Πέρα από τα κάδρα: Μια μετα-μουσειακή καριέρα

Γίνεται πολύς λόγος για άτομα που εγκαταλείπουν τη θέση τους στα μουσεία, αλλάζοντας καριέρα ή μεταπηδώντας σε άλλο κλάδο του πολιτισμού. Εάν σκέφτεστε να φύγετε, οι συμβουλές που ακολουθούν μπορεί να βοηθήσουν.

Η πραγματικότητα του επαγγελματία μουσείου

Τα μουσεία είναι περίπλοκα. Σε κανέναν άλλο κλάδο δεν συνδυάζονται ο ακαδημαϊκός χώρος, η τέχνη, το λιανικό εμπόριο, η εφοδιαστική, η εξυπηρέτηση πελατών, ο εθελοντισμός, η τεχνολογία, το μάρκετινγκ, οι εξειδικευμένες εγκαταστάσεις και η εκπαίδευση. Η εργασία σε αυτό το περιβάλλον προϋποθέτει εξαιρετικές ικανότητες. Ακόμα κι αν δεν έχετε εργαστεί σε όλα αυτά τα τμήματα, σίγουρα θα έχετε συνεργαστεί μαζί τους.

Θα είχατε μέρες με αλλεπάλληλες συναντήσεις, θα έχετε αντιμετωπίσει απαιτητικές καταστάσεις και πιθανότατα έχετε βοηθήσει στη μεταφορά ενός πολύτιμου αντικειμένου. Φυσικά, θα υπάρχει και κάποιος εθελοντής που επιβλέπετε.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι είστε ευέλικτοι, συνεργάζεστε καλά με άλλους, μπορείτε να κατανοήσετε προοπτικές και να αντιμετωπίζετε με επαγγελματισμό ένα τεράστιο φάσμα ανθρώπων. Πολύ λίγες καριέρες έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά.

Επίσης, εργάζεστε μέσα σε τόσο πολλούς περιορισμούς! Όλα τα ρυθμιστικά και νομικά ζητήματα, η πολιτική των συμβουλίων και των χρηματοδοτών, οι διαρκώς μεταβαλλόμενοι οικοδομικοί κανονισμοί, οι ιδιοτροπίες των «μεγαλοφυών», το τέλμα της γραφειοκρατίας, η πολυπλοκότητα των βέλτιστων πρακτικών (π.χ. διατήρηση έργων τέχνης μικτών μέσων) κ.ά.. Ταυτόχρονα, έχετε πετύχει θαύματα, με ελάχιστο κόστος (κάτι που εκτιμούν ιδιαίτερα οι προϊστάμενοι, αγνοώντας επιδεικτικά το πώς συνέβη).

Αν κανείς αναζητά ένα ρόλο που να του προσφέρει το συνδυασμό των παραπάνω αρμοδιοτήτων εκτός μουσειακού κλάδου, η αλλαγής καριέρας είναι ίσως πιο δύσκολη απ’ ό,τι περιμένει κανείς, αλλά όχι ανέφικτη. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε όλες αυτές τις δεξιότητες, τις οποίες αποκτήσατε στην πορεία σας στον κλάδο των μουσείων και να βεβαιωθείτε ότι θα αξιοποιηθούν στην επόμενη σας εργασία.

Η ταυτότητα του

Η ταυτότητα ενός μουσείου μπορεί να είναι μόνιμη, σταθερή και αμετάβλητη. Και όταν η δική σας έχει διαμορφωθεί γύρω από μουσεία (μετά από επενδύσεις δεκαετιών σπουδών, εθελοντισμού και επισφαλούς εργασίας) μπορεί να φαίνεται αδύνατο να διακοπεί.

Ειδικά μετά από χρόνια εργασίας στα μουσεία, είναι πιθανό να είχε γίνει ένα δυνατό κομμάτι της ταυτότητάς σας, όπου όταν αλλάξετε εργασία να προσπαθείτε να επαναπροσδιορίσετε ποιος είστε – επαγγελματικά και προσωπικά.

Είμαστε αυτό που κάνουμε, προϊόν δράσεων και περιβάλλοντος. Όταν αλλάζουμε αυτό το περιβάλλον, αλλάζουμε τον εαυτό μας. Θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσετε τις αντιλήψεις των άλλων. Η ταυτότητά τους βασίζεται εν μέρει στο να έχουν αυτή την εκδοχή σας στη ζωή τους.

Η βοήθεια των άλλων

Υπάρχουν δύο είδη βοήθειας που χρειάζεστε. Πρώτον, οι μέντορες μπορούν να σας δώσουν κάτι περισσότερο από ενθάρρυνση. Ζητήστε τους συμβουλές. Ζητήστε τους να σας περιγράψουν. Θα δουν κάποια στοιχεία, που εσείς πιθανότατα αγνοείτε – ικανότητες, δεξιότητες, ακόμα και σκέψεις για κάποιο «τι θα γινόταν αν;» που σας ταλαιπωρεί.

Αλλά να θυμάστε! Μη διστάσετε να προσεγγίσετε άτομα που βρίσκονται στην άκρη του δικτύου σας – απλώς και μόνο επειδή είναι πιο μακριά. Ζητήστε συστάσεις. Πιείτε καφέ και συζητήστε. Οι άνθρωποι θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν αν μπορούν.

Πρώτα απ’ όλα, το να περιγράφεις τον εαυτό σου σε άλλους, σε βοηθά να βρεις την ιστορία σου. Δεύτερον, ποτέ δε ξέρεις ποιος, σε λίγους μήνες, θα χρειαστεί βοήθεια και θα θυμηθεί εκείνο το άτομο με τις σχετικές δεξιότητες, που ήταν τόσο ενδιαφέρον σε εκείνο τον καφέ πριν από μήνες.

Ο πειραματισμός που χρειάζεστε

Οι ιδέες γύρω από τη διαδρομή καριέρας στον κλάδο του πολιτισμού είναι ακριβώς όπως οι ιδέες κάθε στερεοτυπικής κοινωνικής πράξης. Έχουμε απορροφήσει τους γονείς και τους δασκάλους μας και όλα τα βιβλία και τις ταινίες που μας είπαν, ότι μια καριέρα σημαίνει να ανεβαίνουμε σταθερά μια σκάλα: Junior, Middle, Senior, σε Διευθύνων Σύμβουλος ή Λέκτορας, Αναπληρωτής Καθηγητής, σε Καθηγητής. Το να ξεφύγει κανείς από αυτό χρειάζεται γενναιότητα.

Μάλιστα, το να βρεις το «σωστό» για σένα είναι πραγματικά δύσκολο, πρακτικά και συναισθηματικά. Εν μέρει, επειδή δεν υπάρχει «σωστό», αλλά απλώς διαφορετικό. Στην πραγματικότητα, είναι εντάξει να δοκιμάσετε κάτι, να ανακαλύψετε ότι είναι αδιέξοδο και μετά να προχωρήσετε σε κάτι άλλο.

Πηγή: Estée Janssens / Unsplash

Το βιογραφικό της αλλαγής

Ο τομέας των μουσείων εστιάζει έντονα στις τεχνικές δεξιότητες κάποιου. Ακόμα και η δομή του “boomer” βιογραφικού, μας έμαθε να πλαισιώνουμε τους εαυτούς μας, ως απλώς μια λίστα με χρονολογημένα γεγονότα καριέρας.

Αυτό θεωρήθηκε «φύλακας κύρους» αλλά δεν πρέπει να το αναπαράγετε. Μιλήστε για τα δυνατά σας σημεία, τι αντίκτυπο είχαν στον κόσμο. Στη συνέχεια, μπορούν να τοποθετηθούν τα χρονολογημένα στοιχεία του βιογραφικού. Παρακάτω ακολουθούν κάποια tips για ένα βιογραφικό, που παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα ιστορία και όχι ένα σαν όλα τα άλλα.

Λίγοι ενδιαφέρονται για δημοσιεύσεις και συνέδρια.

Το ότι είστε ένας παράγοντας επιρροής στον τομέα σας, σεβαστός για τη διορατικότητά σας, είναι πολύτιμο. Αλλά η παράθεση των συνεδρίων που παρακολουθήσατε και η ανάλυσή τους, θα κουράσει τον παραλήπτη του βιογραφικού σας.

Δώστε ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα για να υποστηρίξετε τα επιτεύγματά σας.

Σε τι ποσοστό αυξήθηκαν οι αξιολογήσεις εξυπηρέτησης πελατών; Τι λένε οι συνάδελφοί σας για εσάς; Πολλοί υπάλληλοι μουσείων δημιουργούν βιογραφικά γεμάτα ποιοτικές πληροφορίες, αλλά χωρίς βαρετούς αριθμούς. Υπάρχουν διευθυντές που ενδιαφέρονται να δουν τα αποτελέσματα για να σιγουρευτούν ότι είστε αρκετά έμπειροι και αναγνωρίζετε ότι η ποσότητα, τελικά, έχει σημασία.

Δηλώστε τις αξίες σας.

Ο τομέας των μουσείων προϋποθέτει σε μεγάλο βαθμό κοινές αξίες. Σε έναν κόσμο που δίνει περισσότερο έδαφος στη διαφορετικότητα υπερασπιστείτε τις θέσεις σας. Τι πιστεύετε για συγκεκριμένα θέματα; Πώς θέλετε να αλλάξετε τον κόσμο;

Μεταφέρετε τη νοοτροπία της συνεχούς μάθησης.

Η γρήγορη εκπαίδευση και η αναγκαστική ενασχόληση με θέματα και τομείς που δεν άπτονται του χώρου των μουσείων, είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο. Με άλλα λόγια, η κατασκευή ενός αεροπλάνου ενώ πετάς με το αεροπλάνο είναι κάτι που μπορεί να κάνει κάθε άτομο του μουσείου και είναι ένα ταλέντο για το οποίο αξίζει να προσληφθεί κανείς.

Προβάλετε τις προοπτικές εξέλιξης σας.

Στην επαγγελματική σας καθημερινότητα, εφαρμόζετε κανόνες, δίκαια και με συνέπεια. Παράλληλα, γνωρίζετε τι να κάνετε όταν βρίσκετε μια «γκρίζα» περιοχή. Στον ευρύτερο επαγγελματικό κόσμο (υγειονομική περίθαλψη, κυβέρνηση, ασφάλιση και πολλά άλλα), αυτό θεωρείται ένα πραγματικό ταλέντο και μάλιστα περιζήτητο.

Η συνέντευξη που περιμένατε

Για να δημιουργήσετε ένα καλό βιογραφικό, να θυμάστε ότι οι τομείς και οι χώρες έχουν διαφορετικά πρότυπα και προσδοκίες. Ορισμένοι εργοδότες εστιάζουν στο ίδιο το βιογραφικό, ενώ άλλοι προτιμούν μια μεγάλη επιστολή «πώς πληρώ τα κριτήρια». Μάθετε τους κανόνες πριν ξεκινήσετε τις αιτήσεις.

Θα πρέπει να αντιμετωπίσετε με κατανόηση την άγνοια των εκτός του πολιτιστικού κλάδου ανθρώπων, σχετικά με τους ρόλους και τις διαδικασίες. Πολλοί διατηρούν, μάλιστα, μια ρομαντική στάση απέναντι στους επαγγελματίες του πολιτισμού, μη γνωρίζοντας στην πραγματικότητα τι κάνει ένας συντηρητής ή ένας μουσειολόγος. Πρέπει, λοιπόν, να εξηγήσετε ξεκάθαρα ποιός ήταν ο ρόλος και οι αρμοδιότητές σας.

Αν έχετε φτιάξει ένα πρόγραμμα ή μια καμπάνια, που έφερε στο μουσείο άτομα από περιθωριοποιημένες κοινωνικά ομάδες, που δεν είχαν ξαναπάει, είναι καταπληκτικό και πρέπει να το εξηγήσετε. Περιγράψτε πώς το κάνατε και αναφέρετε τα σχόλια που δεχτήκατε.

Συνεργαστήκατε με ένα διεθνές δάνειο απόκτησης αντικειμένων; Για αυτό χρειάζεται διαπολιτισμική και ρυθμιστική ικανότητα και δεξιότητες διαπραγμάτευσης. Δώστε έμφαση σε αυτές τις λεπτομέρειες. Μην αναφέρετε απλά τις «στεγνές» πληροφορίες όπως «εργάστηκε στο.. από τότε μέχρι τότε».

Συνοψίζοντας, για εσάς αυτό θα είναι ένα νέο και μοναδικό ταξίδι. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να ξεφύγει κανείς από τη «φούσκα» των μύθων. Έτσι, κρατήστε αυτές τις αλήθειες και γράψτε τες στην πρώτη σελίδα του σημειωματάριου αλλαγής καριέρας σας:

• Τα μουσεία είναι υπέροχα, αλλά δεν είναι ολόκληρος ο κόσμος
• Στα μουσεία έχω γίνει μοναδικά ταλαντούχος
• Οι άνθρωποι θα με βοηθήσουν με συμβουλές
• Είμαι φοβερ@
• Θα πειραματιστώ
• Θα ευδοκιμήσω
• Αν μπορώ να βοηθήσω, θα το κάνω

Αν και παράδοξο, το μουσειακό έργο μπορεί να περιορίσει την αντίληψή σας για το τι είναι δυνατό – στον κόσμο της εργασίας και στον εαυτό σας. Η θεμελιώδης αφήγηση σταδιοδρομίας είναι ότι τα μουσεία είναι μοναδικά και δε μπορείς να περάσεις την πόρτα τους, χωρίς να επιδείξεις ένα πτυχίο μουσειολογίας ή ιστορίας τέχνης και πέντε χρόνια εθελοντισμού. Η έξοδος από τα μουσεία είναι τόσο δύσκολη όσο η είσοδος με αυτή την ψευδαίσθηση, ότι τα μουσεία είναι αναντικατάστατα.

Αφήστε ένα σχόλιο...

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top