Δημιουργήστε μια έκθεση χαμηλών εκπομπών άνθρακα

Η μείωση των εκπομπών άνθρακα αποτελεί πλέον βασική πρόβλεψη πολλών διοργανωτών εκθέσεων, αφού αναγνωρίζεται η ανάγκη για ένα «πράσινο» μέλλον. Πώς επηρεάζει η επιλογή του εκθεσιακού χώρου και ποιές πρακτικές είναι δυνατόν να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα που δημιουργείται από μια έκθεση;

Κατά την πανδημία, οι επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας -και της απότομης μείωσής της- στο περιβάλλον έγιναν ορατές. Αυτό οδήγησε πολλούς κλάδους, ανάμεσά τους και τον πολιτιστικό, να επανεξετάσουν το αποτύπωμα άνθρακα, που εκπέμπεται μέσα από τις δράσεις και τις πρακτικές τους.

Ο κόσμος της τέχνης έχει μείνει πίσω από άλλες βιομηχανίες, όσον αφορά την αντιμετώπιση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Οι νέες εκθέσεις, ιδιαίτερα οι προσωρινές, δημιουργούν πολλά απόβλητα, με τις αγορές νέων υλικών ή κατασκευών τις περισσότερες φορές να μην ανακυκλώνονται. Οι οργανισμοί επανεξετάζουν ζητήματα από την ανακύκλωση και την επέκταση της διάρκειας των εκθέσεων έως τη μείωση των δανείων έργων τέχνης στο εξωτερικό.

Τι μπορούν, λοιπόν, να κάνουν τα μουσεία στην πράξη για να γίνουν πιο βιώσιμα, χωρίς να πάψουν τον σχεδιασμό νέων εκθέσεων για την προσέλκυση επισκεπτών;

1. Μείωση των εκπομπών άνθρακα στον τομέα των μεταφορών

Στον μουσειακό κλάδο, είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο ποσοστό εκπομπών άνθρακα, σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, προέρχεται από τις μεταφορές των υλικών κατασκευής, των τεχνολογικών συσκευών ή εκθεμάτων στο χώρο της επερχόμενης έκθεσης.

Για τη μείωση των μεταφορών, επιλέξτε έναν εκθεσιακό χώρο, με δυνατότητα αποθήκευσης. Εκεί μπορείτε να διατηρείτε προθήκες, stands κ.ά., για επανάχρηση, τα οποία θα προμηθεύεστε από τοπικά καταστήματα– μια πιο βιώσιμη και οικονομικά αποδοτική λύση. Μάλιστα πολλοί χώροι επινοικιάζουν τον εξοπλισμό στους εκάστοτε εκθέτες.

Στην περίπτωση που την ημέρα των εγκαινίων προσφέρετε μπουφέ, σκεφτείτε γαστρονομικές απολαύσεις από εποχιακά υλικά. Ακόμα, επιλέξτε τοπικά προϊόντα για να μειώσετε το κόστος μεταφοράς και τις αντίστοιχες εκπομπές άνθρακα.

Για παράδειγμα, το Παρίσι φιλοξενεί τρία από τα πιο δημοφιλή μουσεία τέχνης στον κόσμο: το Λούβρο, το Musee d’Orsay και το Centre Pompidou. Υποδέχονται εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, κυρίως από το εξωτερικό, παράγοντας σημαντικό αποτύπωμα άνθρακα.

Προσπαθώντας να αλλάξει κάποιες συνήθεις πρακτικές του, το Palais des Beaux Arts της Λιλ υιοθέτησε μια συνειδητή προσέγγιση για το κλίμα με την πρόσφατη έκθεση Goya. Δίνοντας προτεραιότητα σε έργα της μόνιμης συλλογής του και έργα που βρίσκονται σε γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες, το μουσείο περιόρισε τις μεταφορές για την τέχνη που παρουσίαζε.

Το Κέντρο Πομπιντού εστιάζει, επίσης, στην προμήθεια τοπικών έργων τέχνης αντί να δανείζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Ασία. Ορισμένα μουσεία κάνουν τις εκθέσεις πιο «πράσινες» συγκεντρώνοντας πόρους.

2. Επαναχρησιμοποιήστε αυτά που διαθέτετε

Ο σχεδιασμός νέων εκθέσεων σημαίνει καινούργιες κατασκευές, οι οποίες συχνά δεν επαναχρησιμοποιούνται. Πώς θα διασφαλίσετε ότι τα υλικά αυτά δε θα είναι μιας χρήσης;

Στο τέλος μιας έκθεσης, αποσπάστε προσεκτικά και αποθηκεύστε όλη την ξυλεία σε λειτουργικές μονάδες. Η ανακυκλωμένη ξυλεία μπορεί να αξιοποιηθεί σε απροσδόκητα μέρη. Για παράδειγμα, τα τυπωμένα stands και banners μπορούν εύκολα να τοποθετηθούν σε μια νέα έκθεση, από την ανάποδη πλευρά.

Η επαναχρησιμοποίηση υλικών δε σημαίνει ότι δε μπορείτε να δημιουργήσετε όμορφες κατασκευές. Προσεγγίζοντας ό,τι έχει απομείνει με διαφορετικό τρόπο, μπορείτε να βρείτε πολλές νέες χρήσεις για υλικά.

3. Το να μοιράζεσαι σημαίνει ότι νοιάζεσαι

Εάν δεν μπορείτε να αξιοποιήσετε τα υλικά της προηγούμενης έκθεσης, ίσως μπορεί κάποιος άλλος. Όπως συμβαίνει σε πολλά μουσεία, η αγορά χρωμάτων για τις ανάγκες μιας έκθεσης είναι συνήθης. Αναπόφευκτα, όμως, θα περισσέψουν δοχεία.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορείτε να διοργανώσετε ένα καλλιτεχνικό εργαστήριο ή να τα δωρίσετε σε κάποιον που τα έχει ανάγκη. Επομένως, προσεγγίστε φιλανθρωπικές οργανώσεις ή τοπικές ομάδες που θα εκτιμούσαν μια δωρεά.

Μια καλή ιδέα για την ξυλεία που δεν ταιριάζει σε κάποια επόμενη δράση σας είναι να την δωρίσετε σε φοιτητές αρχιτεκτονικής και διακοσμητές, για να καλύψουν τις ανάγκες των μαθημάτων μοντελοποίησης. Μια τέτοια κίνηση, όχι μόνο βοηθά την κοινότητα, αλλά μειώνει τα απόβλητα και σταματά την αγορά περισσότερων υλικών, μια κατάσταση win-win.

4. Αξιοποιήστε τις δεξιότητές σας

Δεν είναι όλοι ικανοί ξυλουργοί, καλλιτέχνες ή αρχιτέκτονες. Αν έχετε επικοινωνιακές δεξιότητες μπορείτε να δημιουργήσετε ένα δίκτυο συνεργατών για την ανακύκλωση και αξιοποίηση των υλικών. Επίσης, μπορείτε να διεξάγετε μια έρευνα για σύγχρονες πρακτικές και ιδέες στο διαδίκτυο, ενημερώνοντας αργότερα όσους θα ασχοληθούν πρακτικά με τις κατασκευών.

Σκεφτείτε τις ατομικές σας δεξιότητες και πώς θα μπορούσαν να συνδράμουν στο project. Αυτός παράλληλα, είναι και ένας καλός τρόπος για να εξελιχτείτε.

5. Επιλέξτε πιο «πράσινο» εκθεσιακό και προωθητικό υλικό

Απορρίψτε τη χρήση χαρτιού, όπου είναι δυνατόν, και χρησιμοποιήστε ψηφιακά κανάλια προώθησης της εκδήλωσης, όπως ιστοσελίδες και κοινωνικά δίκτυα. Επίσης, υιοθετήστε ηλεκτρονικά εισιτήρια εισόδου – μια πολύ πιο βιώσιμη πρακτική από την παραδοσιακή έκδοση εισιτηρίων σε χαρτί, που μπορεί να ωφελήσει πολυεπίπεδα τον οργανισμό σας.

Όταν πρόκειται για εταιρικά δώρα, μπορείτε να υποστηρίξετε βιώσιμες λύσεις, όπως επαναχρησιμοποιούμενα φλιτζάνια καφέ, μπουκάλια ή κάποιο φυτό. Το προωθητικό υλικό, που αποτελείται από χαρτί, μπορεί να αντικατασταθεί με ψηφιακό, όπως σαρώσιμους κωδικούς QR.

e>

Galleries Climate Coalition: Αποτελεσματική και επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Η Galleries Climate Coalition (GCC), μια παγκόσμια φιλανθρωπική οργάνωση που παρέχει βιώσιμες κατευθυντήριες γραμμές για τον τομέα της τέχνης, ιδρύθηκε με μια απλή αποστολή, να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 50% σε ολόκληρο τον κόσμο της τέχνης έως το 2030. Αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω των συλλογικών προσπαθειών αφοσιωμένων μελών που κάνουν ενεργά βήματα για την αλλαγή προς το καλύτερο.

Δεν είναι ξεκάθαρο ποιό ακριβώς είναι το αποτύπωμα άνθρακα του κόσμου της τέχνης στο σύνολό του. Έχουμε κάποιες εκτιμήσεις. Για παράδειγμα, η Julie’s Bicycle στην έκθεσή της για το 2021 ¨The Art of Zero¨ ανακοίνωσε έναν εκτιμώμενο αριθμό περίπου 70 εκατομμυρίων τόνων CO2e ετησίως – αριθμός που προκύπτει από την εκτίμηση του αριθμού των γκαλερί, εκδηλώσεων, αποστολών και πτήσεων (μεταξύ άλλων παραγόντων) και πολλαπλασιάζοντας αυτά με το μέσο αποτύπωμα άνθρακα για όλες αυτές τις δραστηριότητες σε ολόκληρο τον τομέα μέσα σε μια καθορισμένη περίοδο.

Η μηχανή υπολογισμού της GCC με την οποία μπορείτε να υπολογίσετε τις εκπομπές άνθρακα των μεταφορών σας δεν είναι απλώς ένα εργαλείο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν μεμονωμένοι οργανισμοί για να κατανοήσουν το δικό τους αποτύπωμα. Είναι, επίσης, μια ευκαιρία για απολογισμό και αξιολόγηση των επιπτώσεων των εκθεσιακών πρακτικών στο σύνολό τους.

Εν έτει 2022, στο επίκεντρο του σχεδιασμού μιας έκθεσης θα πρέπει να είναι η πράσινη φιλοσοφία και η αειφορία. Η κατανόηση, βέβαια, και υιοθέτηση βιώσιμων λύσεων δεν αποτελεί ευθύνη μόνο του επιμελητή, αλλά όλων των συνεργατών που εμπλέκονται στο έργο.

Η δουλειά μας πρέπει να εμπνέει και άλλους να συμβάλλουν στην εφαρμογή βιώσιμων λύσεων. Οι αρχές της κυκλικής οικονομίας μας αφορά άμεσα και, ως επαγγελματίες, οφείλουμε να εξετάζουμε όλη την πορεία των υλικών που χρησιμοποιούμε σε εκθέσεις και δράσεις. Η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την ενημέρωση, το σωστό προγραμματισμό και τη συνεργασία.

Αφήστε ένα σχόλιο...

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top