Εργασία σε μουσείο: Μύθοι και αλήθειες

Ψάχνεις πληροφορίες στο ίντερνετ, εγγράφεσαι σε ομάδες, μιλάς με συναδέλφους, κάνεις αιτήσεις για δουλειές, απογοητεύεσαι… Ξεκινάς από την αρχή, δίνεις συνεντεύξεις, κάνεις εθελοντισμό, βλέπεις κενές θέσεις στο τμήμα μάρκετινγκ, αλλά εσύ θέλεις να γίνεις επιμελητής, το σκέφτεσαι… Μήπως να κάνω διδακτορικό; Μήπως να αλλάξω καριέρα; Τελικά, είσαι σίγουρος πως θέλεις να εργαστείς σε μουσείο;

6 Μύθοι για την εργασία σε μουσείο απαντώνται

Μύθος 1– Χρειάζεσαι διδακτορικό για να δουλέψεις σε μουσείο

Πραγματικότητα– Το προπτυχιακό είναι απαραίτητο για εργασία σε μουσείο και πιθανότατα ένα μεταπτυχιακό. Ένα διδακτορικό θα σας κάνει πιο ανταγωνιστικούς σε ορισμένους τομείς (επιμέλεια εκθέσεων, κυρίως στο εξωτερικό), αλλά ίσως πάει χαμένο σε άλλους (δεν θα χρειαστείτε διδακτορικό αν σας ενδιαφέρει ο σχεδιασμός εκθεμάτων).

Για να ξέρετε ποιά κατεύθυνση στο μουσείο θέλετε πραγματικά να ακολουθήσετε, μόλις δείτε τις κενές θέσεις εργασίας στο ίδρυμα, πρέπει να κάνετε μια ενδελεχή έρευνα. Οι περισσότερες θέσεις δε χρειάζονται μόνο Μουσειοπαιδαγωγούς και Επιμελητές μουσείων, αλλά και άτομα που ασχολούνται με το μάρκετινγκ και τις δημόσιες σχέσεις, τα οικονομικά, τους ανθρώπινους πόρους, την πληροφορική ή τον συντονισμό εθελοντών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να κάνουν καριέρα στα μουσεία.

Μύθος 2– Ο εθελοντισμός δε θεωρείται επαγγελματική εμπειρία

Πραγματικότητα– Πολλοί πιστεύουν πως ο εθελοντισμός δε μπορεί να εξισωθεί με μια μισθωτή θέση εργασία, ωστόσο στον τομέα των μουσείων αυτό δεν είναι αληθές. Τουναντίον, οι άνθρωποι του κλάδου γνωρίζουν τον ανταγωνισμό που υπάρχει για τις θέσεις εργασίας και εκτιμούν τον εθελοντισμό σε ιδρύματα. Εδώ αξίζει να αναφερθεί πως ο εθελοντισμός στο εξωτερικό είναι πολύ πιο διαδεδομένος, ωστόσο και στην Ελλάδα καθίσταται όλο και πιο σημαντικός.

Αποκτήστε εμπειρίες εθελοντισμού και πρακτικής άσκησης σε διάφορα ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων μικρών μουσείων, για να αναπτύξετε δεξιότητες και να αποκτήσετε εμπειρία. Είναι απαραίτητο να πάρετε μια ιδέα για το κάθε τμήμα, καθώς και για το είδος του μουσείου που θα σας άρεσε να εργάζεστε: μουσείο επιστημών, τέχνης, ιστορίας και πολλά άλλα. Με αυτή την εμπειρία, αναμφίβολα θα αναπτύξετε και ένα δίκτυο επαφών που μπορεί να φανεί χρήσιμο για τις μελλοντικές επαγγελματικές προοπτικές.

Μύθος 3– Το μεταπτυχιακό οδηγεί σε μια υψηλόβαθμη πρώτη δουλειά

Πραγματικότητα– Δε χρειάζεται η πρώτη σας δουλειά να είναι «επιμελητής πλήρους απασχόλησης». Είναι καλύτερο να ξεκινήστε από entry-level θέσεις στο μουσείο. Ίσως το μόνο που χρειάζεστε είναι να εργαστείτε πρώτα ως βοηθός επιμελητή, προκειμένου να αποκτήσετε περισσότερη εμπειρία σε μουσειακές εργασίες, η οποία τελικά θα σας οδηγήσει σε κάτι μεγαλύτερο, αφού έχετε ήδη εξοικειωθεί με τη δυναμική της θέσης.

Επίσης, μπορείτε απλώς να ξεκινήσετε κάνοντας αίτηση σε μικρότερα, τοπικά μουσεία, επειδή μερικές φορές χρειάζονται ένα άτομο για να καλύψει περισσότερες από μία θέσεις και μουσειακά έργα. Ως εκ τούτου, εκτίθεστε σε διαφορετικούς τομείς και καθήκοντα, ώστε να μπορείτε να μάθετε από όλες αυτές τις θέσεις.

Το παράδοξο των entry level θέσεων στα μουσεία

Το 2007, ο Maurice Davies (σύμβουλος πολιτισμού) τόνισε ότι δεν υπάρχουν πραγματικοί entry level ρόλοι, διότι οι περισσότεροι από αυτούς απαιτούσαν εμπειρία, την οποία δε μπορείς εύκολα να αποκτήσεις χωρίς αυτόν τον πρώτο ρόλο, αφήνοντας τους νέους επαγγελματίες μετέωρους και τον τομέα υπερβολικά εξαρτημένο από τον εθελοντισμό, ως αναμενόμενη πρακτική εισόδου στον κλάδο.

Το 2021 ελάχιστα έχουν αλλάξει. Οι λιγοστοί ρόλοι που απευθύνονται σε νεοεισερχόμενους και δεν απαιτούν τεράστια εμπειρία, μπορεί να είναι τόσο λίγοι, που οι υποψήφιοι συχνά ανταγωνίζονται έμπειρους επαγγελματίες.

Ακόμα και αν κάνετε αίτηση για εθελοντισμό σε μουσείο, θα χρειαστεί να δώσετε συνέντευξη, να συμφωνήσετε σε πλήρες ή μειωμένο ωράριο- με ευελιξία- και να διαθέτετε μεταπτυχιακό και πρότερη -έστω εθελοντική- εμπειρία.

Μύθος 4– Το πτυχίο μουσειακών σπουδών είναι απαραίτητο

Πραγματικότητα– Μόλις αποκτήσετε ήδη αρκετή εμπειρία δουλεύοντας σε διαφορετικές εργασίες σε μουσεία (ως μισθωτός υπάλληλος, ασκούμενος είτε ακόμη και ως εθελοντής), διαμορφώνοντας μια σφαιρική εικόνα για τα καθήκοντα του κάθε ρόλου σε ένα μουσείο, τότε ένα πτυχίο στις μουσειακές σπουδές δεν είναι απαραίτητο για να βρείτε μια θέση εργασίας σε μουσείο. Τις περισσότερες φορές η πρακτική εμπειρία είναι πιο σημαντική από κάποιο θεωρητικό υπόβαθρο.

Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν κενές θέσεις στα μουσεία για άτομα σε διαφορετικά τμήματα; Τέτοιες θέσεις είναι πάντα ανοιχτές για προσωπικό με ποικίλο υπόβαθρο, πτυχία, εκπαιδεύσεις και εργασιακές εμπειρίες. Για παράδειγμα, ίσως είστε Ιστορικός τέχνης, Αρχειονόμος, Αρχαιολόγος ή Γραφίστας.

Μύθος 5– Η εργασία στο μουσείο έχει σταθερό ωράριο και συγκεκριμένες αρμοδιότητες

Πραγματικότητα– Η ενασχόληση με τα μουσειακά έργα σημαίνει ότι πρέπει να είστε πρόθυμοι να ξεκινήσετε να εργάζεστε από χαμηλά, όπως θέσεις entry level, και να ασχοληθείτε με τόσες πολλές διαφορετικές εργασίες για χάρη της απόκτησης εμπειριών. Πρέπει, επίσης, να είστε έτοιμοι να εγκαταλείψετε μερικά ή ακόμη και όλα τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, για να αφοσιωθείτε στα μουσειακά σας καθήκοντα. Με άλλα λόγια, πέρα από τη μαγεία της τέχνης και του πολιτισμού, στην πραγματικότητα η δουλειά στο μουσείο είναι πραγματικά σκληρή.

Μύθος 6– Η πρακτική ή ο εθελοντισμός οδηγεί σε πρόσληψη

Πραγματικότητα– Η πρακτική ή ο εθελοντισμός δεν οδηγεί τελικά σε μόνιμη θέση εργασίας στο μουσείο και ξεκινάτε τις αιτήσεις για εύρεση εργασία, οι οποίες δεν αποφέρουν καρπούς. Η διάθεσή σας να εργαστείτε στον κλάδο είναι ξεκάθαρη, παράλληλα όμως πρέπει να βιοποριστείτε. Μερικές φορές, όσες αιτήσεις κι αν στείλετε, η πρόσληψη δεν προκύπτει. Δεν φταίτε εσείς, απλώς ο αριθμός των θέσεων εργασίας είναι περιορισμένος και ο αριθμός των υποψηφίων τεράστιος.

Δεν είναι σπάνιο για επαγγελματίες του κλάδου να εργάζονται σε άλλες επιχειρήσεις ή διαφορετικά τμήματα σε ένα μουσείο, όπως στο πωλητήριο. Αυτό, όμως, που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να στοχεύσετε σε εταιρείες που συνήθως εμπλέκονται σε μουσειακά έργα, όπως σχεδιασμού εκθεμάτων, αποκατάστασης αντικειμένων ή σε οργανισμούς που σχετίζονται με την τέχνη. Με αυτό τον τρόπο αποκτάτε δεξιότητες χρήσιμες για έναν επαγγελματία πολιτισμού.

Παράλληλα, ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να διευρύνετε τις γνώσεις σας και να δικτυωθείτε περισσότερο στο χώρο των μουσείων. Μπορείτε πάντα να μαθαίνετε από τους επαγγελματίες που κάνουν καριέρα στον κλάδο, συμμετέχοντας σε συζητήσεις ή ομάδες, να παρακολουθείτε εκπαιδεύσεις και μαθήματα εξειδίκευσης, αποκτώντας νέες γνώσεις.

Επομένως, μην κάνετε αίτηση μόνο για συγκεκριμένους ρόλους σε ένα μουσείο, αλλά διευρύνετε το πεδίο αναζήτησής σας. Και αν δεν πετύχετε τη δουλειά των ονείρων σας, δεν πειράζει. Οι εμπειρίες που αποκτάτε σε θέσεις εργασίας, ενώ περιμένετε, είναι εξίσου σημαντικές.

Αφήστε ένα σχόλιο...

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top