Το πλαίσιο γύρω από την επιμελητική συγγραφή και έρευνα

Ανακαλύψτε τη σημασία της έρευνας και συγγραφής στον πολιτιστικό τομέα και πώς η χρηματοδότηση και οι πόροι επηρεάζουν τη διαδικασία. Πόσο σημαντικά είναι τα ταξίδια για έρευνα και πώς η πνευματική ιδιοκτησία παίζει ρόλο στο πλαίσιο αυτό;

Έρευνα και συγγραφή

Η φροντίδα της συλλογής, μιας έκθεσης ή εγκατάστασης συχνά εξαρτώνται από τον διαθέσιμο χρόνο που καθορίζεται από τον οργανισμό. Εάν δεν έχουν θεσπίσει πολιτικές που να προβλέπουν τις διαδικασίες αυτές, οι επιμελητές μπορούν να διαπραγματευτούν το χρόνο αλλά και τους τρόπους υποστήριξης της έρευνας και της συγγραφής.

Πολλοί οργανισμοί παρέχουν πόρους συμβάλλοντας στην έρευνα που διεξάγουν οι υπάλληλοί τους, όπως πρόσβαση σε συλλογές, βιβλιοθήκες, αρχεία, εργαστήρια, ειδικό εξοπλισμό, επιχορηγήσεις και επαγγελματικά ταξίδια. Επίσης, περιλαμβάνουν στον ετήσιο προϋπολογισμό κεφάλαια για συνεχή έρευνα που σχετίζεται με τη μόνιμη συλλογή και πιθανές αγορές ή κάποια επερχόμενη έκθεση.

Δυστυχώς, μόνο ένας μικρός αριθμός ιδρυμάτων έχει προγράμματα για άδεια μετ’ αποδοχών που υποστηρίζει τους επαγγελματίες. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για επιμελητές που αναλαμβάνουν φιλόδοξα έργα ή διαμένουν αλλού για μεγάλο διάστημα προκειμένου να διεξάγουν επιστημονική έρευνα για λογαριασμό του ιδρύματος. Όταν δεν παρέχονται κονδύλια για την προώθηση της έρευνας, οι επιμελητές μπορεί να χρειαστεί να αναζητήσουν εξωτερική χρηματοδότηση.

Ταξίδια για έρευνα και εξέλιξη

Οι επισκέψεις σε εκθέσεις, παραστάσεις, εγκαταστάσεις, Μπιενάλε και συλλογές ή η παρακολούθηση συνεδρίων είναι, για τους επιμελητές, σημαντικές ευκαιρίες έρευνας και δικτύωσης. Όσοι μάλιστα εργάζονται με ζώντες καλλιτέχνες πρέπει να είναι σε θέση να ταξιδεύουν για επισκέψεις σε στούντιο και να διατηρούν σχέσεις με καλλιτέχνες που δε διαμένουν ή/και εργάζονται στην περιοχή τους.

Πολλές περιγραφές θέσεων εργασίας επιμελητών περιλαμβάνουν ταξίδια στις αρμοδιότητες του εργαζομένου. Οι επιμελητές πρέπει να γνωρίζουν ότι τέτοια ταξίδια δεν οδηγούν πάντα στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.

Πηγή: Unsplash

Πνευματική ιδιοκτησία των κειμένων και αναγνώριση της επιμελητικής εργασίας

Σύντομα αποσπάσματα, ερμηνευτικά κείμενα (συμπεριλαμβανομένων του υπομνηματισμού και των ετικετών), δημοσιεύσεις σε περιοδικά, υλικό μάρκετινγκ, και κείμενα για την ιστοσελίδα ενός οργανισμού, εξαρτώνται συχνά από επιμελητές και εξωτερικούς μελετητές.

Όλοι οι οργανισμοί θα πρέπει να έχουν ορίσει πολιτικές για την πνευματική ιδιοκτησία και την εργασία, πέραν του νομοθετικού πλαισίου της χώρας. Οι επιμελητές καλούνται να έχουν σαφή κατανόηση των πολιτικών αυτών όταν προσλαμβάνονται και να ενημερώνονται εγκαίρως για τυχόν τροποποιήσεις.

Συνήθως, κανένας τύπος κειμένου όπως αυτοί που προαναφέρθηκαν δεν πρέπει να ανατυπωθεί, να τροποποιηθεί, να μεταφραστεί ή να επαναχρησιμοποιηθεί για οποιοδήποτε σκοπό χωρίς την άδεια του κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων. Επίσης, οι επιμελητές θα πρέπει να αναγνωρίζονται δημόσια για το έργο τους, από τον φορέα, ο οποίος συνήθως κατέχει το προϊόν εργασίας (κείμενο, έκθεση κλπ.) και τα δικαιώματα.

Υπάρχει μια «παράδοση», να απολαμβάνει τα εύσημα για το επιμελητικό έργο ο επικεφαλής επιμελητής μιας έκθεσης ή έργου. Οι υπόλοιποι συνεργάτες εντός και εκτός οργανισμού συχνά δεν αναφέρονται, ανεξάρτητα από το μέγεθος της συνεισφοράς τους.

Σε διαφορετικές περιπτώσεις και αναλόγως τις ανάγκες που προκύπτουν, τα κείμενα συντάσσονται από εξειδικευμένη ομάδα, μέλη του επιμελητηρίου, της εκπαιδευτικής κοινότητας ή από μαρκετίστες. Εάν υπάρχει αμφιβολία για την πρωτοτυπία αυτών των κειμένων ή την πηγή προέλευσης, θα πρέπει να συμβουλευτεί κανείς τον συγγραφέα του εν λόγω κειμένου πριν από την επαναχρησιμοποίηση ή την προσαρμογή. Αν οι αμφιβολίες παραμένουν η αναζήτηση λύσης μετατίθεται στον νομικό σύμβουλο.

Δωρεάν ανταλλαγή πληροφοριών

Η ελεύθερη ανταλλαγή πληροφοριών είναι απαραίτητη για την πρόοδο της επιστήμης και της κοινότητας. Όλα τα επιμελητικά τμήματα και τα μέλη της οργανωτικής ομάδας ενθαρρύνονται να μοιράζονται τα αρχεία των τμημάτων τους όσο το δυνατόν πιο ελεύθερα, συμπεριλαμβανομένων εξωτερικών συναδέλφων και ερευνητών. Ταυτόχρονα, είναι επιβεβλημένο όσα χρησιμοποιούνται για την τεκμηρίωση να αναφέρουν τις πηγές τους.

Για να αποφύγετε τον κίνδυνο λάθους ή παρερμηνείας, συνιστάται να συμβουλευτείτε τους αρμόδιους συναδέλφους, πριν χρησιμοποιήσετε τα αρχεία τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι σκόπιμο για έναν επιμελητή να αναβάλει την κοινή χρήση έρευνας σε εξέλιξη. Αυτή η απόφαση πρέπει πάντα να λαμβάνεται σε συνεννόηση με έναν επόπτη.

Οι επιμελητές φέρνουν στη δουλειά τους σημαντική γνώση και εμπειρία. Εκδόσεις και ερμηνευτικά κείμενα που παράγονται για ειδικές εκθέσεις ή/και των συλλογών θα πρέπει να είναι διαθέσιμες στο ευρύ κοινό, όπως και αρχείο των διαλέξεων που συχνά γίνονται στους πολιτιστικούς φορείς. Στην περίπτωση των προγραμμάτων δικτύωσης και εξέλιξης, οι επιμελητές θα πρέπει να συνεργάζονται και να μαθαίνουν από την τεχνογνωσία των συναδέλφων τους.

Αφήστε ένα σχόλιο...

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top