5 τρόποι να εξελιχτείτε χωρίς αλλαγή εργασιακού περιβάλλοντος

Εάν αφιερώνετε χρόνο στο LinkedIn για να εξελιχτείτε, είναι εύκολο να υποθέσετε ότι όλοι όσοι γνωρίζετε «ανεβαίνουν» επαγγελματικά, φεύγουν στο εξωτερικό ή δημιουργούν κάτι δικό τους. Αυτός ο κατακλυσμός ενημερώσεων οδήγησε αρκετά άτομα στα μέσα της σταδιοδρομίας τους να αναρωτιούνται: «Αν δεν μετακινούμαι σε άλλο φορέα ή βαθμίδα, δεν εξελίσσομαι;».

Σας έχει τύχει να συναντήσετε έναν παλιό συνάδελφο και αφού σας μιλήσει για τον τρέχοντα ρόλο του σε κάποιο μουσείο, ο οποίος είναι σε υψηλότερη βαθμίδα από την τελευταία φορά που τον είδατε, να κάνει την ερώτηση που φοβόσασταν: «Λοιπόν, πού είσαι τώρα;». Η απάντησή σας: Ακριβώς εκεί που ήσασταν πριν από πέντε χρόνια. Ίδιο μουσείο, ίδια θέση, ίδιο γραφείο.

Υιοθετώντας μια νέα νοοτροπία για να εξελιχτείτε

Ενώ ορισμένες επιλογές σταδιοδρομίας απαιτούν θεσμική κίνηση, πολλοί από εμάς μπορούμε να βιώσουμε οπωσδήποτε επαγγελματική εξέλιξη, χωρίς αλλαγή θέσης. Για να υιοθετήσετε αυτή τη νοοτροπία, το πρώτο βήμα είναι να προσδιορίσετε πώς θέλετε να αναπτυχθείτε. Σας ενδιαφέρει περισσότερο μια προσωπική πρόκληση ή η επέκταση του βιογραφικού σας;

Στοχεύετε σε μια νέα θέση στο μέλλον ή επικεντρώνεστε στο να ανεβείτε επίπεδο στην ήδη υπάρχουσα εργασία; Είστε ευχαριστημένοι με τον ρόλο και την επαγγελματική σας στέγη, αλλά θέλετε να παρακολουθείτε τις εξελίξεις και τις τάσεις στον χώρο των μουσείων; Όποιο κι αν είναι το κίνητρό σας, εδώ είναι πέντε μέθοδοι για να επεκτείνετε το επαγγελματικό σας αποτύπωμα χωρίς να μετακινηθείτε.

Στρατηγική επέκταση των ευθυνών σας

Όταν καταλαμβάνετε μια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα, γίνεστε πιο αποτελεσματικοί με την πάροδο του χρόνου στην εκτέλεση των καθηκόντων σας. Αλλά μερικές φορές, αντί να διευκολύνει την εργασία σας, αυτή η αποτελεσματικότητα απλώς οδηγεί σε περισσότερη δουλειά.

Αν μπορείτε να χειριστείτε όλες τις ευθύνες σας με άνεση, πρέπει να είστε σε θέση να αναλάβετε περισσότερες, θα σκεφτούν οι εργοδότες σας. Και έτσι, βρίσκεστε να σας αναθέτουν νέα καθήκοντα, συχνά αυτά που δεν ευθυγραμμίζονται με τους προσωπικούς σας στόχους.

Αυτό το φαινόμενο, αν και είναι χρήσιμο για το ίδρυμα και τους συναδέλφους σας, δεν οδηγεί πάντα στην ανάπτυξη της σταδιοδρομίας σας. Ένας τρόπος για να το αποφύγετε είναι να ζητήσετε εκ των προτέρων την ευθύνη ενός τομέα, στον οποίο θέλετε να αναπτυχθείτε.

Αυτό μπορεί να είναι η εργασία σε ένα μόνο έργο ή η απορρόφηση ενός νέου τμήματος στην επιχείρησή σας. Εκφράζοντας εξ’ αρχής ενδιαφέρον για συγκεκριμένες αρμοδιότητες, αυξάνετε την πιθανότητα οι εργασίες που λαμβάνετε να ευθυγραμμίζονται με τα ενδιαφέροντα σας.

Παροχή εσωτερικής καθοδήγησης

Η μακροχρόνια απασχόληση σε έναν οργανισμό φέρνει σημαντική γνώση. Θέματα που έχουν γίνει δεύτερη φύση για εσάς μπορεί να αποτελούν προκλήσεις για ένα νέο μέλος της ομάδας. Το να υπηρετήσετε ως μέντορας σε αυτό το μέλος της ομάδας κατά την μεταβατική του περίοδο, θα αποτελέσει μια μεγάλη ευκαιρία για ανάπτυξη.

Εάν η καθοδήγηση του προσωπικού δεν είναι ήδη μέρος των αρμοδιοτήτων σας, αποκτάτε ηγετική εμπειρία. Εάν διαχειρίζεστε ήδη μια ομάδα, μπορεί να είναι ένας τρόπος να επιδείξετε ευρύτερα τις ηγετικές σας δεξιότητες, να αποκτήσετε νέες συνεργασίες και τεχνικές δεξιότητες.

Πηγή: Hello I’m Nik / Unsplash

Κλίση στη μάθηση

Ανεξάρτητα από το πόσο καιρό είστε σε μια θέση, υπάρχουν πάντα περισσότερα να μάθετε για να εξελιχτείτε. Επομένως, η εμβάθυνση στο ρόλο σας και στις σχετικές βέλτιστες πρακτικές είναι ένας άλλος καλός τρόπος να εξελιχθείτε. Η εύρεση της σωστής μαθησιακής διαδρομής απαιτεί στοχαστικό προβληματισμό.

Για κάποιους, ένα επίσημο πτυχίο ή πιστοποιητικό θα είναι η σωστή κατεύθυνση και υπάρχει ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων, από τα οποία μπορείτε να επιλέξετε. Στην πραγματικότητα, οι επιλογές μπορεί μερικές φορές να είναι συντριπτικές. Μια στοχευμένη μηχανή αναζήτησης μπορεί να σας βοηθήσει να περιορίσετε τις επιλογές σας.

Πριν εγγραφείτε σε ένα πρόγραμμα, είναι σημαντικό να κάνετε στον εαυτό σας μερικές δύσκολες ερωτήσεις. Εξερευνήστε το βασικό κίνητρό σας για να επιστρέψετε στο δρόμο της μάθησης και καθορίστε γιατί ένα πτυχιακό πρόγραμμα ή σεμινάριο θα καλύψει μοναδικά τις ανάγκες σας. Ως μέρος αυτού του προβληματισμού, εξετάστε το κόστος του και πώς αυτό ευθυγραμμίζεται με τους στόχους της σταδιοδρομίας σας και την πορεία κερδών σας.

Εάν το κόστος είναι απαγορευτικό, υπάρχουν πολλά άλλα μονοπάτια για να επεκτείνετε τη βάση γνώσεων και το σύνολο των δεξιοτήτων σας. Μπορεί να βρείτε ενδιαφέρον το ταξίδι μάθησης αυτό καθ’ αυτό και να αποκτήσετε γνώσεις από μαθήματα, χωρίς να οδηγηθείτε στην απόκτηση ενός πτυχίου.

Ένα πλεονέκτημα της πανδημίας είναι ότι η ασύγχρονη μάθηση έχει περάσει στο προσκήνιο, παρέχοντας προσβάσιμες οδούς μάθησης. Τα ζωντανά διαδικτυακά σεμινάρια και οι ηχογραφήσεις κατ’ απαίτηση (on demand) παρέχουν εξατομικευμένες ευκαιρίες μάθησης που ταιριάζουν στις μέσες εργασιακές ανάγκες και μπορεί να επηρεάσουν πιο άμεσα την πρακτική σας.

Ο οργανισμός σας μπορεί να εγγραφεί σε πύλες εκμάθησης, όπως το LinkedIn Learning ή να αναζητήσετε δωρεάν ή οικονομικά μαθήματα μέσω μιας πλατφόρμας, όπως το EdX ή το Coursera. Όποιοι και αν είναι οι μαθησιακοί σας στόχοι, πιθανότατα υπάρχει μια πλατφόρμα και μια ενότητα εκεί έξω για να σας υποστηρίξει.

Επαγγελματική δικτύωση

Η σύσφιξη των σχέσεων σας με επαγγελματίες και οργανισμούς μπορεί να είναι όφελος για τη δική σας καριέρα. Είναι μια ευκαιρία να εξελιχτείτε, να δημιουργήσετε το δίκτυό σας, να παραμείνετε ενήμεροι για τα τρέχοντα γεγονότα στον τομέα και να καλλιεργήσετε νέες δεξιότητες. Οι ευκαιρίες αυτές συχνά περιλαμβάνουν συναντήσεις, εικονικές συγκεντρώσεις ή ακόμα και έργα που ολοκληρώνετε ανεξάρτητα, για την υποστήριξη μιας πρωτοβουλίας.

Ορισμένες ευκαιρίες ενδεχομένως απαιτούν πρότερη τεχνογνωσία. Ωστόσο, κάποιοι θα είναι πρόθυμοι να καλωσορίσουν συνεργάτες διαφορετικών επιπέδων εμπειρίας, συμπεριλαμβανομένων των αναδυόμενων επαγγελματιών.

Παράλληλα, σκεφτείτε την ενεργό συμμετοχή σε συνέδρια, τη συγγραφή άρθρων σε περιοδικά ή ιστολόγια. Το δίκτυο που δημιουργείτε μέσω τέτοιων δραστηριοτήτων σίγουρα θα ωφελήσει εσάς και τον οργανισμό σας.

Πρόσθετες ασχολίες

Η αναζήτηση επαγγελματικής ανάπτυξης και νέων προκλήσεων, εκτός εργασιακού περιβάλλοντος, δε σημαίνει απαραίτητα αλλαγή σταδιοδρομίας. Μερικοί ασχολούνται με τον εθελοντισμό ή ακόμα και την επί πληρωμή συμβουλευτική.

Μια ακόμα επιλογή είναι η βοήθεια σε συγκεκριμένες εκδηλώσεις ενός άλλου ιδρύματος ή ακόμα η δημιουργία της δικής σας πολιτιστικής επιχείρησης. Τέτοιες ασχολίες λαμβάνουν πολλές μορφές, τόσο επί πληρωμή όσο και χωρίς.

Κάθε οργανισμός θα έχει τις δικές του οδηγίες σχετικά με την εργασία εκτός του ιδρύματος. Επομένως, θα θελήσετε να συμβουλευτείτε το εγχειρίδιό σας ή το προσωπικό ανθρώπινου δυναμικού, για να διασφαλίσετε ότι τυχόν εξωτερική ανάμειξη ευθυγραμμίζεται με τις πολιτικές του.

Επόμενα βήματα

Σε αυτό το σημείο, έχετε εντοπίσει το κίνητρό σας για να εξελιχτείτε και ένα ή περισσότερα κανάλια που πιστεύετε ότι είναι κατάλληλα για να το πετύχετε. Τι συμβαίνει μετά;

Με τον τελικό στόχο σας ξεκάθαρο και τη μέθοδο σας για να φτάσετε εκεί, το επόμενο βήμα είναι να βάλετε σε εφαρμογή το σχέδιο δράσης σας. Αυτό θα ποικίλλει ανάλογα με την διαδρομή ή διαδρομές που έχετε επιλέξει.

Θα αποτελείται από ένα σημείο εκκίνησης, έναν τελικό στόχο και την πορεία σας προς το επίτευγμα, χωρισμένη σε συγκεκριμένες, διαχειρίσιμες εργασίες. Δεσμεύστε αυτό το σχέδιο σε οπτική μορφή, είτε έντυπη είτε ψηφιακή, για να σας βοηθήσει να παραμείνετε προσηλωμένοι.

Σε κάθε περίπτωση η προσήλωση στο σχέδιο δράσης όχι μόνο θα σας οδηγήσει στον τελικό στόχο, αλλά αυτή η νέα ασχολία θα σας αναζωογονήσει. Μην ξεχνάτε πως η πρόοδος ξεκινά μερικές φορές μέσα μας, χωρίς μάρτυρες ή εξωτερικά σημάδια.

Η συμμετοχή στον εσωτερικό προβληματισμό για να ανακαλύψετε ότι βρίσκεστε ακριβώς εκεί που θέλετε να είστε, χωρίς να αλλάξετε βαθμίδα ή εργοδότη, είναι ένα εξίσου ισχυρό παράδειγμα εξέλιξης. Ακολουθώντας αυτό το σκεπτικό, ίσως όταν ειπωθεί εκ νέου η ερώτηση «που είσαι τώρα;», η απάντησή σας να είναι: «Είμαι ακριβώς εκεί που θέλω να είμαι».

Αφήστε ένα σχόλιο...

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top