Αλήθειες γύρω από τη ζωή ενός επαγγελματία καλλιτέχνη

Η ιδέα ενός μοναχικού καλλιτέχνη που αγωνίζεται σε μια σοφίτα μπορεί να είναι ρομαντική, αλλά δεν είναι ρεαλιστική. Στην πραγματικότητα, ο κόσμος της τέχνης λειτουργεί με τους δικούς του κανόνες, τις δικές του παραδοχές και τα δικά του δίκτυα.

Ο τίτλος «επαγγελματίας καλλιτέχνης» δε συναντάται, συνήθως, σε λίστες επαγγελμάτων -εκτός από τα σχολεία που απευθύνονται ειδικά σε παιδιά με καλλιτεχνικές ανησυχίες. Ακόμη και τα προγράμματα σταδιοδρομίας, που στόχο έχουν να βοηθήσουν τους νέους να επιλέξουν δουλειές για τη μετέπειτα ζωή τους, σπάνια αναφέρουν την ενασχόληση με την τέχνη, ως μια πιθανή επιλογή καριέρας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δε θα το έβρισκαν καν περίεργο, αφού η «τέχνη» ως γνωστόν είναι μια δύσκολη καριέρα, ακόμη και για όσους έχουν ταλέντο και αποφασιστικότητα, ενώ η επιτυχία δεν είναι εξασφαλισμένη. Ωστόσο, τίποτα από όλα αυτά δεν πρόκειται να αποτρέψει έναν πραγματικό καλλιτέχνη, που έχει ανάγκη να δημιουργεί για να εκφράζεται και για τον οποίο η τέχνη αποτελεί φυσική ροπή στη ζωή του.

Τι καθιστά κάποιον επαγγελματία καλλιτέχνη;

Δεν είναι οι επαγγελματικές κάρτες ή οι υψηλοί βαθμοί από το λύκειο ή το πανεπιστήμιο και δεν είναι καν ο χρόνος που αφιερώνεται στην τέχνη. Πολλοί άνθρωποι δε ξεκινούν την καλλιτεχνική τους καριέρα ως καλλιτέχνες πλήρους απασχόλησης, αλλά αντίθετα διατηρούν δύο δουλειές – μια που καλύπτει τα προς το ζην και μία που ικανοποιεί την ανάγκη τους για δημιουργία.

Αυτό δε χρειάζεται να καθιστά την ιδιότητά τους, ως καλλιτέχνες, λιγότερο επαγγελματική από κάποιον που περνάει δέκα ώρες τη μέρα δουλεύοντας στο δικό του εργαστήριο. Φυσικά, η αφιέρωση χρόνου στην τέχνη είναι σημαντική- για την ανάπτυξη, την καλλιτεχνική εξέλιξη και την παραγωγή έργου- αλλά αυτός ο χρόνος μπορεί να αξιοποιείται το βράδυ, μετά το ωράριο του γραφείου, το πρωί όταν τα παιδιά είναι στο σχολείο ή το Σαββατοκύριακο).

Ποιό είναι το μαγικό συστατικό;

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλά. Το πρώτο και σημαντικότερο είναι ίσως ο αυτοπροσδιορισμός, η προσωπική απόφαση ότι είστε καλλιτέχνες και ότι αυτό αποτελεί μέρος του επαγγέλματός σας και όχι απλώς ένα χόμπι. Αυτό προϋποθέτει δέσμευση απέναντι στη δουλειά σας και τη βούληση να γίνει μια από τις προτεραιότητές σας.

Κανείς άλλος δε μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτή την απόφαση -προέρχεται εξ’ ολοκλήρου από τις δικές σας ανάγκες και σας αφορά αποκλειστικά Αν το σκεφτείτε και αποφασίσετε ότι δε θα αισθάνεστε άνετα κάνοντας αυτή την κίνηση, τότε η ζωή ενός επαγγελματία καλλιτέχνη δεν είναι για εσάς.

Ένα άλλο ζωτικό στοιχείο της εργασιακής ζωής του επαγγελματία καλλιτέχνη είναι να καθορίσει την ταυτότητα του. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γνωρίζετε το στυλ σας και τι σας ταιριάζει, τι σας εκφράζει και τι όχι.

Σαφώς, ο πειραματισμός με νέα πράγματα κατά καιρούς δεν είναι κακή ιδέα ή αντιεπαγγελματική. Άλλωστε, μια τέτοια εξερεύνηση μπορεί να είναι πολύτιμη για την εξέλιξή σας.

Αλλά ακόμη και αυτοί οι πειραματισμοί θα πρέπει να εντάσσονται στο γενικότερο στυλ σας. Οι επαγγελματίες καλλιτέχνες επιδιώκουν τόσο το βάθος όσο και το εύρος- εξερευνήστε τον εαυτό σας και καθορίστε το στυλ σας.

Ακόμα, χρειάζεστε μια αναγνωρίσιμη «φωνή», που να σας αντιπροσωπεύει και να σας κάνει να ξεχωρίζετε από όλους τους άλλους. Κάποιος που έχει επισκεφθεί το εργαστήριό σας ή έχει δει τη δουλειά σας σε μια γκαλερί θα πρέπει να είναι σε θέση να την αναγνωρίσει, όπου και αν την συναντήσει.

Αυτό οδηγεί σε ένα ξεχωριστό αλλά εξίσου σημαντικό σημείο. Θα πρέπει να έχετε ένα σχετικά σημαντικό έργο. Διατηρήστε καλές, κοντινές φωτογραφίες των έργων που πουλάτε, για να είστε σε θέση ανά πάσα στιγμή να τις δείξετε σε υποψήφιους πελάτες (γκαλερί, συλλέκτες κλπ.), ως μια γενική εικόνα της δουλειάς σας. Ανεξάρτητα αν τα έργα σας έχουν δημιουργηθεί κατά παραγγελία, φροντίστε να είναι διαθέσιμα για όποιον επιθυμεί να τα δει.

Πηγή: Cottonbro Studio/ Pexels

Επικοινωνία και προβολή

Η δημοσιότητα και τα ΜΜΕ είναι, επίσης, μέρος της ζωής του επαγγελματία καλλιτέχνη. Συχνά, δεν είναι η αγαπημένη πτυχή της δουλειάς του και είναι αλήθεια ότι μπορεί να στερήσει χρόνο από τις δημιουργικές στιγμές. Ωστόσο, όσο σπουδαίο και αν είναι το έργο, δε θα πουληθεί αν δε μπορεί να το δει κανείς.

Πρέπει να αναλάβετε την ευθύνη της διάδοσης του έργου, πρωτίστως εσείς οι ίδιοι. Θα βοηθούσε, λοιπόν, για τις δημόσιες σχέσεις, να έχετε έναν ατζέντη ή να σας εκπροσωπούσε μια γκαλερί. Ό,τι και αν επιλέξετε, είναι σημαντικό να γνωρίζετε σε ποιές προσπάθειες δημοσιότητας εμπλέκεστε.

Παράλληλα, η οικοδόμηση σχέσεων με άλλους επαγγελματίες στον κόσμο της τέχνης είναι βασικό στοιχείο. Συμμετέχετε σε σχετικές εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις και κρατήστε επαφή με ανθρώπους που συναντάτε εκεί και οι οποίοι μπορεί να σας φανούν χρήσιμες επαφές στη συνέχεια.

Λάβετε μέρος σε εκδηλώσεις και γνωρίστε τοπικούς καλλιτέχνες ή επαγγελματίες της τέχνης. Σε περίπτωση διακοπής της συνεργασίας με ατζέντηδες, φροντίστε να γίνει σε φιλικό κλίμα.. Ποτέ δε ξέρετε πότε θα χρειαστείτε ξανά την τεχνογνωσία τους.

Η ιδέα ενός μοναχικού καλλιτέχνη που αγωνίζεται σε μια σοφίτα μπορεί να είναι ρομαντική, αλλά δεν είναι ρεαλιστική. Ο κόσμος της τέχνης λειτουργεί με τους δικούς του κανόνες, τις δικές του παραδοχές και τα δικά του δίκτυα. Βεβαιωθείτε ότι είστε μέρος αυτού του κόσμου.

Φυσικά, μέσα σε όλα αυτά, υπάρχει τεράστιο περιθώριο για προσωπικές προτιμήσεις. Η επιλογή καριέρας επαγγελματία καλλιτέχνη μπορεί να ελκύσει ή να απωθήσει κάποιον. Επίσης, μπορεί να δώσει έμφαση σε διαφορετικές πτυχές του. Εσείς τι θεωρείτε πως κάνει έναν καλλιτέχνη επαγγελματία;

Αφήστε ένα σχόλιο...

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top