Μόνιμες εκθέσεις: 6 συμβουλές για να ανανεώσετε την ξενάγησή σας

Συχνά καλούμαστε να ξεναγήσουμε επισκέπτες στην ίδια έκθεση ξανά και ξανά, ίσως και για χρόνια. Αν νιώθετε κουρασμένοι και χωρίς έμπνευση, ήρθε η ώρα να κάνετε κάποιες αλλαγές στην ξενάγησή σας.

Αν διεξάγετε την ξενάγησή σας ακριβώς με τον ίδιο τρόπο για πολύ καιρό, είναι εύκολο να μείνετε σε μια δοκιμασμένη φόρμουλα. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες μπορούν να διακρίνουν πότε ένας ξεναγός βαριέται και πότε είναι ενθουσιώδης.

Κάνοντας μερικές απλές αλλαγές ίσως ανακαλύψετε ξανά το πάθος σας. Έτσι, αυτός ο ανανεωμένος ενθουσιασμός θα  επηρεάσει τελικά και τους επισκέπτες.

1. Σκεφτείτε πότε εργάζεστε και για ποιον

Σχεδιάστε το πρόγραμμά σας και αξιοποιήστε με παραγωγικό τρόπο τις ημέρες ή ώρες της άδειας σας. Με αυτό τον τρόπο θα είστε σε θέση να αποδώσετε καλύτερα στην εργασία σας.

Στη συνέχεια, σκεφτείτε για ποιον εργάζεστε. Εάν συνεργάζεστε με πολλούς οργανισμούς επιλέξτε έναν που αισθάνεστε πιο αποδοτικά. Μπορείτε να δείξετε προτίμηση σε αυτόν τον οργανισμό;

Εάν διοργανώνετε μόνοι τις ξεναγήσεις με διάφορες ομάδες κοινού τότε αναλογιστείτε ποιοί είναι οι ιδανικοί πελάτες. Επενδύστε σε μια εκπαίδευση και εξειδικευτείτε στην ομάδα κοινού που σας ενδιαφέρει.

2. Αλλάξτε τη διαδρομή τις ξενάγησής σας

Προσπαθήσετε να δείτε τη διαδρομή μέσα από τα μάτια των συμμετεχόντων. Πηγαίνετε μόνοι σας ή με έναν συνάδελφο και συζητήστε περπατώντας αργά.

Πάρτε ένα σημειωματάριο ή μια φωτογραφική μηχανή και αναζητήστε σημεία που μπορεί να έχετε παραμελήσει. Τέλος, προσπαθήστε να παρεκκλίνετε από τη συνηθισμένη σας διαδρομή.

Ποια νέα πράγματα παρατηρείτε; Μπορείτε να ενσωματώσετε κάποιες από αυτές τις νέες λεπτομέρειες στην ξενάγησή σας;

Εάν η διαδρομή της περιήγησής σας έχει οριστεί από το μουσείο στο οποίο εργάζεστε, ρωτήστε εάν μπορούν να γίνουν αλλαγές.

3. Πραγματοποιήστε τη μέθοδο “προσθήκη, επεξεργασία ή απόσυρση”

Κάντε μια λίστα με όλες τις στάσεις στην περιήγησή σας. Σημειώστε σε ποιά σημεία και για πόσο χρόνο σταματάτε καθώς και τις αποστάσεις μεταξύ τους. Έτσι, θα καταλάβετε εάν χρησιμοποιείτε το χρόνο με σύνεση.

Θα μπορούσατε να αντικαταστήσετε κάποια σημεία με νέα που εξυπηρετούν τους στόχους σας; Αν σταθείτε κάπου διαφορετικά, οι συμμετέχοντες σας θα μπορούν να βλέπουν και να ακούν καλλύτερα;

Επίσης, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να φέρετε μαζί μερικά βοηθητικά εργαλεία όπως κάποιο tablet για να βελτιώσετε την κατανόηση κάποιων σημείων από το κοινό. Εάν κανένα από αυτά δεν λειτουργεί μάλλον ήρθε η ώρα να αλλάξετε εντελώς την ξενάγησή σας.

Πηγή: Αρχείο Museal Blog

4. Μοιραστείτε νέες ιστορίες

Υπάρχουν πάντα πληροφορίες που μπορείτε να προσθέσετε στην ξενάγησή σας. Εγγραφείτε σε ένα νέο blog, διαβάστε μερικά νέα άρθρα ή παρακολουθήστε βίντεο που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήστε νέο περιεχόμενο.

Αναλογιστείτε μήπως θα μπορούσατε να παρουσιάσετε κάποια νέα θέματα. Ενδεχομένως, να επικεντρωθείτε, για παράδειγμα, σε ένα συγκεκριμένο ιστορικό πρόσωπο.

Εξετάζοντας τις ιστορίες που λέτε, μπορείτε να αρχίσετε να βλέπετε αν μπορείτε να κάνετε κάποιες προσθήκες. Η προσπάθεια να βρείτε νέες πληροφορίες ή να κάνετε νέα έρευνα θα μπορούσε να είναι η ώθηση που χρειάζεται η περιήγησή σας.

5. Ενθαρρύνετε την αλληλεπίδραση

Ένας τρόπος για να διασφαλίσετε ότι δεν θα κάνετε την ίδια ξενάγηση δύο φορές είναι να ενθαρρύνετε την αλληλεπίδραση των επισκεπτών. Μάθετε νέες τεχνικές και εργαλεία, που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε ευχάριστες και εμπνευσμένες συζητήσεις.

6. Μην τα κάνετε όλα μόνοι

Είναι πιθανό ακόμα και όταν εργαζόμαστε με άλλους επαγγελματίες, οι δρόμοι μας να διασταυρώνονται σπάνια. Λάβετε, λοιπόν, συμβουλές από έναν συνάδελφο.

Αν διενεργούν και άλλοι την ίδια ξενάγηση, παρακολουθήστε τους σημειώνοντας σχόλια. Στη συνέχεια, δημιουργήστε μια ομάδα εργασίας για την παραγωγή νέων ιδεών.

Έχετε κάποιες συμβουλές να μοιραστείτε σχετικά με το πώς διατηρείτε ενδιαφέρουσες τις ξεναγήσεις σας; Τι κάνετε για να παραμείνετε ενθουσιώδεις και παθιασμένοι;

Αφήστε ένα σχόλιο...

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top