εδραιωθούν αυτές οι βελτιώσεις προσβασιμότητας και να επεκταθούν σε όλα τα επίπεδα, για να διασφαλιστεί ότι το πολιτιστικό μέλλον θα συνεχίσει να οικοδομείται προς αυτήν την ψηφιακή κατεύθυνση.

Η σημασία της προσβασιμότητας στον ιστότοπο

Η εξασφάλιση ευκολίας πρόσβασης δίνει σε κάθε επισκέπτη τα μέσα να συμμετέχει πλήρως και ανεξάρτητα στους ψηφιακούς πόρους, που είναι πλέον τόσο άφθονα διαθέσιμοι από ιδρύματα. Ακριβώς όπως η εγκατάσταση ραμπών και ανελκυστήρων για άτομα με αναπηρία σε κτήρια μουσείων, ένας πιο προσιτός ιστότοπος διασφαλίζει ευρύτερη συμμετοχή και άρση των εμποδίων στο ψηφιακό περιβάλλον.

Δεδομένου μάλιστα πως ελάχιστα μουσεία στη χώρα είναι προσβάσιμα σε όλες τις κτηριακές εγκαταστάσεις τους, ένας πλήρης και διαδραστικός ιστότοπος είναι ένα βήμα προς την αποκατάσταση τέτοιων διακρίσεων.

Η διαδικτυακή προσβασιμότητα έχει σημασία, επειδή τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία ενός ιδρύματος έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν δραστικά τη συμμετοχή και τη δέσμευση του κοινού. Την ίδια στιγμή, τα ψηφιακά εργαλεία δίνουν τη δυνατότητα στα ιδρύματα να έρθουν σε επαφή και να προσελκύσουν ομάδες που δεν είχαν τη δυνατότητα να τα επισκεφτούν – είτε για κοινωνικούς παράγοντες είτε λόγω αναπηρίας.

Περιεχόμενο με νόημα, για ανάγνωση και ακρόαση

Η προσθήκη εναλλακτικού κειμένου (alt-text) σε έναν ιστότοπο είναι το απλούστερο βήμα για την αναβάθμιση της ψηφιακής προσβασιμότητας. Το εναλλακτικό κείμενο προσφέρει μια σύντομη περιγραφή μιας εικόνας και είναι απαραίτητο εάν το πρόγραμμα περιήγησης που επισκέπτεται έναν ιστότοπο δε μπορεί να δει την εν λόγω εικόνα.

Η χρήση εναλλακτικού κειμένου σε κάθε εικόνα δεν είναι απαραίτητη, αλλά η οπτική περιγραφή εικόνων που ταξινομούνται ως «με νόημα» είναι. Οι εικόνες αυτές- όπως διαγράμματα, γραφήματα, χάρτες, πίνακες ή σύνδεσμοι, κουμπιά και άλλα διαδραστικά στοιχεία ελέγχου -πρέπει να επισημαίνονται με ακρίβεια και να είναι συμβατά με την υποστηρικτική τεχνολογία. Αυτό θα διασφαλίσει ότι ένας ιστότοπος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακριβώς όπως προορίζεται και ότι οι συγκεκριμένες πληροφορίες που απεικονίζονται είναι ευανάγνωστες για όλους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με προβλήματα όρασης.

Για γραφήματα, διαγράμματα και οθόνες που χρησιμοποιούν χρώμα και αντίθεση για την παροχή πληροφοριών, το εναλλακτικό κείμενο και άλλες μέθοδοι που δε βασίζονται σε χρώματα, μεταδίδουν τις πληροφορίες με ακρίβεια σε άτομα που δυσκολεύονται να τα αντιληφθούν.

Τα πολυμέσα, όπως τα βίντεο, θα πρέπει επίσης να φέρουν λεζάντες και υπότιτλους, να μεταγράφονται και να περιγράφονται ακριβώς για τους ιστοτόπους των μουσείων, που αγωνίζονται για ψηφιακή ένταξη. Σε ολόκληρο τον ιστότοπο, συνιστάται να υπάρχει δυνατότητα μεγέθυνσης κειμένου και σελίδας (έως και 200%) για να προσφέρει μια βελτιστοποιημένη εμπειρία σε επισκέπτες που το χρειάζονται.

Πηγή: Elizabeth Woolner / Unsplash

Περιορισμός γλωσσικών φραγμών

Το άνοιγμα των ψηφιακών πόρων ενός μουσείου σε ένα παγκόσμιο κοινό θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα προσβασιμότητας και αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την μετατροπή της ομιλίας σε κείμενο και την επιλογή χρήσης του συστήματος μπραιγ σε διάφορες γλώσσες.. Στο πιο βασικό επίπεδο, οι ιστότοποι των μουσείων πρέπει να είναι συμβατοί με το τυπικό λογισμικό web με δυνατότητα ομιλίας, για να διασφαλίζεται η αναγνωσιμότητα για τους επισκέπτες με αναπηρία.

Πλοήγηση ψηφιακής προσβασιμότητας

Η διασφάλιση ότι οι ιστότοποι και οι εφαρμογές κάνουν την πλοήγηση απλή και διαισθητική είναι μια πρόκληση που αντιμετωπίζουν πολλά ιδρύματα. Πράγματι, όπως θα επιβεβαιώσει οποιοσδήποτε ειδικός της τεχνολογίας, η βελτιστοποίηση του ταξιδιού των χρηστών μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας είναι από μόνη της επιστήμη και τέχνη.

Εκτός από την παροχή εναλλακτικού κειμένου για εικόνες που απεικονίζουν συνδέσμους, κουμπιά και άλλα διαδραστικά στοιχεία ελέγχου, η σαφής επισήμανση και το στυλ των υπερσυνδέσμων που τοποθετούνται εντός κειμένου είναι σημαντική. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι για τη βελτίωσή τους, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η μέγιστη προσβασιμμότητα, συμπεριλαμβανομένης της παλιάς υπογράμμισης.

Τα κύρια στοιχεία ελέγχου ενός ιστοτόπου θα πρέπει να είναι εξίσου προσβάσιμα, ακόμα κι αν οι επισκέπτες δε διαθέτουν ή δε μπορούν να χειριστούν ποντίκι. Η επίτευξη της ισορροπίας μεταξύ του σχεδιασμού και της ψηφιακής προσβασιμότητας δεν είναι εύκολη, ειδικά εφόσον ο ιστότοπος του μουσείου πρέπει να απευθύνεται σε όλα τα άτομα ανεξαρτήτου ικανοτήτων και δυσκολιών. Πολλά μουσεία παρέχουν καλύτερη πρωτογενή πλοήγηση μέσω ενός σαφώς ορατού δείκτη «σημείου αναφοράς».

Όπως και με τη λειτουργία ζουμ, η δυνατότητα πλοήγησης με πληκτρολόγιο σε ολόκληρο ή μέρος ενός ιστότοπου θα είναι επωφελής για όλους τους χρήστες, καθιστώντας τις σελίδες φιλικές για κινητές συσκευές και βελτιώνοντας την ευχρηστία για όλους τους επισκέπτες.

Περαιτέρω ανάγνωση και πόροι:

W3 – Εισαγωγή στην Προσβασιμότητα Ιστοσελίδων

VocalEyes – Πηγές Προσβασιμότητας για Μουσεία

Βοήθεια Προσβασιμότητας του BBC

Δήλωση προσβασιμότητας του Βρετανικού Μουσείου

Δήλωση Προσβασιμότητας  | Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Αφήστε ένα σχόλιο...

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top