Έργα τέχνης ζωντανεύουν μέσα από τις αισθήσεις

Μια διαφορετική έκθεση τέχνης δημιουργήθηκε στο Centraal Museum της Ουτρέχτης, στην Ολλανδία, η οποία προσέφερε μια πολυαισθητηριακή εμπειρία σε επισκέπτες με ή χωρίς προβλήματα όρασης.

Η Ολλανδία για ακόμα μια φορά αποδεικνύει έμπρακτα πως η τέχνη και ο πολιτισμός μπορούν να είναι προσβάσιμα σε όλους. Λίγους μόλις μήνες μετά την έκθεση ¨Smell the Art: Fleeting–Scents in Colour¨, που παρουσιάστηκε στο Μουσείο Mauritshuis, στην οποία οι επισκέπτες μπορούσαν να «μυρίσουν τα έργα τέχνης», δημιουργήθηκε μια εμπειρία 4D σε μουσείο της Ουτρέχτης, που απευθύνεται κυρίως σε άτομα με προβλήματα όρασης.

Η έκθεση ¨Blind Spot¨

Η νέα μουσειακή εμπειρία 4D, δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να νιώσουν τα έργα τέχνης. Πρόκειται για την έκθεση ¨Blind Spot¨ στο Centraal Museum της Ουτρέχτης, που αναδημιούργησε δύο πίνακες- τον έναν με πραγματικό φαγητό- για να κάνει την εικαστική τέχνη πιο προσιτή για άτομα τυφλά και με μειωμένη όραση. Η εμπειρία σχεδιάστηκε από τον καλλιτέχνη Jasper Udink ten Cate και το σχεδιαστή εμπειριών Jeroen Prins.

Τα έργα Cate and Prins βασίστηκαν σε πίνακες νεκρής φύσης, που βρίσκονται στη συλλογή του μουσείου: Νεκρή φύση με φρούτα, ξηρούς καρπούς και τυρί του Floris Claesz van Dijck και Νεκρή φύση του Bart van der Leck. Τα έργα τέχνης συνοδεύονταν από μια ακουστική ξενάγηση και οι επισκέπτες ενθαρρύνονταν να αγγίξουν τα έργα τέχνης και να νιώσουν κυριολεκτικά το φαγητό.

Επισκέπτης με προβλήματα όρασης αγγίζει και μυρίζει το έργο τέχνης κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Πηγή: REUTERS/Eva Plevier

Η ιδέα

Η ιδέα προέκυψε, όταν οι καλλιτέχνες σέρβιραν φαγητό σε μια εκδήλωση για να συνοδεύσουν ένα έργο τέχνης. Μια τυφλή γυναίκα που επισκέφθηκε την εκδήλωση ανέφερε ότι ήταν πολύ συγκινημένη από την εμπειρία, γεγονός που αποτέλεσε το έναυσμα για να σχεδιαστεί η νέα εμπειρία τέχνης.

Όπως ανέφεραν οι ίδιοι οι σχεδιαστές, η 4D εμπειρία τέχνης αφορά τόσο επισκέπτες που μπορούν να δουν, όσο και εκείνους με προβλήματα όρασης ή τυφλούς. Αυτό που την κάνει μοναδική είναι πως τα έργα τέχνης απευθύνονται σε άλλες αισθήσεις: οσμή, ακοή και αφή. Για να είναι αυτό εφικτό, προτείνεται ακόμα και στα άτομα χωρίς προβλήματα όρασης να δέσουν τα μάτια τους. Με αυτό τον τρόπο, η τέχνη γίνεται προσβάσιμη σε όλους.

Αντιδράσεις επισκεπτών

Η εκθεσιακή αυτή ιδέα ανοίγει το δρόμο για νέες προσεγγίσεις και πρακτικές στα μουσεία. Οι δυνατότητες που προσφέρονται είναι μεγάλες και πλέον ο κάθε επισκέπτης μπορεί να βιώσει την τέχνη με το δικό τρόπο.

Όπως ανέφεραν άτομα που επισκέφτηκαν την έκθεση, είχαν τη δυνατότητα να νιώσουν “θερμές και κρύες δομές”, “μια αίσθηση φωτός και σκιάς”. Άλλοι δημιούργησαν μέσα από τις μυρωδιές και τους ήχους τις δικές τους εικόνες και κατάφεραν πραγματικά να βιώσουν την τέχνη.

Η  εμπειρία τέχνης 4D, που σχεδιάστηκε μέσα από τη συνεργασία των καλλιτεχνών με εταιρείες τεχνολογίας και ήχου, όχι μόνο προκάλεσε θετικές εντυπώσεις στους επισκέπτες, αλλά προσέφερε έμπνευση και ελπίδα για το αύριο. Η τέχνη δεν έχει περιορισμούς και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Όλο και περισσότερα μουσεία στην Ολλανδία το αντιλαμβάνονται και υιοθετούν προσεγγίσεις συμπερίληψης. Το ερώτημα είναι, τα υπόλοιπα ιδρύματα θα ακολουθήσουν;

Source: MuseumNext/ Reuters

Αφήστε ένα σχόλιο...

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top