Μουσική στις εκθέσεις: Ο ρόλος της στην εμπειρία επισκεπτών

Δίνοντας σε οποιαδήποτε έκθεση ένα soundtrack μπορείτε να αλλάξετε σημαντικά την ατμόσφαιρα της. Ανάλογα με τη μουσική που θα επιλέξετε, μπορείτε να προκαλέσετε το συναίσθημα, να μεταβάλετε τη διάθεση και την εμπειρία στους επισκέπτες.

Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα εξαιτίας της μεγαλύτερης διεπιστημονικότητας, τα μουσεία έχουν αναθεωρήσει την αντίληψη για τα έργα τέχνης. Πολλά από αυτά προτείνουν πλέον διαφορετικούς τρόπους απόλαυσης των συλλογών τους, που ξεπερνούν το κυρίαρχο μοντέλο της σιωπηλής περισυλλογής και παρέχουν πολυαισθητηριακές εμπειρίες. Ο προσανατολισμός αυτός χαρακτηρίζεται από συμμετοχή, ενθουσιασμό, δημιουργικότητα, κοινωνικότητα και απομνημόνευση, ενώ ενισχύει το μουσειακό brand.

Ακολουθώντας μια παγκόσμια εξέλιξη της τέχνης, έχει οδηγήσει στη μετατόπιση της προσοχής των μουσείων από τους παραδοσιακούς στόχους της γνώσης στη διατήρηση σε ένα όραμα πιο προσανατολισμένο στο κοινό. Αυτό έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη ανάπτυξης νέων εργαλείων για την ερμηνεία έργων τέχνης.

Η χρήση της μουσικής στα μουσεία

Καθώς τα μουσεία σταδιακά εξελίχθηκαν σε «ναούς της τέχνης» ενσωμάτωσαν, ενδεχομένως λανθασμένα, τη θρησκευτική φύση του σιωπηλού στοχασμού. Ο ήχος αποκλείστηκε εντελώς από αυτήν την μουσειακή αντίληψη του έργου τέχνης, καθώς δόθηκε βαρύτητα στις εικαστικές τέχνες.

Οι σύγχρονοι συνθέτες, όπως ο John Cage, ο πειραματικός κινηματογράφος και στη συνέχεια η βιντεοτέχνη ενίσχυσαν τη σημασία του ήχου συνδυάζοντας τον με την οπτική αναπαράσταση. Αυτό επηρέασε τα μουσεία στον τρόπο που διαχειρίζονταν τον ήχο.

Υπάρχουν διάσπαρτα «μουσικά μουσεία», τα οποία περιλαμβάνουν συλλογές μουσικών οργάνων, σπίτια συνθετών και καλλιτεχνών (π.χ. BeethovenHaus, “Graceland” του Έλβις Πρίσλεϋ, κ.λπ.), ή ιδρύματα αφιερωμένα σε καλλιτεχνικές κινήσεις (όπως το “The Country Music Hall of Fame” στο Νάσβιλ). Τα περισσότερα από αυτά είναι σχετικά μικρά ιδρύματα.

Επίσης, σημαντικές συλλογές συναντάμε σε πολλά εθνογραφικά μουσεία και σε ακαδημαϊκά ιδρύματα. Πολλές από αυτές είναι το αποτέλεσμα απόκτησης ή δωρεάς, που εισήλθαν στο μουσείο είτε για καλλιτεχνικούς είτε για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Το ζήτημα του τρόπου έκθεσης αυτών των αντικειμένων –ιδιαίτερα μουσικών οργάνων– ήταν μια συνεχής συζήτηση σε όλη την ιστορία αυτών των μουσείων.

Εκτός από τα μουσικά όργανα, ο ήχος συναντάται όλο και συχνότερα και στα «γενικά» μουσεία. Για παράδειγμα, το Μουσείο Καλών Τεχνών στο Μόντρεαλ μετέτρεψε ένα παρεκκλήσι του 19ου αιώνα σε αίθουσα μουσικής δωματίου και έλαβε υποστήριξη από ιδιωτικό ίδρυμα για να παρουσιάσει μια μουσική σεζόν πλήρους κλίμακας, στενά συνδεδεμένη με τις συλλογές και τις ειδικές εκθέσεις του μουσείου.

Αντίστοιχα, υπάρχει μουσική σε όλες τις δραστηριότητες των μουσείων, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης και της θεραπείας τέχνης. Τα μουσεία σύγχρονης τέχνης έχουν αναγνωρίσει τον αυξανόμενο ρόλο του ήχου μέσα από θεματικές εκθέσεις ή δημιούργησαν συγκεκριμένους χώρους που διενεργούνται εφήμερες performances, που γενικά περιλαμβάνουν και ηχητική διάσταση.

“Nuns”. Nesterov, Michail Vasiljevič. 1893 – Slovak National Gallery./ Πηγή: Unsplash

Μουσική για εκθέσεις: Ενισχύστε το περιεχόμενο σας

Όπως πολλά μουσεία περιλαμβάνουν ταινίες ή αποσπάσματα βίντεο, η μουσική για μουσεία και εκθέσεις θα προσθέσει περισσότερη αξία στο έργο σας. Εάν έχετε πολλούς χώρους, μπορείτε ανάλογα με τα θέματα κάθε δωματίου και να ετοιμάσετε διαφορετικές λίστες μουσικής. Μπορείτε, επίσης, να αλλάξετε τον τύπο της μουσικής που παίζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ξαναζωντανέψτε μια εποχή και προκαλέστε διαφορετικές αντιδράσεις στο κοινό σας. Εάν κάνετε μια έκθεση τέχνης μπαρόκ, εκμεταλλευτείτε τη μεγάλη μουσική άνθιση εκείνης της εποχής επιλέγοντας κάποιο κομμάτι του Χέντελ, του Μπαχ ή του Βιβάλντι, ώστε όσοι παρευρεθούν στην έκθεση να έχουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία.

Με αυτόν τον τρόπο, θα προσθέσετε πολύ περισσότερη αξία στην εμπειρία επισκέπτη και θα είναι η ιδιαίτερη πινελιά, που θα διαφοροποιήσει αυτήν την έκθεση ή μουσείο από τα άλλα μέρη που μπορεί να επισκεφτεί.

Η μουσική έχει κάτι το ιδιαίτερο που θα μετατρέψει μια πολιτιστική βραδιά σε κάτι άλλο. Μπορείτε να φανταστείτε μια έκθεση ιμπρεσιονισμού με το περίφημο “Clair de Lune” του Claude Debussy; Σίγουρα θα είναι κάτι που το κοινό σας δε θα μπορεί να ξεχάσει.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε μουσική για μουσεία και εκθέσεις;

Ο ήχος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σχεδόν σε κάθε πτυχή της σύγχρονης κοινωνίας. Η μουσική πάντα κατάφερνε να μας βυθίζει σε διαφορετικούς κόσμους, να μας κάνει να ταξιδεύουμε στο χρόνο και στο χώρο στα πιο μακρινά μέρη με μερικές μόνο νότες. Γιατί να μην εξετάσετε τη μουσική για μουσεία και εκθέσεις;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι, για τους οποίους η χρήση εκθεσιακής μουσικής θα είναι επωφελής για τον οργανισμό σας. Εκτός από τη βελτίωση της συγκέντρωσης των επισκεπτών στο περιεχόμενο σας και τη δημιουργία ενός διαφορετικού περιβάλλοντος, υπάρχουν πολλά περισσότερα πλεονεκτήματα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν.

Από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της μουσικής είναι ότι βελτιώνει τη συγκέντρωση, καθώς βοηθά να απομονώσει κάποιος τις σκέψεις που τον εμποδίζουν. Επιλέγοντας μια απαλή μουσική υπόκρουση που συνοδεύει την ατμόσφαιρα του μουσείου, θα κάνετε τους επισκέπτες να εστιάσουν πιο εύκολα στα έργα τέχνης που εκτίθενται και να απολαύσουν περισσότερο την επίσκεψή τους. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας χρήσης της μουσικής για τα μουσεία είναι ότι χάρη σε αυτήν θα θυμούνται περισσότερα από την επίσκεψη τους και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Επίσης, ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα των επισκεπτών. Τι καλύτερο μέρος για έμπνευση από ένα μουσείο; Πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε εκθέσεις για να συλλέξουν ιδέες ή να ενισχύσουν τη δημιουργικότητά τους.

Πώς μπορεί αυτό να σας ωφελήσει; Σκεφτείτε πώς όσο καλύτερη είναι η εμπειρία των επισκεπτών στο μουσείο σας, τόσο καλύτερη θα είναι η αίσθηση που θα έχουν όταν φύγουν από αυτό. Το κοινό σας είναι ο καλύτερος εκπρόσωπος της συνολικής δουλειάς σας, επομένως αν μείνουν ευχαριστημένοι δεν θα διστάσουν να το προτείνουν σε άλλους.

Το να λάβετε υπόψη ποιες ιδέες θέλετε να μεταφέρετε είναι πολύ σημαντικό όταν επιλέγετε μουσική για μουσεία, για να μπορείτε να δημιουργήσετε την ατμόσφαιρα που επιθυμείτε. Αυτό θα είναι που θα μεταμορφώσει πραγματικά την έκθεση ή το ίδρυμα σας.

Πέρα, όμως, από το θεωρητικό πλαίσιο της επίδρασης της μουσικής στην εμπειρία επισκέπτη, είναι σημαντικό να γνωρίζετε και τη πρακτική λειτουργία της. Η επιλογή της κατάλληλης μουσικής δεν είναι εύκολη υπόθεση. Για όποια μουσική επιλογή επιθυμείτε να απολαύσουν οι επισκέπτες, καλείστε να ελέγξετε τη νομιμότητα χρήσης των τραγουδιών, καθώς τα πρόστιμα θα επιβαρύνουν σημαντικά τον προϋπολογισμό.

Αφήστε ένα σχόλιο...

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top