SEO: Το εργαλείο που πολλά μουσεία αγνοούν

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να επικοινωνήσετε με το κοινό είναι να επενδύσετε σε μια αποτελεσματική στρατηγική ψηφιακού μάρκετινγκ. Το SEO μπορεί να βελτιώσει την κατάταξή του μουσείου στις μηχανές αναζήτησης (όπως το Google). Αλλά πώς αυτό συνδέεται με την αύξηση της επισκεψιμότητας και τα έσοδα στο φυσικό του χώρο;

Εστιάζοντας στα βασικά του SEO

Είναι ξεκάθαρο πως τo SEO είναι σημαντικ;o για ένα μουσείο. Τα άτομα που θα προσελκύσετε στο διαδίκτυο μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε τακτικά μέλη που θα φέρουν έσοδα στο μουσείο.

Οι τεχνικές SEO (Search Engine Optimization) βοηθούν ένα μουσείο να αυξήσει την ορατότητά του στις μηχανές αναζήτησης και να βελτιστοποιήσει την παρουσία του στο διαδίκτυο. Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι που το SEO μπορούν να βοηθήσουν ένα μουσείο.

1. Επιλέξτε τις σωστές λέξεις-κλειδιά

Ανεβάστε ψηλά στην ατζέντα σας τη βελτιστοποίηση του ιστοχώρου του μουσείου με τη χρήση λέξεων-κλειδιών. Αυτές θα πρέπει να είναι σχετικές με τις συλλογές, τις εκθέσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Εάν κάποιος αναζητήσει τα «μουσεία στη [πόλη σας]» στο Google, το όνομα του μουσείου σας θα μπορούσε να εμφανιστεί στις πρώτες θέσεις.

Οι πιθανές λέξεις-κλειδιά SEO για ένα μουσείο ποικίλουν ανάλογα με το είδος, τις συλλογές και τις εκθέσεις που φιλοξενεί, καθώς και τον τοπικό ανταγωνισμό. Ωστόσο, παρακάτω παραθέτουμε μερικές γενικές επιλογές για ένα μουσείο στην Ελλάδα:

 • Μουσείο Ελλάδας
 • Τέχνη Ελλάδας
 • Ιστορία Ελλάδας
 • Αρχαιότητες Ελλάδας
 • Κλασική τέχνη Ελλάδας
 • Σύγχρονη τέχνη Ελλάδας
 • Μουσειακές συλλογές Ελλάδας
 • Εκθέσεις μουσείου Ελλάδας
 • Πολιτισμός Ελλάδας
 • Εκπαιδευτικά προγράμματα μουσείου Ελλάδας

Η φυσική τοποθεσία μπορεί να είναι σημαντική για τις λέξεις-κλειδιά SEO. Η προσθήκη της λέξης «Ελλάδα» ή της πόλης θα βοηθήσει στην εμφάνιση του μουσείου σας σε αποτελέσματα αναζήτησης που σχετίζονται με την περιοχή. Έτσι, μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητες να προβληθείτε ακόμα και στην πρώτη σελίδα της Google.

Αυτές είναι μόνο μερικές ιδέες, τις οποίες θα πρέπει να προσαρμόσετε ανάλογα με το μουσείο, τις υπηρεσίες και το περιεχόμενο που προσφέρετε. Ο στόχος είναι να επιλέξετε λέξεις-κλειδιά που συνδυάζουν τον τομέα του μουσείου, τη φυσική τοποθεσία και τις κύριες αναζητήσεις του κοινού στο διαδίκτυο.

Όταν είστε έτοιμοι, επικοινωνήστε με τον διαχειριστή του ιστοτόπου σας και ζητήστε του να τις προσθέσει σε σημεία όπως:

 • Τίτλο της ιστοσελίδας
 • Url slugs των σελίδων
 • Τίτλους άρθρων
 • Επικεφαλίδες
 • Κείμενα
 • Κατηγορίες άρθρων και προϊόντων
 • Περιγραφές προϊόντων

2. Δημιουργήστε ποιοτικό περιεχόμενο που να είναι ενδιαφέρον και χρήσιμο για τους επισκέπτες

Το ποιοτικό περιεχόμενο σίγουρα θα αυξήσει τον χρόνο παραμονής των χρηστών στην ιστοσελίδα σας και κατ’ επέκταση την επισκεψιμότητα της. Οι μηχανές αναζήτησης αυτό το θεωρούν ως έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για την κατάταξη των ιστοσελίδων στα αποτελέσματα που εμφανίζονται στον χρήστη.

Βελτιστοποιώντας τα μεταδεδομένα του ιστοτόπου σας, όπως ο τίτλος της σελίδας, η περιγραφή και οι ετικέτες (tags), οι μηχανές θα είναι σε θέση να κατανοήσουν καλύτερα το περιεχόμενό σας.

Το περιεχόμενο σας μπορεί να περιλαμβάνει:

Εκθέσεις και συλλογές: Παρουσίαση των εκθέσεων και των συλλογών που φιλοξενεί το μουσείο, με περιγραφές έργων τέχνης, φωτογραφίες και ιστορικά στοιχεία. Αυτό θα ενθαρρύνει τους επισκέπτες να επισκεφτούν το μουσείο και να μάθουν περισσότερα για τις συλλογές του.
Ιστορικές πληροφορίες: Αφιερώστε μια σελίδα για να αφηγηθείτε την ιστορία του μουσείου, τη δημιουργία του, την ανάπτυξη και τη σημασία του για την τοπική κοινότητα και τον πολιτισμό.

Εκπαιδευτικά προγράμματα: Παρουσίαση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που προσφέρει το μουσείο, όπως ξεναγήσεις, εργαστήρια, δραστηριότητες για παιδιά κλπ. Αυτό μπορεί να προσελκύσει εκπαιδευτικά ιδρύματα, οικογένειες και ενδιαφερόμενους να επισκεφτούν το μουσείο.

Άρθρα και ιστορίες: Συντάξτε άρθρα που παρέχουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες, αναλύσεις, ιστορικό περιεχόμενο και εκπαιδευτικό υλικό γύρω από τη συλλογή, τις εκθέσεις και τα θέματα που θίγει το μουσείου. Αυτό ενδεχομένως να προσελκύσει το ενδιαφέρον των χρηστών και να τους καθηλώσει στον ιστότοπο σας. Παράλληλα, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής στον ιστότοπο και στην περιήγηση σε περισσότερες σελίδες ανά επίσκεψη.

Πηγή: Melanie Deziel on Unsplash

3. Προωθήστε το μουσείο μέσω κοινωνικών δικτύων και άλλων διαδικτυακών πλατφορμών

Ένας αποτελεσματικός τρόπος να επικοινωνείτε με το κοινό, αυξάνοντας την αναγνωρισιμότητα του μουσείου, είναι τα social media και άλλες ιστοσελίδες. Όταν μοιράζεστε το περιεχόμενο του μουσείου σας, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να το κοινοποιήσει κάποιος.

Έτσι, δημιουργούνται εισερχόμενοι σύνδεσμοι προς τον ιστότοπο του μουσείου, που είναι σημαντικοί για την αξιολόγηση της ιστοσελίδας από τις μηχανές αναζήτησης.

Ένα μουσείο μπορεί να κοινοποιεί πολλούς τύπους περιεχομένου στα κοινωνικά δίκτυα, προσαρμοσμένα στη φύση του εκάστοτε μέσου και το κοινό που απευθύνεται. Ορισμένες ιδέες περιεχομένου που μπορείτε να κοινοποιήσετε περιλαμβάνουν:

Εικόνες έργων τέχνης: Δημοσιεύστε φωτογραφίες και εικόνες υψηλής ποιότητας από τα έργα τέχνης που φιλοξενεί το μουσείο. Μπορείτε να προβάλετε ένα έργο την ημέρα ή να διοργανώνετε ειδικές σειρές ανάρτησης, για να απεικονίσετε διαφορετικές κατηγορίες έργων ή καλλιτεχνών.

Περιήγηση στα «παρασκήνια»: Δείξτε τις αθέατες για το κοινό εργασίες του μουσείου, όπως η διαδικασία που ακολουθείται για τη συντήρηση και την προετοιμασία των έργων τέχνης. Επίσης, μπορείτε να παρουσιάσετε τους εργαζόμενους του μουσείου, τις αποθήκες και τα εργαστήρια.

Βίντεο ξεναγήσεων: Μοιραστείτε σύντομες ξεναγήσεις εκθέσεων μέσω εικόνων ή βίντεο. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει αλληλεπίδραση και να αυξήσει την αναγνωρισιμότητα σας, καθώς θα είναι προσβάσιμο από άτομα που βρίσκονται εκτός της περιοχής σας.

Πώς το SEO μπορεί να ωφελήσει τον φυσικό χώρο του μουσείου;

Αν ακολουθήσετε με αφοσίωση μια ψηφιακή στρατηγική για τα SEO, όταν οι άνθρωποι αναζητούν πληροφορίες για την περιοχή σας θα εμφανίζεται και το μουσείο σας. Επομένως, αν διοργανώνετε εκδηλώσεις, εκθέσεις ή ειδικά προγράμματα, θα προβάλλονται περισσότερο γεγονός που θα βοηθήσει στην αύξηση των εσόδων.

Τέλος, οι καλές πρακτικές SEO, ενισχύουν την προσέλκυση του τοπικού κοινού. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μουσεία που επιθυμούν να ενταχθούν στην τοπική κοινότητα και να είναι προσβάσιμα για τους κατοίκους.

Η διαδικτυακή παρουσία είναι πολύτιμη για τα μουσεία, τα οποία έχουν πολλές ιστορίες να αφηγηθούν. Κάθε φορά που τις προβάλλετε στον ιστότοπό σας, δημιουργείτε μια βιβλιοθήκη με περιεχόμενο που είναι έτοιμο για ανακάλυψη.

Από την προβολή και την αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας μέχρι την επίσκεψη στον φυσικό σας χώρο, το SEO είναι ένα εξαιρετικά ωφέλιμο εργαλείο. Η σωστή χρήση του δεν θα σας βοηθήσει μόνο να αυξήσετε την επισκεψιμότητα στον ιστότοπό σας ή τα έσοδα στον οργανισμό, αλλά και να επιτύχετε τους οργανωσιακούς σας στόχους.

Αφήστε ένα σχόλιο...

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top