Η τέχνη μέσα από τα μάτια των παιδιών

Σε αντίθεση με τους ενήλικες επισκέπτες, τα μικρά παιδιά δεν αισθάνονται ότι πρέπει να είναι ειδικοί για να ερμηνεύσουν τα έργα τέχνης. Προετοιμάζοντας και ενδυναμώνοντάς τα μπορούν να αναλάβουν μέχρι και… ξεναγήσεις.

Το παιδί στο μουσείο τέχνης

Τα μουσεία τέχνης γενικά είναι μεγάλοι, επιβλητικοί χώροι που περιέχουν μυριάδες έργα τέχνης και αντικείμενα, που συχνά παρουσιάζονται με τρόπους που δεν επιτρέπουν το είδος της εξερεύνησης που χαρακτηρίζει τα μικρά παιδιά.

Αυτά τα ιδρύματα μπορούν να στείλουν υποσυνείδητα μηνύματα ότι τα παιδιά δεν είναι ευπρόσδεκτα. Μηνύματα τέτοια μεταφέρονται από τους πανταχού παρόντες φρουρούς ασφαλείας, την αρχιτεκτονική, τους μεγάλους ανοιχτούς χώρους, την απόλυτη ησυχία και τα έργα τέχνης που εκτίθενται σε ύψος ενηλίκων.

Ωστόσο, όταν καλωσορίζονται και ενδυναμώνονται σε αυτό το περιβάλλον, τα μικρά παιδιά «συνδέονται ενεργητικά» με το μουσείο και το περιεχόμενό του, παρέχοντας ευφάνταστες ιδέες και νέες προοπτικές για τα έργα τέχνης.

Τα μικρά παιδιά φέρνουν ένα ευρύ ρεπερτόριο συμπεριφορών επισκεπτών στα «παραδοσιακά» μουσεία τέχνης, χρησιμοποιώντας το μυαλό, τις αισθήσεις και το σώμα τους για να ανταποκριθούν και να ερμηνεύσουν τα έργα τέχνης. Είναι ανοιχτόμυαλα και αυθόρμητα στις αντιδράσεις τους.

Η παρατήρηση της τέχνης από τα παιδιά

Νέες έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα όταν τους επιτρέπεται να εστιάσουν στα έργα τέχνης των μουσείων.

Οι γκαλερί τέχνης δεν είναι πλέον χώροι ευλαβικής παρατήρησης και σιγανών ψιθύρων. Πολλά ιδρύματα έχουν αναπτύξει καθηλωτικές και διαδραστικές εκθέσεις για τις οικογένειες με μικρά παιδιά.

Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη και το Tate Modern στο Λονδίνο προσφέρουν εκθέματα και δραστηριότητες φιλικές προς τα παιδιά και προτείνουν διαδρομές για τους πιο μικρούς επισκέπτες τους.

Οι γονείς που επιθυμούν να γνωρίσουν στα δίχρονα παιδιά τους τον Βαν Γκογκ, τον Πικάσο και τους υπόλοιπους καλλιτέχνες, ίσως χρειαστεί να κάνουν υπομονή. Σε έρευνες παρατηρήθηκε πως τα παιδιά δεν έδειχναν να μαθαίνουν για τα έργα τέχνης, αλλά στην πραγματικότητα μάθαιναν για το ίδιο το μέρος. Ο τρόπος με τον οποίο κινούν το σώμα τους σε ένα μέρος παράγει μια συγκεκριμένη εμπειρία αυτού του τόπου, η οποία στην πραγματικότητα είναι αυτό που παίρνουν μαζί τους.

Πηγή: Pexels

Ξεναγήσεις με την καθοδήγηση παιδιών

Όταν δίνονται ευκαιρίες για αυτοέκφραση, επιλογή και έλεγχο, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης σε ένα μουσείο τέχνης, τα παιδιά ενδυναμώνονται σε αυτό το περιβάλλον.

Το να επιτρέπεται στα παιδιά να αναλάβουν ηγετικό ρόλο, ως ξεναγοί για τους συνομηλίκους τους ή τους ενήλικες συνοδούς τους, είναι ένας τρόπος για να υποστηριχθεί αυτή η ενδυνάμωση. Αυτού του είδους η εμπειρία τους δείχνει ότι έχουν μια πολύτιμη συνεισφορά να κάνουν και τους επιτρέπει να μαθαίνουν ενεργά από τα έργα τέχνης, μέσω της αυτοκατευθυνόμενης έρευνας.

Μουσεία, όπως το Queensland Art Gallery, προσφέρουν αριθμό προγραμμάτων, που ενθαρρύνουν τα παιδιά να γίνουν ξεναγοί, κατά τη διάρκεια σχολικών και οικογενειακών επισκέψεων. Τα οφέλη που παρουσιάζονται είναι γνωστικά και συναισθηματικά, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες που τα συνοδεύουν.

Παρόμοια προγράμματα έχουν υλοποιηθεί και στην Ελλάδα, όπως αυτό που πραγματοποιείται την τελευταία δεκαετία στη Σύρου, με παιδιά να αναλαμβάνουν ρόλο ξεναγού στο νησί και στο χώρο Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης, ο οποίος στεγάζεται στο Πνευματικό Κέντρο.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι παράλληλα η ύπαρξη ενός υποστηρικτικού, ανταποκρινόμενου ενήλικα, ο οποίος μπορεί να επεκτείνει τις συζητήσεις των παιδιών, για να εισαγάγει τη γλώσσα και τις έννοιες των εικαστικών τεχνών κατά τη διάρκεια των ξεναγήσεων, με την καθοδήγηση των παιδιών.

Προετοιμασία για περισσότερα οφέλη

Τα σχολεία συνδέουν ενότητες της διδακτέας ύλης με το περιεχόμενο μουσείων, ώστε κατά την επίσκεψη να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο διαλόγου. Τι γίνεται, όμως, με παιδιά μικρότερης ηλικίας, που επισκέπτονται ένα μουσείο τέχνης με τους γονείς τους;

Σύμφωνα με Μουσειοπαιδαγωγούς, ένας από τους καλύτερους τρόπους προετοιμασίας του παιδιού για την επίσκεψη σε μουσείο τέχνης είναι τα βιβλία. Μπορείτε να επιλέξετε να διαβάσετε ένα βιβλίο για τη γενική εμπειρία του μουσείου ή να επικεντρωθείτε σε ένα συγκεκριμένο έκθεμα, που σκοπεύετε να δείτε, και να βρείτε βιβλία με αντίστοιχη θεματολογία.

Αυτό θα βοηθήσει τα παιδιά να ξεκινήσουν με ένα βασικό επίπεδο αναγνώρισης και εκτίμησης, αφήνοντας παράλληλα άφθονο χώρο για μάθηση και θαυμασμό. Παραμύθια, ποίηση ή κλασική λογοτεχνία μπορούν να προσφέρουν ένα πρόσφορο έδαφος για ανάπτυξη της φαντασίας, για δημιουργία εικόνων και σύνδεση των μηνυμάτων με τα εκθέματα. Ακόμα, βιογραφίες καλλιτεχνών, των οποίων τα έργα εκτίθενται στο μουσείο που θα επισκεφτείτε είναι μια εκπληκτική επιλογή.

Αφήστε ένα σχόλιο...

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top