Πώς να προωθήσετε τα έργα τέχνης σας online

Καθώς όλο και περισσότερες εμπειρίες τέχνης λαμβάνουν χώρα ψηφιακά, είναι απαραίτητο να μπορείτε να παρουσιάζετε την τέχνη σας στο διαδίκτυο με επαγγελματικό τρόπο. Αν δεν έχετε τους πόρους ή το χρόνο να αφιερώσετε για να φτιάξετε περίτεχνες επιδείξεις, υπάρχουν τρόποι και ευκολα στη χρήση εργαλεία για να αναδείξετε τα έργα σας.

Επιμεληθείτε τα έργα σας και επιλέξτε τα καλύτερα

Πριν παρουσιάσετε τη δουλειά σας στο διαδίκτυο, θα πρέπει να κάνετε κάποια επιμέλεια. Ως γενικός κανόνας, είτε φτιάχνετε τον δικό σας ιστότοπο, είτε στέλνετε ένα ψηφιακό χαρτοφυλάκιο σε έναν πιθανό πελάτη, κάντε επιλογές από αυτά που θεωρείτε ότι είναι τα δυνατότερα έργα σας.

Μπορεί να είναι δύσκολη η αυτοεπιμέλεια, αλλά προσπαθήστε να αποφύγετε να μοιραστείτε όλα τα έργα σας εξ αρχής. Η δημοσίευση μεγάλου όγκου περιεχομένου μπορεί να λειτουργήσει αντίστροφα για το κοινό. Λάβετε υπόψη σας ότι τα έργα που επιλέγετε θα πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικά της πρακτικής σας, δείχνοντας παράλληλα το εύρος της δουλειάς σας.

Βεβαιωθείτε ότι οι εικόνες είναι υψηλής ανάλυσης

Δεν είναι μόνο το έργο που επιλέγετε που έχει σημασία, αλλά και οι εικόνες που χρησιμοποιείτε για να το αναπαραστήσετε. Ακόμη και το «καλύτερο» έργο τέχνης μπορεί να αγνοηθεί αν η ποιότητα της εικόνας είναι κακή. Οι εικόνες θα πρέπει να είναι ευκρινείς, ταξινομημένες, προσαρμοσμένες χρωματικά, ώστε να αποτελούν ρεαλιστικές ακριβείς αναπαραστάσεις του έργου σας.

Αν είστε ζωγράφος, για παράδειγμα, θα πρέπει να είναι σχετικά εύκολο να κόψετε το φόντο των φωτογραφιών του έργου σας, εφόσον έχουν ληφθεί απευθείας. Ίσως ακόμα το έργο σας να έχει παραχθεί αρχικά ψηφιακά. Σε κάθε περίπτωση, είναι σχετικά απλό να εισαγάγετε το έργο τέχνης σας σε ένα επαγγελματικό και καλά σχεδιασμένο περιβάλλον χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία.

Αν δεν φιλοτεχνείτε ψηφιακά, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα πρέπει να φωτογραφίσετε την τέχνη σας. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να το κάνετε χωρίς ακριβό εξοπλισμό ή τη βοήθεια ενός φωτογράφου, διατηρώντας την όμως επαγγελματική.

Δημιουργήστε μακέτες

Αφού ξέρετε ποιά έργα θέλετε να παρουσιάσετε και έχετε συγκεντρώσει τις εικόνες, θα πρέπει να σκεφτείτε πώς θα τα παρουσιάσετε στο κοινό σας. Ένας λευκός κύβος δεν είναι σίγουρα το μοναδικό περιβάλλον για την παρουσίαση έργων τέχνης, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα έργα σας ξεχωρίζουν.

Αν δεν έχετε τον χώρο ή τον εξοπλισμό για να σκηνοθετήσετε φωτογραφίες στο σπίτι ή στο στούντιο, δημιουργήστε μακέτες – μοντέλα κλίμακας του έργου σας. Σε κάθε περίπτωση, βεβαιωθείτε ότι τα έργα σας ξεχωρίζουν, αποφεύγοντας τα ακατάστατα, ενοχλητικά φόντα στις εικόνες σας.

Οι μακέτες μπορούν να δημιουργηθούν χρησιμοποιώντας λογισμικό επεξεργασίας φωτογραφιών, όπως το Photoshop. Για να αποφύγετε, όμως, το χρόνο εκμάθησης, υπάρχουν εύκολα εργαλεία δημιουργίας μακέτας, που μπορείτε να επιλέξετε, τα οποία είναι ειδικά προσανατολισμένα στην προβολή έργων τέχνης, όπως το Canvy.

Ακόμα, οι μακέτες μπορούν να αποτελέσουν έναν εξαιρετικό τρόπο για να παρουσιάσετε την τέχνη σας σε πιθανούς αγοραστές. Αφενός, προσδίδουν ένα υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού και αξιοπιστίας στο έργο σας και αφετέρου δίνουν σε δυνητικούς αγοραστές την ευκαιρία να δουν την τέχνη σας στο πλαίσιο και να φανταστούν πώς θα μπορούσε να φαίνεται στο δικό τους χώρο.

Και αυτό χωρίς να χρειάζεται η εγκατάσταση του έργου σε φυσικό χώρο, κάτι που φυσικά εξοικονομεί χρόνο, χρήματα και πόρους. Μπορείτε να δημοσιεύσετε τις μακέτες στους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο διαδικτυακό σας χαρτοφυλάκιο και οπουδήποτε αλλού μοιράζεστε την τέχνη σας στο διαδίκτυο.

Πηγή: Unsplash

Επιλέξτε το κατάλληλο πρόγραμμα επεξεργασίας

Υπάρχουν εργαλεία και προγράμματα που καθιστούν δυνατή την προβολή των φωτογραφιών, των εκτυπώσεων και των πινάκων σας σε ένα πρότυπο χώρου. Ακόμα, προσφέρουν μια ποικιλία έτοιμων προς χρήση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων – τόσο οικιακών όσο και εμπορικών – στους οποίους μπορείτε απλώς να ανεβάσετε εικόνες των έργων σας που βασίζονται σε τοίχους.

Μόλις εισαγάγετε το έργο τέχνης σας, είναι ακόμη δυνατό να προσαρμόσετε το χρώμα των διαφόρων αντικειμένων και της διακόσμησης μέσα σε αυτές τις ρυθμίσεις. Ο τοίχος όπου «κρεμάτε» το έργο σας επίσης προσαρμόζεται. Μπορείτε να αλλάξετε το χρώμα, την υφή ή το υλικό του τοίχου για να δημιουργήσετε το ιδανικό σκηνικό που θα αναδείξει την τέχνη σας.

Δημιουργία ιστοσελίδας τέχνης

Μια προσωπική ιστοσελίδα για τα έργα σας θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερη δυναμική στη δουλειά σας. Μέσα από αυτή, μπορείτε να παρουσιάζετε τα έργα τέχνης σας, να παρέχετε τα στοιχεία επικοινωνίας σας στους ενδιαφερόμενους, ώστε να επικοινωνείτε με ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που μπορεί να ενδιαφέρονται για την τέχνη σας.

Ακόμα, η ιστοσελίδα θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό εργαλείο για να επικοινωνήσετε τις σκέψεις σας για την τέχνη. Αν δεν επιλέξετε τη δημιουργία καλλιτεχνικής ιστοσελίδας και αποφασίσετε να ανεβάσετε τα έργα σε κάποια πλατφόρμα, τότε θα πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας τις εξής ερωτήσεις:

– Ποιά πλατφόρμα είναι ευκολότερη για χρήση;

– Ποιά απολαμβάνετε περισσότερο;

–  Ποιά χρησιμοποιούν οι ομάδες-στόχοι σας;

– Ποιά πλατφόρμα θα σας επιτρέψει να είστε πιο παραγωγικοί;

Παρ’ ότι ο ανταγωνισμός μεγαλώνει στον πολιτιστικό κλάδο, νέα εργαλεία και τρόποι προώθησης των προσωπικών έργων δημιουργούνται. Αυτό που κρατάει τα έργα σας μακριά από τους δυνητικούς πελάτες είναι η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα.

Αφήστε ένα σχόλιο...

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top