Εργασία σε μικρά μουσεία: Τα πλεονεκτήματα και οι δυσκολίες

Πολλοί θεωρούν την εργασία σε μεγάλα μουσεία «καλύτερη» από ό,τι σε ένα επαρχιακό. Η συνήθης τάση είναι οι επαγγελματίες να μετακινούνται από τα μικρότερα ιδρύματα στα μεγαλύτερα. Αλλά ποιός λέει ότι δεν έχει αξία να ακολουθήσει κανείς την αντίθετη κατεύθυνση;

Μετακομίζοντας στην επαρχία για εργασία

Τα επαρχιακά μουσεία, συνήθως, διαθέτουν ελάχιστο προϋπολογισμό και προσωπικό καθιστώντας τη δουλειά πρόκληση. Η απόφαση μετακίνησης σε ένα τέτοιο ίδρυμα θεωρείται δύσκολη και με τη μεγαλύτερη επίπτωση στη ζωή των επαγγελματιών.

Τόσο εκείνοι όσο και οι οικογένειες τους καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον. Στον αντίποδα, η ποιότητα ζωής αλλά και οι δυνατότητες ουσιαστικής εξέλιξης για έναν επαγγελματία εξισορροπούν όποιο αρνητικό στοιχείο.

Τα επαρχιακά μουσεία αντιμετωπίζουν συχνά δυσκολίες στην εύρεση πόρων και επισκεπτών, δημιουργώντας ένα τοπίο -πρόκληση για τους εργαζομένους. Ίσως, εάν οι πιο εκπαιδευμένοι και έμπειροι επαγγελματίες των μουσείων επέλεγαν τα μικρότερα ιδρύματα, να μπορούσε να σημειωθεί μια αλλαγή, με οφέλη τόσο για τους ίδιους όσο και για τα μουσεία.

Οι εργαζόμενοι μικρών μουσείων έχουν πολλούς ρόλους

Η τεράστια ποικιλία που συνεπάγεται της δουλειάς μας είναι αναμφίβολα συναρπαστική. Σίγουρα, αφιερώνουμε πολύ χρόνο κάνοντας καθήκοντα που αφορούν άλλες ειδικότητες από τη δική μας – συγκέντρωση κεφαλαίων, προϋπολογισμός, επίβλεψη προσωπικού, προώθηση και επικοινωνία, επιμελητικά έργα κ.ά..

Η εμπειρία σε ένα επαρχιακό μουσείο διδάσκει τον συνδυασμό πολλών δεξιοτήτων. Η σωστή προτεραιοποίηση και η απόκτηση ποικίλων, νέων δεξιοτήτων αναγκαστικά αναπτύσσονται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, ο προϋπολογισμός είναι περιορισμένος. Επομένως, όταν προκύψει κάποιο πρόβλημα ή εμφανιστεί μια ευκαιρία, πρέπει να παρθούν άμεσα αποφάσεις, που ίσως έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία του ιδρύματος. Αυτό ενισχύει τη δημιουργικότητα και την ικανοποίησή τους.

Πηγή: UX Indonesia / Unsplash

Πλεονεκτήματα της εργασίας σε ένα μικρό μουσείο

Όταν πρόκειται να επιλέξετε ένα μουσείο για έμμισθη εργασία ή πρακτική άσκηση, μπορεί να έρθουν στο μυαλό πολλές ερωτήσεις. Πού βρίσκεται το μουσείο; Τι είδους αντικείμενα συλλέγει; Πόσα μέλη του προσωπικού απασχολούνται με πλήρη απασχόληση; Ποιοί είναι οι βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι; Κάθε απόφαση, όμως, συνοδεύεται από πλεονεκτήματα. Αρκεί να τα αναγνωρίσετε.

1. Ευκαιρία για ανάπτυξη και προώθηση

Τα μεγαλύτερα μουσεία τείνουν να έχουν ευκαιρίες εξέλιξης ή μετακίνησης μεταξύ των τμημάτων. Επίσης, είναι πιθανότερο να προσφέρουν πιο σταθερές θέσεις εργασίας, καθώς η χρηματοδότηση είναι συνήθως συνεπής.

Αντιθέτως, στα επαρχιακά ιδρύματα υπάρχει ολιγομελές προσωπικό και επομένως λιγότερες θέσεις εργασίας. Ωστόσο, παρέχονται ευκαιρίες για την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων, εκτός του τομέα σπουδών ή της εξειδίκευσης κάποιου. Για παράδειγμα, παρ’ όλο που μπορεί να εργάζεστε στις συλλογές, παράλληλα θα κληθείτε να αναλάβετε αρμοδιότητες εξυπηρέτησης επισκεπτών, προγραμματισμού ειδικών εκδηλώσεων και ενημέρωσης μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

2. Η δυναμική του χώρου εργασίας

Η εργασία σε ένα μεγάλο μουσείο σημαίνει ότι έχετε περισσότερους συναδέλφους. Αυτό είναι λογικό, καθώς μεταξύ άλλων, τα ιδρύματα αυτά έχουν συνήθως αυξημένο αριθμό αντικειμένων για φροντίδα, περισσότερες εκθέσεις και επισκέπτες. Η αποτελεσματική συνεργασία είναι μια βασική δεξιότητα που πρέπει να διαθέτει κανείς εκεί.

Αντιθέτως, κατά την εργασία σε ένα μικρό μουσείο αντιλαμβάνεται κάποιος, ότι η ομαδική εργασία παραμένει σημαντική, αλλά ο στόχος είναι διευρυμένος. Καθένα από τα μέλη του προσωπικού οφείλει να διαθέτει ένα σύνολο δεξιοτήτων και τεχνογνωσία, που θα συμβάλλει στη συνολική επιτυχία και την καθημερινή λειτουργία του μουσείου.

3. Σημαντικές συνεργασίες

Σε γενικές γραμμές, τα μεγαλύτερα μουσεία έχουν περισσότερες ευκαιρίες για συνεργασίες με εξωτερικούς φορείς. Ωστόσο, όταν εργάζεται κανείς σε τέτοια ιδρύματα, συχνά, αισθάνεται «ένας από τους πολλούς» και ίσως η εργασία του δεν έχει τον αντίκτυπο που θα ήθελε.

Από την άλλη, οι σχέσεις που δημιουργούνται σε μικρότερα μουσεία μπορεί να έχουν μεγαλύτερη επίδραση στην καριέρα. Αυτό συμβαίνει καθώς είναι πιο πιθανό να θυμούνται εσάς και τις λεπτομέρειες της δουλειάς που είχατε αναλάβει και πιθανότατα να είναι πιο πρόθυμοι να γράψουν συστατικές επιστολές.

Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ερώτηση «Γιατί δεν έχεις καλύτερη δουλειά;», η κατάλληλη απάντηση είναι «Πώς θα όριζες το καλύτερο;». Η εργασία σε ένα επαρχιακό μουσείο είναι ουσιώδης, μια καθημερινή πρόκληση. Κάνοντας τη διαφορά, επιλέγοντας δηλαδή την εργασία σε ένα επαρχιακό μουσείο, θα είστε σε θέση να ενισχύσετε τις δεξιότητες σας. Παράλληλα, γίνεστε αρωγός στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, μέσω του ρόλου σας, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για τους ντόπιους και συμβάλλοντας στη βιωσιμότητα του ιδρύματος και του τόπου.

Αφήστε ένα σχόλιο...

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top