Πώς να οργανώσετε ένα πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών

Τα προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών (artist-in-residence) και επιμελητών (curator-in-residence) είναι μια αυξανόμενη τάση στα μουσεία σε όλο τον κόσμο. Αλλά τι ακριβώς είναι και πως ωφελεί τα ίδια, τους επαγγελματίες και την κοινότητα;

Προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών: Μια πύλη προς τη δημιουργικότητα

Τα προγράμματα artist in residence και curator in residence ξεκινούν με την πρόσκληση κάποιου πολιτιστικού φορέα προς ένα άτομο (ή μια ομάδα ανθρώπων). Σκοπός είναι η παραγωγή έργου, η παροχή συμβουλών ή/και η προώθηση του ίδιου. Η διάρκεια τους συνήθως είναι προκαθορισμένη και αφορά από λίγες ημέρες έως ένα έτος ή περισσότερο.

Για τα μουσεία, τα οποία τείνουν να είναι σχετικά συντηρητικά, αυτό μπορεί να φαινόταν επικίνδυνο στο παρελθόν. Ωστόσο, αυτό έχει αλλάξει, καθώς τα μουσεία και άλλα ιδρύματα τέχνης προσπαθούν να σφυρηλατήσουν στενότερες σχέσεις με τις κοινότητες που τα περιβάλλουν.

Αν οργανωθούν σωστά, είναι εξαιρετικά επωφελή για όλους. Το μουσείο αποκτά νέες συνεργασίες, ιδέες, προϊόντα και κοινό, ενώ ο καλλιτέχνης έχει ειδική πρόσβαση στις συλλογές, τους χώρους και την τεχνογνωσία του μουσείου για να εξελίξει τη δουλειά του. Τέλος, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν νέες εκθέσεις, εμπειρίες και προσεγγίσεις που δημιουργούνται από τον προσκεκλημένο.

Τι θα χρειαστείτε για να το οργανώσετε

Τα προγράμματα αυτά είναι κοιτίδες παραγωγικότητας, χρηματοδότησης, δημιουργίας σχέσεων και εύρεσης έμπνευσης. Το σημαντικότερο είναι πως δεν υπάρχει μόνο μια επιτυχημένη συνταγή. Μπορείτε ανάλογα με τον προϋπολογισμό και τις ανάγκες του έργου που θέλετε να υλοποιηθεί, να προσαρμόσετε τις παροχές για τους συμμετέχοντες. Αυτές συνήθως περιλαμβάνουν:

  • Στέγη (ή επίδομα στέγασης)
  • Σίτιση (ή επίδομα σίτισης)
  • Χώρο εργασίας εντός του φορέα (αν απαιτείται η φυσική του παρουσία)
  • Χρηματοδότηση
  • Πρόσληψη (μετά την επίτευξη των στόχων του προγράμματος)

Η απόφαση να διενεργήσετε ένα πρόγραμμα φιλοξενίας είναι το πιο σημαντικό βήμα. Τώρα, ήρθε η ώρα να κάνετε την ιδέα σας πράξη. Τα παρακάτω βήματα θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε ένα επιτυχημένο πρόγραμμα για το μουσείο σας.

1. Καθορίστε τι θέλετε να πετύχετε

Θέλετε να προωθήσετε μια έκθεση ή εκδήλωση, να δημιουργήσετε ένα φυσικό έργο, να αναπτύξετε εργαστήρια, να δημιουργήσετε διαδικτυακό περιεχόμενο; Ο στόχος σας θα προσδιορίσει με ακρίβεια τον τύπο προγράμματος φιλοξενίας που χρειάζεστε.

2. Δημιουργήστε έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό

Το μουσείο σας θα καλύψει πλήρως ή μερικώς τα έξοδα των συμμετεχόντων; Θα χρειαστεί να ξοδέψετε χρήματα για επιπλέον προμήθειες ή καμπάνιες μάρκετινγκ; Να είστε ρεαλιστές σχετικά με το τι μπορείτε να παρέχετε και προσπαθήστε να μείνετε εντός του προϋπολογισμού που έχετε ορίσει.

Πηγή: Mike Von / Unsplash

3. Δημοσιεύστε ένα Open Call

Θα χρειαστεί να απευθύνετε μια ανοιχτή πρόσκληση σε άτομα για να υποβάλουν αίτηση ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, να προσεγγίσετε άτομα που μπορεί να έχετε ήδη στο μυαλό σας. Σκεφτείτε τι είδους υποψηφίους θέλετε να προσελκύσετε και πώς θα επηρεάσουν το φορέα σας. Θα χρειαστεί να δημιουργήσετε μια σύντομη ενημέρωση για να εξηγήσετε στους πιθανούς αιτούντες τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα φιλοξενίας, τις γνώσεις και τις δεξιότητες που αναζητάτε και τι θα κληθούν να υλοποιήσουν.

4. Κάντε μια πρόβλεψη του αντίκτυπου

Πριν ξεκινήσει η φιλοξενία καλλιτεχνών, είναι σημαντικό να σκεφτείτε πώς θα τελειώσει. Ποια θα είναι η κληρονομιά του προγράμματος; Για παράδειγμα, μια καλλιτεχνική δημιουργία για τη συλλογή, νέες σχέσεις κοινού, περαιτέρω γνώση ενός θέματος ή κάτι άλλο. Ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος θα είναι τελικά αυτός που καθορίζει την επιτυχία του.

Ιδέες για πιθανά έργα στο πλαίσιο προγράμματος φιλοξενίας

Νέο έργο τέχνης: 

Προσκαλέστε καλλιτέχνες από διάφορες ειδικότητες να δημιουργήσουν έργα τέχνης σε συνεργασία με το μουσείο. Οι καλλιτέχνες μπορούν να ανανεώνουν χώρους ή εκθέσεις, δίνοντας νέες προοπτικές στο περιβάλλον του μουσείου.

Ιστορικές έρευνες: 

Προσκαλέστε ιστορικούς ή επιμελητές να εξετάσουν τη συλλογή του μουσείου και να δημιουργήσουν εκθέσεις ή έργα που αναδεικνύουν νέες πτυχές της ιστορίας και της κληρονομιάς που παρουσιάζεται.

Συνεργατικές παραστάσεις: 

Συνεργαστείτε με καλλιτέχνες για τη δημιουργία performances, θεατρικών έργων ή μουσικοχορευτικών παραστάσεων που θα εμπλέκουν τη συλλογή και τους χώρους του μουσείου. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια διαφορετική εμπειρία για τους επισκέπτες και να τους ενθαρρύνει να την ανακαλύψουν.

Προώθηση του μουσείου: 

Οι συμμετέχοντες, πλέον, δε χρειάζεται να είναι στο μουσείο με τη φυσική τους παρουσία. Προσκαλέστε έναν τοπικό καλλιτέχνη για να αναλάβει τους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης σας. Όπως όλα τα επιτυχημένα artist-in-residence, έτσι και αυτό θα ωφελεί όλους τους εμπλεκόμενους: ο καλλιτέχνης θα προβάλλει τη δουλειά του και ταυτόχρονα θα αυξάνει ακολούθους στα δικά του social media, ενώ εσείς θα αποκτάτε φρέσκο περιεχόμενο για τις ροές κοινωνικής δικτύωσης και την ευκαιρία να συνδεθείτε με νέο ψηφιακό κοινό.

Μουσειολογική πρόταση:

Απευθυνθείτε σε επιμελητές και ζητήστε τους να μελετήσουν τη συλλογή σας, συντάσσοντας πρόταση για μία νέα έκθεση (μόνιμη, προσωρινή, περιοδεύουσα ακόμα και pop up). Συμπληρώστε την έκθεση με εκπαιδευτικά προγράμματα, πιθανές στρατηγικές συνεργασίες με άλλους φορείς και ό,τι άλλο θα μπορούσε να φέρει τα θεμιτά αποτελέσματα στο μουσείο σας.

Τα προγράμματα φιλοξενίας αποτελούν σημαντικά μέρη της επαγγελματικής εξέλιξης των επιμελητών και των καλλιτεχνών. Οι επαγγελματίες του πολιτισμού που ασχολούνται με τις τέχνες, πρέπει να αναπτύσσουν και να διευρύνουν συνεχώς τις γνώσεις τους. Τα προγράμματα αυτά μπορούν να παρέχουν τον χώρο και τους πόρους για να το κάνουν.

Σας ιντριγκάρει η ιδέα να έχετε έναν καλλιτέχνη στο μουσείο σας; Το κάνετε ήδη αυτό; Μοιραστείτε την εμπειρία μαζί με εμάς και τους συναδέλφους σας που διαβάζουν το ίδιο άρθρο!

Αφήστε ένα σχόλιο...

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top