Πώς η δημιουργική γραφή μπορεί να ενισχύσει την επαγγελματική σας πορεία στο μουσείο

Η δημιουργική γραφή μπορεί να σας βοηθήσει να εξερευνήσετε τρόπους για να προσεγγίσετε μια συλλογή, αλλά και δεξιότητες για τα υπόλοιπα κομμάτια της μουσειακής εργασίας. Πώς μπορεί να αναβαθμίσει τη δουλειά σας;

Ως υπάλληλοι μουσείου θα κληθείτε, μεταξύ άλλων, να διαχειριστείτε επισκέπτες, καλλιτέχνες και συνεργάτες και να σχεδιάσετε ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά ή μουσειακά προγράμματα με ευρηματικότητα. Η δημιουργική γραφή μπορεί να εφαρμοστεί και να συνδράμει στο έργο σας.

Τι είναι η δημιουργική γραφή;

Η δημιουργική γραφή ξεπερνά τις ακαδημαϊκές και τεχνικές μορφές γραφής και σας ενθαρρύνει να χρησιμοποιήσετε τη φαντασία σας. Όπως προδίδει και το όνομά της θα μάθετε πως να εκφράζεστε δημιουργικά μέσω του γραπτού λόγου – προσθέτοντας συναίσθημα στα κείμενα σας.

Ειδικότερα, η δημιουργική γραφή συγκεντρώνει μια ποικιλία διαφορετικών στυλ και ειδών γραφής, εστιάζοντας κυρίως σε σύγχρονα έργα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Ποίηση
 • Δημοσιογραφία
 • Πεζογραφία
 • Αφήγηση ιστοριών
 • Σενάριο
 • Πειραματικός
 • Ομιλίες

Ποιες τεχνικές θα μάθετε σε ένα μάθημα δημιουργικής γραφής;

Όταν μελετάτε δημιουργική γραφή, θα σας ενθαρρύνουν να αξιοποιήσετε μια σειρά τεχνικών, τις οποίες στη συνέχεια μπορείτε να αξιοποιήσετε στην αφήγηση των εκθέσεών σας. Ορισμένες από αυτές είναι:

Ανάπτυξη χαρακτήρων: 

Σχεδιάζοντας ρεαλιστικούς ή φανταστικούς χαρακτήρες με προσωπικότητα και βάθος θα είστε σε θέση να εξελίξετε μια ιστορία. Είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να επιτύχετε τη σύνδεση μεταξύ συλλογής και επισκέπτη.

Διάλογοι: 

Δημιουργία ρεαλιστικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ χαρακτήρων. Ένας καλός διάλογος βοηθά στην παρουσίαση της προσωπικότητας ενός χαρακτήρα και στην αποσαφήνιση της ιστορίας για το κοινό.

Λογοτεχνικές δεξιότητες: 

Κατανοώντας πώς να χρησιμοποιείτε μεταφορές, παρομοιώσεις, αντιπαραθέσεις, συμβολισμούς και πολλά άλλα θα κάνετε το γράψιμο σας όσο το δυνατόν πιο περιγραφικό και ελκυστικό.

Γιατί να παρακολουθήσετε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα δημιουργικής γραφής;

Με μια πρόχειρη αναζήτηση θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν δεκάδες φορείς στην Ελλάδα που προσφέρουν μαθήματα δημιουργικής γραφής. Αυτό σημαίνει ότι η ευκαιρία να ξεκινήσετε ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι πιο προσιτή από ποτέ. Ακολουθούν έξι λόγοι για τους οποίους πρέπει να αναπτύξετε τις δεξιότητές σας στη δημιουργική γραφή και να αφήσετε τη φαντασία σας ελεύθερη.

1. Αναπτύσσει την αφήγηση σας

Οι άνθρωποι ανέκαθεν ενδιαφέρονταν για ιστορίες, ωστόσο σήμερα ο όρος “storytelling” είναι πιο δημοφιλής από ποτέ. Ως επαγγελματίες πολιτισμού, καλούμαστε να αφηγηθούμε ελκυστικές ιστορίες. Έτσι, η γνώση των τεχνικών αφήγησης παραμένει μια πολύτιμη δεξιότητα.

Όταν μελετάτε δημιουργική γραφή, μαθαίνετε πώς να δημιουργείτε ένα κείμενο που είναι ποιοτικό, ενημερωτικό και σαγηνευτικό – ενθαρρύνοντας τους επισκέπτες να δουν τον κόσμο υπό διαφορετικό πρίσμα. Για παράδειγμα, θα είστε σε θέση να φτιάξετε έναν εναλλακτικό τρόπο αφήγησης στην έκθεση σας που θα διατηρήσει το ενδιαφέρον του κοινού μέχρι το τέλος.

2. Βελτιώνει την έκφραση

Το να γράψετε μια ιστορία μπορεί να είναι μια απελευθερωτική εμπειρία. Σας βοηθά να διαχειριστείτε τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας στη ροή του λόγου. Αυτή η δεξιότητα είναι σημαντική τόσο για τις ανάγκες των δράσεων του μουσείου (εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα) αλλά και για τις ομιλίες που ίσως χρειαστεί να κάνετε για την προώθηση τους.

Πηγή: Prophsee Journals / Unsplash

3. Περισσότερες δεξιότητες

Ανεξάρτητα από τον τμήμα στο οποίο εργάζεστε, υπάρχει πάντα μεγάλη ζήτηση για άτομα που συντάσσουν ενδιαφέροντα κείμενα και οργανώνουν σωστά τη σκέψη τους. Ενώ εκπαιδεύεστε στη δημιουργική γραφή, θα μάθετε πολύτιμες δεξιότητες όπως:

 • Σχεδιασμός και έρευνα
 • Οργάνωση
 • Διαχείριση χρόνου
 • Επικοινωνία
 • Συναισθηματική νοημοσύνη
 • Παρουσίαση

4. Αποκτήστε γνώσεις από έμπειρους συγγραφείς

Τα περισσότερα εκπαιδευτικά προγράμματα δημιουργικής γραφής διενεργούνται από έμπειρους συγγραφείς. Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα.

Οι συμβουλές και η καθοδήγηση που θα λάβετε, θα σας βοηθήσουν να θέσετε τους δικούς σας στόχους. Παράλληλα, θα δικτυωθείτε με έναν κλάδο που ίσως σας φανεί χρήσιμος σε κάποιο μελλοντικό σας εγχείρημα.

Για παράδειγμα, αν θέλετε να αναπτύξετε ένα παιχνίδι με βάση τη συλλογή σας, η συνεισφορά ενός πεπειραμένου συγγραφέα μπορεί να συνδέσει τις ιστορίες πίσω από τα αντικείμενο με έντεχνο και ελκυστικό τρόπο.

5. Ενισχύει τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας σας

Σε όποιο τμήμα του μουσείου και αν εργάζεστε, μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να χρειαστεί να εμπλακείτε με διαφορετικό τρόπο σε κάποιο εγχείρημα. Παρουσιάζοντας τον εαυτό σας και τη δουλειά σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, οι δεξιότητες δημιουργικής γραφής αναμφίβολα θα σας βοηθήσουν να ξεχωρίσετε έναντι του ανταγωνισμού.

6. Διεύρυνση των δράσεων του μουσείου

Αναμφίβολα η διαδικασία της δημιουργικής γραφής θα σας εμπνεύσει και θα σας δώσει πολλές ιδέες που θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες του μουσείου σας. Σκεφτείτε την πληθώρα των διαθέσιμων επιλογών.

Δημιουργία παιχνιδιών: Η ανάπτυξη παιχνιδιών είτε φυσικών είτε ηλεκτρονικών είναι η τάση της εποχής. Αλλάζοντας τον τρόπο γραφής μπορείτε να απευθυνθείτε σε όλες τις ηλικίες, διατηρώντας το ενδιαφέρον τους. Ενημερωθείτε για τις τεχνολογίες που μπορούν να ζωντανέψουν την ιδέα σας και χρησιμοποιήστε τις.

Συγγραφή παραμυθιών: Καλέστε γονείς με μικρά παιδιά να έρθουν στο μουσείο σας. Διαμορφώστε το χώρο ώστε να είναι φιλικός για οικογένειές και διαβάστε τους το παραμύθι.

Παραγωγή ταινιών: Κοινοποιήστε μια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για κινηματογραφιστές. Φτιάξτε μια ιστορία βασισμένη στην ιστορία του μουσείου σας, στις προσωπικότητες του ή τα δημοφιλέστερα αντικείμενα του. Ακόμα, μπορείτε να κάνετε ντοκιμαντέρ για τις διαδικασίες που συμβαίνουν στο μουσείο που είναι άγνωστε για το κοινό.

Για όλα αυτά και για ακόμα περισσότερα η δημιουργική γραφή θα σας εξοπλίσει με δεξιότητες και αυτοπεποίθηση. Βελτιώνοντας τον εαυτό σας θα ενισχύσετε τόσο τη δουλειά σας όσο και τον ίδιο τον οργανισμό στον οποίο απασχολείστε.

Αφήστε ένα σχόλιο...

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top