Burnout εργαζομένων σε μουσεία και πώς αντιμετωπίζεται

Η επαγγελματική εξουθένωση (burnout) αποτελεί πρόβλημα σε όλους τους τομείς, αλλά οι εργαζόμενοι σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην εργασιακή κόπωση. Ειδικά στα μουσεία, το προσωπικό αντιμετωπίζει διευρυμένες ευθύνες, πολλές ώρες εργασίας και στασιμότητα στους μισθούς.

Σχεδόν καθολικά, φαίνεται ότι τα μουσεία επεκτείνουν τα προγράμματά τους (εκθεσιακά, εκδοτικά, διαδικτυακά κλπ.), έχοντας περισσότερες απαιτήσεις από τους υπαλλήλους τους. Δεν εξετάζουν, όμως, μακροπρόθεσμα πώς θα υποστηριχθεί αυτό το επίπεδο αυξημένης δραστηριότητας.

Επίσης, δε φαίνεται να υπάρχει θεσμική πρόβλεψη, αφού οι εργαζόμενοι απλώς καλούνται να κάνουν περισσότερα, χωρίς να εξετάζεται αν υπάρχουν πιο αποτελεσματικοί τρόποι για την επίτευξη των ίδιων στόχων. Ο μεγάλος φόρτος εργασίας δεν επιδρά μόνο σε αυτούς, αλλά και στον οργανισμό συνολικά.

Η εργασιακή ικανοποίηση συνδέεται άμεσα με την παραγωγικότητα. Έρευνες (όπως της Good & Co) αποκαλύπτουν ότι οι ευτυχισμένοι εργαζόμενοι είναι 31% πιο παραγωγικοί και τρεις φορές πιο δημιουργικοί από τους δυστυχισμένους εργαζόμενους.

Αναγνωρίζοντας το burnout

Ορισμένα από τα βασικά σημάδια του burnout περιλαμβάνουν την εξάντληση (τόσο σωματική όσο και συναισθηματική), την απομόνωση και την ευερεθιστότητα. Τα άτομα με επαγγελματική εξουθένωση είναι, επίσης, πιο πιθανό να έχουν επιθυμία διαφυγής ή να ταξιδεύουν μόνα τους.

Οι ψυχολόγοι Herbert Freudenberger και Gail North περιέγραψαν 12 φάσεις αυτού του συνδρόμου, που σχετίζεται με το στρες:

 1. Υπερβολική ορμή και φιλοδοξία.
 2. Πίεση του εαυτού σας να εργαστείτε πιο σκληρά.
 3. Παραμελείτε τις δικές σας ανάγκες, όπως ο ύπνος, η άσκηση και η σωστή διατροφή.
 4. Μετατόπιση της σύγκρουσης – κατηγορείτε τον εργοδότη σας ή τον εργασιακό σας ρόλο για την εξάντλησή σας.
 5. Δεν έχετε χρόνο για δραστηριότητες, που δε σχετίζονται με την εργασία, όπως οικογενειακές ή φιλικές.
 6. Άρνηση και επίρριψη ευθυνών στους άλλους για τη χαμηλή σας διάθεση.
 7. Απόσυρση από κοινωνικές δραστηριότητες και χόμπι.
 8. Βιώνετε αλλαγές στη συμπεριφορά σας, π.χ. γίνεστε πιο επιθετικοί.
 9. Αποπροσωποποίηση και αίσθημα αποκοπής από τη ζωή σας.
 10. Εσωτερικό κενό και άγχος.
 11. Κατάθλιψη.
 12. Ψυχική ή σωματική κατάρρευση.

Ο καθένας, σε οποιοδήποτε επίπεδο ή σκαλοπάτι της καριέρας, μπορεί να βιώσει επαγγελματική εξουθένωση. Η ευημερία των εργαζομένων στα μουσεία είναι απαραίτητη για την υγεία του ίδιου του οργανισμού.

Πώς μπορείτε ως εργαζόμενοι του κλάδου να αναγνωρίσετε και να αποφύγετε το burnout; Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Πηγή: Finn/ Unsplash

 Ορίστε τα όρια σας

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς θεωρούν το επάγγελμά τους λειτούργημα και συμφωνούν ανιδιοτελώς να αναλάβουν κάθε νέο έργο ή ευθύνη που τους ανατίθεται. Ωστόσο, αυτά μπορεί γρήγορα να αθροίσουν υπερωρίες και θα μπορούσαν να καταλήξουν να σαμποτάρουν τις βασικές εργασιακές σας ευθύνες, διασκορπίζοντας υπερβολικά την προσοχή σας.

Μαθαίνοντας να θέτετε σαφή όρια στην εργασία σας, θα διασφαλίσετε ότι θα είστε σε θέση να επιτύχετε τους στόχους σας. Το σημαντικότερο, όμως, είναι να προσδιορίσετε τις βασικές σας αξίες, ώστε να μπορείτε να δημιουργήσετε τις συνθήκες στην εργασία σας, που επιτρέπουν την ικανοποίηση των αναγκών σας. Μόλις καθορίσετε τα όριά σας, φροντίστε να τα επικοινωνείτε με σαφήνεια και συνέπεια.

 Διαχειριστείτε τις προσδοκίες

Εάν αισθάνεστε τακτικά ότι έχετε περισσότερη δουλειά από όση μπορείτε να φέρετε εις πέρας, ίσως ήρθε η ώρα να μάθετε την τέχνη της διαχείρισης των προσδοκιών. Οι προσδοκίες για την απόδοσή σας στην εργασία θα πρέπει να είναι ρεαλιστικές και εφικτές.

Ενεργήστε άμεσα, μόλις συνειδητοποιήσετε ότι αυτό που σας ζητείται είναι μη ρεαλιστικό. Επιπλέον, μη φοβάστε να αιτηθείτε αυτό που χρειάζεστε για να ικανοποιήσετε μια προσδοκία. Εάν, για παράδειγμα, απαιτούνται πρόσθετοι πόροι ή προσωπικό για την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου, ενημερώστε τον προϊστάμενό σας.

 Αφήστε τις περιττές εργασίες

Η νέα τεχνολογία έχει θέσει πολλές νέες απαιτήσεις στους εργαζόμενους στα μουσεία. Τα τελευταία αισθάνονται την πίεση να συμβαδίζουν με τη νεότερη τεχνολογία, αλλά συχνά λόγω ανάγκης αυτές οι νέες ευθύνες πέφτουν στους ώμους του προσωπικού, που έχει ήδη μεγάλο φόρτο εργασίας.

Η πίεση για την ενσωμάτωση κάθε νέου διαθέσιμου εργαλείου στην εργασία σας μπορεί να είναι έντονη. Είναι σημαντικό να εξετάζετε με κριτική ματιά τη δουλειά που κάνετε και να μη φοβάστε να αρνηθείτε εργασίες, που δεν ανήκουν στις αρμοδιότητές σας ή δε μπορείτε να φέρετε εις πέρας.

 Επαναφόρτιση

Μια ιδιαίτερα αποθαρρυντική πτυχή της εργασίας στα μουσεία μπορεί να είναι η ασταμάτητη φύση της. Μεταξύ των εγκαινίων εκθέσεων, των εγκαταστάσεων εκτός ωραρίου, των προγραμμάτων του Σαββατοκύριακου και των εκδηλώσεων, μπορεί να νιώθετε ότι δε σταματάτε ποτέ να εργάζεστε.

Αν αυτό ισχύει για εσάς και ακροβατείτε στα πρόθυρα της επαγγελματικής εξουθένωσης, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσετε με τον εκπρόσωπο ανθρώπινου δυναμικού ή τον προϊστάμενό σας για τις επιλογές ευέλικτης εργασίας. Μπορεί να υπάρχει η δυνατότητα να προσαρμόσετε το πρόγραμμα εργασίας σας, ώστε να αντικατοπτρίζει τον χρόνο που αφιερώνετε εκτός του κανονικού προγράμματος εργασίας.

Εάν η ευέλικτη εργασία δεν αποτελεί επιλογή για εσάς, βεβαιωθείτε ότι κάνετε επαρκή διαλείμματα κατά τη διάρκεια του ωραρίου. Η μη πραγματοποίηση επαρκών διαλειμμάτων μπορεί να έχει επιζήμια επίδραση στη δημιουργική σκέψη και την απόδοσή σας.

 Μάθετε να αναθέτετε

Η αποτελεσματική ανάθεση καθηκόντων μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ποιότητα της εργασίας σας. Το να ξέρετε, ωστόσο, πότε και πώς να αναθέσετε εργασίες σε κάποιον άλλον είναι μια δεξιότητα που δεν έρχεται φυσικά σε όλους.

Αν έχετε τάσεις τελειομανίας, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να αφεθείτε αρκετά ώστε να επιτρέψετε σε κάποιον άλλον να αναλάβει μια από τις ευθύνες σας. Ωστόσο, σύμφωνα με τον «κανόνα του 70%», αν μπορείτε να ολοκληρώσετε τη δουλειά σωστά κατά 70%, το υπόλοιπο 30% σκεφτείτε να το αναθέσετε σε κάποιον άλλο.

Ρίξτε μια ματιά στις εργασιακές σας αρμοδιότητες. Υπάρχουν καθήκοντα που θα μπορούσε να εκτελέσει ένας ασκούμενος ή εθελοντής σύμφωνα με τον κανόνα του 70%;

 Να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι σας

Δεν είστε μόνοι. Αντιθέτως, είστε μέρος μιας ευρύτερης κοινότητας επαγγελματιών του μουσείου. Όταν αισθάνεστε εξαντλημένοι στη δουλειά σας, απευθυνθείτε στην κοινότητα, σε συναδέλφους, φίλους ή ακόμα και ειδικούς.

Το γεγονός ότι κάποιος αναγνωρίζει τα όριά του και συνειδητοποιεί πως η κόπωση τον καταβάλλει, αποτελεί ήδη μια σημαντική αρχή. Στη συνέχεια, οι πηγές ενημέρωσης, σύλλογοι ή ομάδες ειδικών μπορούν να παράσχουν πληροφορίες και υποστήριξη για την καλύτερη διαχείριση των καταστάσεων και συναισθημάτων.

Στη σύγχρονη εποχή, οι προκλήσεις είναι ακόμα πιο έντονες, ειδικά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Για να μπορέσουν τόσο τα μουσεία όσο και το προσωπικό τους να ανταπεξέλθουν, χρειάζεται προγραμματισμός και δημιουργία ενός συνεργατικού δικτύου που θα υποστηρίζει τους εμπλεκόμενους και θα τους παρέχει κίνητρα, ενώ θα ανταμείβει την προσφορά τους.

Αφήστε ένα σχόλιο...

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top