Εντοπίζοντας ευκαιρίες στην εξ αποστάσεως συνεργασία

Η εργασία δεν περιορίζεται πλέον – ούτε ορίζεται- από τον χώρο. Όλο και περισσότεροι οργανισμοί επιλέγουν υβριδικές πρακτικές και μοντέλα εργασίας, που συνδυάζουν το φυσικό και ψηφιακό περιβάλλον, ενώ η εξ αποστάσεως συνεργασία προτιμάται πια σε διάφορους κλάδους, όπως και σε αυτόν των μουσείων.

Όλοι οι πολιτιστικοί οργανισμοί, ανεξαρτήτως μεγέθους, και οι ελεύθεροι επαγγελματίες αντιμετώπισαν άνευ προηγουμένου προκλήσεις τα τελευταία δύο χρόνια. Ωστόσο, ένα από τα θετικά αποτελέσματα που επέφερε η πανδημία είναι το υβριδικό μοντέλο εργασίας, δηλαδή η εργασία από όποιο μέρος και αν βρίσκεται κανείς. Και ενώ η δουλειά έχει αλλάξει, οι προσδοκίες παραμένουν ίδιες.

Οι ομάδες πρέπει να εργάζονται με την ίδια ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και ασφάλεια, όπως όταν ήταν εντός των μουσειακών κτηρίων. Τώρα εναπόκειται στην αγορά εργασίας να ανταποκριθεί σε αυτήν την πρόκληση, με τις σωστές λύσεις, για να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις του υβριδικού εργατικού δυναμικού. Η απομακρυσμένη εργασία – και η εξ αποστάσεως συνεργασία – ήρθαν για να μείνουν.

Τι σημαίνει εξ αποστάσεως συνεργασία;

Η εξ αποστάσεως εργασία με συναδέλφους, συνεργάτες, πωλητές και πελάτες γίνεται όλο και περισσότερο ο κανόνας με τη διασπορά του εργατικού δυναμικού. Τα ιδρύματα και οι επαγγελματίες πρέπει να ενεργοποιήσουν ένα νέο μοντέλο που θα επιτρέπει σε όλους να εργάζονται μακριά από τα γραφεία.

Ωστόσο, η ολοκλήρωση έργων από το σπίτι δεν είναι πάντα εφικτή, καθώς το μέγεθος και η πολυπλοκότητά τους δεν το επιτρέπουν. Οι μεγάλες ποσότητες δεδομένων και η ανάγκη για ασφάλεια οδηγούν στην υιοθέτηση κεντρικών συστημάτων και υποδομών πληροφορικής

Σε μια εποχή κυβερνοεπιθέσεων, ransomware και κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας, η ασφάλεια των δεδομένων είναι ζωτικής σημασίας. Επιπλέον, η πολυπλοκότητα της διαχείρισης των εργασιών για παράδειγμα σε μια σύγχρονη έκθεση απαιτητικών προδιαγραφών, οδηγεί στην ανάγκη για κεντρικό έλεγχο της πρόσβασης, καθώς και του συγχρονισμού των εργασιών.

Όταν εργάζεστε από απόσταση, η εμπειρία χρήστη θα πρέπει να είναι πολύ κοντά σε αυτό προσφέρεται, όταν βρίσκεστε σε έναν ισχυρό τοπικό σταθμό εργασίας. Τα λογισμικά πρέπει να είναι εξαιρετικά διαδραστικά και να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά, ειδικά όταν χειρίζεστε απαιτητικά γραφιστικά, όπως τρισδιάστατα μοντέλα, τα οποία μάλιστα θα πρέπει να κοινοποιήσετε προς επεξεργασία ή προβολή στους συναδέλφους σας στο μουσείο.

Τα υψηλά επίπεδα απόδοσης υπολογιστών και γραφικών είναι απαραίτητα για την ικανοποίηση αυτής της απαίτησης και για τη διατήρηση της παραγωγικότητας και της κερδοφορίας του ιδρύματος. Με λύσεις απομακρυσμένης οθόνης, η εργασία μπορεί να είναι αρκετά απλή. Ένας επιτραπέζιος ή φορητός υπολογιστής, ακόμα και tablet, μπορεί να παρέχει πρόσβαση σε εφαρμογές που φιλοξενούνται απομακρυσμένα.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση, ενδεχομένως, στη συλλογή του μουσείου, να παρακολουθείτε την πορεία των εργασιών όλης της ομάδας και να ανταλλάσσετε αρχεία που αφορούν την έκθεση σας με όσους βρίσκονται εντός και εκτός του μουσείου.

Ποιες είναι οι προκλήσεις;

Με τους υπαλλήλους που εργάζονται μεταξύ σπιτιού και γραφείου, πώς διατηρείτε τα πολύτιμα δεδομένα ασφαλή; Ο σημαντικός όγκος της πνευματικής ιδιοκτησίας που αναπτύσσεται ως μέρος του εκθεσιακού σχεδιασμού πρέπει να προστατεύεται, για να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των πελατών και το ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα.

Και όμως, η παροχή ασφαλούς πρόσβασης σε εφαρμογές και δεδομένα, ώστε το προσωπικό να μπορεί να εργάζεται παραγωγικά, είναι μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όλοι, από την έναρξη της πανδημίας COVID-19.

Με την ευέλικτη εργασία, η κοινή χρήση αρχείων μπορεί εύκολα να γίνει μη πρακτική και, το πιο σημαντικό, επικίνδυνη. Μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε απώλεια δεδομένα εξαιτίας λανθασμένου συγχρονισμού. Η διατήρηση όλων των δεδομένων σχεδιασμού ενός έργου σε μια κεντρική τοποθεσία μπορεί να παρακάμψει αυτές τις προκλήσεις, ανεξάρτητα από το μέγεθος του αρχείου.

Πηγή: Alvaro Reyes / Unsplash

Ποιες είναι οι ευκαιρίες;

Ενώ ορισμένα από τα παραπάνω προβλήματα έχουν αντίκτυπο στην παραγωγικότητα και την κερδοφορία, παράλληλα υπάρχουν ορισμένες συναρπαστικές επαγγελματικές ευκαιρίες. Για παράδειγμα, η εύρεση του κατάλληλου ταλέντου για να ενταχθεί στον αναπτυσσόμενο οργανισμό σας μπορεί να είναι απίστευτα δύσκολη, εάν η αγορά είναι μικρή ή ιδιαίτερα ανταγωνιστική.

Η υιοθέτηση μιας υβριδικής φιλοσοφίας εργασίας σημαίνει ότι οι συνεργασίες σας μπορούν να επεκταθούν από την μικρή γεωγραφική ακτίνα προσλήψεων στον παγκόσμιο χάρτη. Αντίστοιχα, για τους επαγγελματίες, θα μπορούσε να σημαίνει την ικανότητά να αναλαμβάνουν μεγαλύτερα και πιο απαιτητικά έργα, αποδίδοντας ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά στην ομάδα.

Επιτρέποντας στους υπαλλήλους να εργάζονται από οπουδήποτε, ξεκλειδώνετε τη δυναμική τους και ενισχύετε την αποτελεσματικότητα του έργου. Σκεφτείτε πως σχεδιάζετε μια έκθεση στο μουσείο σας και αποφασίζετε να συνεργαστείτε με καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Η εξ αποστάσεως συνεργασία προσφέρει ευελιξία, άνεση, ενώ επιτρέπει τον καταιγισμό ιδεών και την άμεση λήψη αποφάσεων.

Στα πλεονεκτήματα της εξ αποστάσεως συνεργασίας συγκαταλέγεται και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. 140 δισεκατομμύρια είναι η εκτιμώμενη μείωση στα μίλια μετακινήσεων έως το 2025, υποθέτοντας ότι 36,2 εκατομμύρια Αμερικανοί εργάζονται εξ αποστάσεως. Στο ίδιο μήκος κύματος, τα μουσεία μπορούν να περιορίσουν το αποτύπωμα άνθρακα, υιοθετώντας αντίστοιχα μοντέλα εργασίας.

Πώς φαίνεται το μέλλον της δουλειάς;

Δεν πρέπει να αναζητούμε έμπνευση στο παλιό γραφείο. Ας επαναφέρουμε τον «τόπο» στον «χώρο εργασίας». Το ταλέντο θέλει έναν χώρο εργασίας που να παρέχει τα κατάλληλα ψηφιακά εργαλεία για να ευδοκιμήσει, βάζοντας την ευελιξία, τη συνεργασία και την ισότητα στην πρώτη γραμμή. Αυτό σημαίνει ότι το γραφείο έχει «ανέσεις» που δεν είναι αναλώσιμες, αλλά που ευνοούν την ανάπτυξη.

Η ψηφιακή πτυχή της εργασίας συχνά περικλείεται στη λέξη «metaverse». Ενώ το βουητό για αυτό το ψηφιακό σύμπαν είναι νέο, η ιδέα αναπτύχθηκε πριν από δύο δεκαετίες.

Έχουμε ήδη δει ψηφιακά μοντέλα και περιβάλλοντα να γίνονται όχι μόνο το μέσο για το σχεδιασμό και τη παρουσίαση εκθέσεων, αλλά μέρος του ψηφιακού κόσμου στον οποίο το κοινό αλληλεπιδρά και παίζει. Το επόμενο βήμα, καθώς το metaverse διαμορφώνεται, είναι να συνδέσουμε τους κόσμους της δουλειάς και του παιχνιδιού με αρχιτεκτονικά μοντέλα που συνδέονται μεταξύ τους για να δημιουργήσουν περιβάλλοντα εργασίας, προσβάσιμα σε εικονικούς συνεργάτες και επισκέπτες.

Όσο συναρπαστικές κι αν είναι αυτές οι τεχνολογικές εξελίξεις, η υβριδική εποχή αφορά τους ανθρώπους. Πρέπει να εκτιμήσουμε τους τρόπους που αλλάζουν τις ζωές μας, να έχουμε επίγνωση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε και να συμβάλλουμε στον εντοπισμό τρόπων να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη.

Αφήστε ένα σχόλιο...

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top