Πώς να λάβετε κριτική 5 αστέρων για το μουσείο σας

Δεν είναι μυστικό ότι η κριτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε πλατφόρμες ωθεί πολλούς ανθρώπους να επισκεφθούν μέρη, για τα οποία μπορεί να μην έχουν ακούσει ποτέ. Πόσες φορές σκεφτήκατε να παρευρεθείτε ή να ταξιδέψετε σε κάποιο μέρος που έχουν επισκεφθεί οι διαδικτυακοί σας φίλοι;

Για πολλούς ανθρώπους η αφορμή για επίσκεψη μπορεί να είναι ένα βίντεο που βλέπουν στο διαδίκτυο- όχι απαραίτητα σχετικό – με το μουσείο σας, διαδικτυακές φωτογραφίες από μια έκθεση που επισκέφθηκε ένας φίλος ή μια διασημότητα. Φροντίζοντας η διαδικτυακή σας παρουσία να είναι διαθέσιμη σε όλους με ενδιαφέρον και σχετικό περιεχόμενο, προσεγγίζετε νέους επισκέπτες και τους δίνετε λόγους να σας επισκεφθούν από κοντά.

Για οποιονδήποτε χρειάζεται πληροφορίες, πριν δεσμευτεί για μια επίσκεψη- ιδιαίτερα για άτομα με αυτισμό, σύνδρομο Asperger και άλλες αγχώδεις διαταραχές- η εκ των προτέρων γνώση του τι να περιμένει, όταν περάσει την πόρτα σας μπορεί να κάνει την εμπειρία πιο διαχειρίσιμη και ευχάριστη.

Παράλληλα, η δυνατότητα αναζήτησης των συλλογών σας στο διαδίκτυο, η παροχή σαφών περιγραφών των επερχόμενων και των τρεχουσών εκθέσεων, μαζί με ηλεκτρονικές προεπισκοπήσεις, είναι πολύ σημαντική.

Πόσο σημαντικές είναι οι κριτικές 5 αστέρων;

Σε πολλές περιπτώσεις πολιτιστικών προορισμών, ο μεγαλύτερος αριθμός επισκεπτών δεν είναι ντόπιοι. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν πάντα μεγάλη επαναλαμβανόμενη επισκεψιμότητα.

Παράλληλα, ο ανταγωνισμός των προορισμών αυξάνεται, με αποτέλεσμα η διεκδίκηση περισσότερων κριτικών να είναι απαραίτητη για τη διαφοροποίηση ενός μουσείου και την προσέλκυση επισκεπτών.

Η κριτική 5 αστέρων δεν είναι μόνο μια ένδειξη εξαιρετικής εμπειρίας επισκέπτη. Το 89% των ανθρώπων τις χρησιμοποιούν, για να αποφασίσουν αν θα κλείσουν εισιτήρια για ένα μουσείο ή αξιοθέατο. Αν αυτοί με τη σειρά τους δημοσιεύσουν κριτικές 5 αστέρων, έχετε δημιουργήσει το «Άγιο Δισκοπότηρο» του μάρκετινγκ: έναν κύκλο άψογης κοινωνικής απόδειξης.

Φυσικά, ισχύει και το αντίθετο: οι κακές κριτικές συνήθως οδηγούν σε λιγότερους επισκέπτες. Σε μια εποχή που οι άνθρωποι νοιάζονται βαθιά για τις απόψεις των συνομηλίκων τους, είναι λιγότερο πιθανό να κλείσουν μια επίσκεψη σε ένα μουσείο ή ένα αξιοθέατο για το οποίο άλλοι παραπονιούνται. Για τους Μillennials, συγκεκριμένα, η «κοινωνική απόδειξη» αποτελεί μια πηγή συστάσεων, όταν επιθυμούν να δοκιμάσουν μια δραστηριότητα ή να επιλέξουν ένα μουσείο.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, οι κριτικές των επισκεπτών σας θα επηρεάσουν τους οικονομικούς αριθμούς του οργανισμού σας. Γιατί να μη διεκδικήσετε την συμβολή τους, για να αυξήσετε τις θετικές αξιολογήσεις;

Δεν αρκεί, ωστόσο, μια καλή διαδικτυακή παρουσία για να προχωρήσει κανείς σε μια κριτική 5 αστέρων, αφού στο τέλος θα έχει δημιουργήσει τη δική του προσωπική εμπειρία και άποψη, σχετικά με το χώρο και τις παροχές. Ακόμα, όμως, και αν απολαύσει την επίσκεψη, ενδέχεται να μην υποβάλει κριτική σε κάποια πλατφόρμα.

Μερικές φορές πρέπει να δημιουργήσετε μια γέφυρα προσκαλώντας τους ανθρώπους να αξιολογήσουν το μουσείο σας. Χρειάζεται να δώσετε στους επισκέπτες κίνητρο, για να γράψουν κριτικές, ωστόσο πρέπει να είναι χρονικά σωστό – όταν η εμπειρία είναι νωπή στη μνήμη τους.

Πώς να λάβετε κριτική 5 αστέρων για το μουσείο σας
Πηγή: Towfiqu Barbhuiya/ Unsplash

Μετατρέποντας την αρνητική εμπειρία αναμονής σε θετική

Σε κανέναν δεν αρέσει να περιμένει στην ουρά. Πώς μπορούμε λοιπόν να μετατρέψουμε μια αρνητική εντύπωση σε θετική και να κρατήσουμε τους επισκέπτες απασχολημένους (ειδικά οικογένειες με παιδιά) σε περιόδους μεγάλης κίνησης;

Τίποτα δεν εμπλέκει τους επισκέπτες περισσότερο από την πραγματική ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική σε μουσεία με μεγάλη επισκεψιμότητα.

Στον Πύργο του Λονδίνου, για παράδειγμα, οι επισκέπτες χρειάζεται να περιμένουν, όχι μόνο για να εισέλθουν, αλλά και για να δουν από κοντά συγκεκριμένα εκθέματα. Για αυτό το λόγο, κατά την αναμονή τους, το μουσείο ανέθεσε σε υπαλλήλους να αναλάβουν δράση, αλληλεπιδρώντας με τους ανήσυχους επισκέπτες, μερικές φορές, ακόμα και ως μεταφιεσμένοι χαρακτήρες, όπως ο Ερρίκος ο VIII.

Ακόμα, βεβαιωθείτε ότι το προσωπικό σας είναι σωστά κατανεμημένο στο χώρο και εξοπλισμένο με τα κατάλληλα εργαλεία, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων συμφόρησης. Η ψυχαγωγία δεν είναι πάντα η σωστή επιλογή, αφού μπορείτε να μοιράζετε δωρεάν σνακ, νερό ή να απασχολείτε τα παιδιά με παιχνίδια.

Δημιουργία αίσθησης του ανήκειν για τους επισκέπτες

Πριν από μερικά χρόνια, η ομάδα που ήταν υπεύθυνη για την εμπειρία επισκεπτών στο Κάστρο του Ουίνδσορ συνειδητοποίησε ότι είχαν ένα κάστρο χιλιάδων ετών, αλλά χρειαζόταν να δημιουργήσουν μια εμπειρία για τον επισκέπτη του 21ου αιώνα.

Για την αναβάθμιση, η ομάδα ξεκίνησε μια φιλόδοξη φυσική αναδιαμόρφωση του χώρου. Η είσοδος στο κάστρο, για παράδειγμα, επανασχεδιάστηκε ώστε να είναι πιο φιλόξενη και ελκυστική. Κατά τη διαδικασία, η ομάδα αποφάσισε να αποκαλύψει περιοχές που ήταν κρυμμένες πρωτύτερα, ενώ σχεδιάστηκαν και τοποθετήθηκαν νέοι τάπητες.

Τέλος, μια υπόγεια σοφίτα του 14ου αιώνα, που χτίστηκε όταν ο βασιλιάς Εδουάρδος Γ’ ήταν στο θρόνο, μετατράπηκε από αποθηκευτικό χώρο σε καφετέρια, και μια υπέροχη νέα εγκατάσταση τουαλέτας κέρδισε το «Βραβείο τουαλέτας της χρονιάς».

Κοινωνική απόδειξη για διαφορετικές ομάδες κοινού

Ενώ ο όρος «κοινωνική απόδειξη» υπάρχει εδώ και δεκαετίες, έχει σταδιακά μεταβληθεί. Αρχικά αφορούσε το ευρύ φαινόμενο της κοινωνικής επιρροής, ωστόσο στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε εφαρμογές για αξιολογήσεις στο διαδίκτυο. Ανάμεσά τους κριτικές σε επιχειρήσεις, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλοι τρόποι, με τους οποίους οι άνθρωποι μεταδίδουν τα σχόλιά τους και τις εντυπώσεις τους δραστηριότητες που έχουν κάνει.

Η δύναμη της κοινωνικής απόδειξης είναι κρίσιμη για χώρους πολιτισμού, οι οποίοι συχνά βασίζονται σε νέους επισκέπτες από διαφορετικές χώρες. Η επιλογή του χώρου σας έναντι κάποιου άλλου μπορεί πραγματικά να είναι απόρροια των αστεριών που έχετε συγκεντρώσει σε πλατφόρμες. Αυτό ισχύει για όλες τις γενιές, ωστόσο υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις μεταξύ ηλικιακών ομάδων, σε σχέση με την πηγή της κοινωνικής απόδειξης που αναζητούν και λαμβάνουν.

Η δύναμη της κοινωνικής απόδειξης είναι κρίσιμη για χώρους πολιτισμού, οι οποίοι συχνά βασίζονται σε νέους επισκέπτες από διαφορετικές χώρες. Η επιλογή του χώρου σας έναντι κάποιου άλλου μπορεί πραγματικά να είναι απόρροια των αστεριών που έχετε συγκεντρώσει σε πλατφόρμες. Αυτό ισχύει για όλες τις γενιές, ωστόσο υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις μεταξύ ηλικιακών ομάδων, σε σχέση με την πηγή της κοινωνικής απόδειξης που αναζητούν και λαμβάνουν.

Γενιά Z (1995 – 2015)

Οι νεότεροι ταξιδιώτες σήμερα δίνουν μεγάλη προσοχή στις ιστοσελίδες και εφαρμογές κρατήσεων ταξιδιών, πολλές από τις οποίες έχουν συστήματα αξιολόγησης.

Millenials (1980- 1994)

Το μεγαλύτερο κοινό εκεί έξω, οι Millennials, απευθύνονται κατευθείαν στους συνομηλίκους τους για κοινωνική απόδειξη: ταξιδιωτικά blogs, online δημοσιεύσεις και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Γενιά X (1965 – 1980)

Η γενιά αυτή πιθανότατα να ψάξει στο Google για δραστηριότητες που την αφορούν, όταν ταξιδεύει. Οι χώροι εκδηλώσεων συχνά έχουν χιλιάδες κριτικές μόνο στο Google.

Baby Boomers (1944-1964)

Η παλαιότερη γενιά είναι της «παλιάς σχολής». Ζητούν συστάσεις από τους φίλους τους! Ωστόσο, ποτέ να μην υποτιμάτε τη δύναμη της προφορικής επικοινωνίας.

Αφήστε ένα σχόλιο...

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top