Μιλώντας για προθήκες και προστασία των εκθεμάτων

Οι εκθεσιακές προθήκες πρέπει να παρέχουν τις πιο κατάλληλες λύσεις για τη σωστή συντήρηση και προστασία των αντικειμένων. Ωστόσο, απαιτείται μεγάλη προσοχή, ώστε κάθε θήκη να είναι όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτη, χωρίς ορατά εξαρτήματα ή συνδέσμους, που μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή του επισκέπτη.

Τα μουσεία διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη διατήρηση και τη διάδοση του πολιτισμού και της γνώσης. Μπορεί να εκθέτουν έργα τέχνης, έγγραφα, φωτογραφίες, ιστορικά αντικείμενα ή ακόμα και φυτά ή δέντρα. Αν και σήμερα υπάρχουν εξ ολοκλήρου εικονικοί εκθεσιακοί χώροι, οι πρωταρχικές λειτουργίες των παραδοσιακών μουσείων είναι η συντήρηση και προστασία αντικειμένων, τα οποία είναι ανεκτίμητης αξίας, λόγω της ιστορικής σημασίας, της σπανιότητας ή της αγοραίας αξίας τους.

Κλειστές και ανοιχτές προθήκες

Τα μουσεία είναι πολύπλοκοι οργανισμοί: επιμελητές, σχεδιαστές εκθέσεων, συντάκτες και έμποροι πρέπει να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν ότι τα έργα τέχνης παρουσιάζονται σωστά στο κοινό. Βασικό στοιχείο αυτής της διαδικασίας είναι η χρήση αποτελεσματικών προθηκών, οι οποίες προστατεύουν την τέχνη και την αναδεικνύουν.

Από τις απλές πινακίδες «Μην αγγίζετε» μέχρι το σχοινί ή τις γυάλινες βιτρίνες και τους φύλακες ασφαλείας, κάθε αντικείμενο λαμβάνει έναν τύπο προστασίας που είναι σύμφωνος με τις ανάγκες του. Παράλληλα, επιτρέπουν την παρατήρηση και τη διατήρησή του, δημιουργώντας ένα ελεγχόμενο περιβάλλον για το εκτιθέμενο αντικείμενο.

Ο φωτισμός είναι ένα κρίσιμο στοιχείο στις προθήκες και η σημασία του δεν πρέπει να υποτιμάται. Καθορίζει πώς αντιλαμβάνεται, κατανοεί και ερμηνεύει ο επισκέπτης αυτό που βλέπει.

Ο φωτισμός, ωστόσο, έρχεται με παγίδες. Χωρίς την κατάλληλη φροντίδα, κατανόηση και προσοχή, μπορεί να προκαλέσει ζημιά εκπέμποντας υπεριώδη ή υπέρυθρη ακτινοβολία και αυξάνοντας τη θερμοκρασία στο εσωτερικό της βιτρίνας.

Για αποτελεσματική πρόληψη, χρησιμοποιήστε μια προσεκτικά βαθμονομημένη προσέγγιση στο φωτισμό των προθηκών. Οι οπτικές ίνες και ο φωτισμός LED ή ο συνδυασμός και των δύο, εξασφαλίζουν εξαιρετικά χαμηλό έως μηδενικό επίπεδο υπεριωδών και υπέρυθρων εκπομπών.

Ακόμα, πολλές είναι οι περιπτώσεις που τα αντικείμενα συχνά σχεδιάζονται για να είναι σε ανοιχτές προθήκες. Η επιλογή αυτή συναντάται συχνά σε εκθέσεις, ώστε να δημιουργείται μια χαλαρή ατμόσφαιρα καθώς δεν εμποδίζει τη θέαση του αντικειμένου.

Η ανοιχτή προθήκη αποτελεί, επίσης μια λύση για την έκθεση μεγάλων αντικειμένων που διαφορετικά δεν θα ήταν ορατά από το κοινό, καθώς το κόστος και τα μέσα που απαιτούνται για την κατασκευή και τη μεταφορά κλειστής προθήκης προσαρμοσμένου μεγέθους είναι εξαιρετικά υψηλά.

Ωστόσο, τα αντικείμενα σε ανοιχτή προθήκη είναι γενικά πιο ευάλωτα σε ζημιές, λόγω ακατάλληλου χειρισμού από το ευρύ κοινό. Γι’ αυτό το λόγο, χρειάζεται να δημιουργήσετε μια απόσταση ασφαλείας ανάμεσα σε αυτά και το κοινό (τουλάχιστον 80 εκ.) χρησιμοποιώντας είτε τεχνητούς ή φυσικούς φραγμούς.

Σημαντικά ζητήματα για αντικείμενα σε ανοιχτή προθήκη

Τα επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασίας στο χώρο της έκθεσης πρέπει να είναι λιγότερο επιρρεπή σε διακυμάνσεις. Είναι αναγκαία η προσαρμογή, για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των αντικειμένων που εμφανίζονται, καθώς δεν θα καλύπτονται από μια βιτρίνα.

Είναι σημαντικό να αποκλείσετε το άμεσο φως της ημέρας από την είσοδο της έκθεσης χρησιμοποιώντας ένα κατάλληλο και ευέλικτο σύστημα φωτισμού, που φροντίζει για την ευαισθησία των αντικειμένων.

Όταν επιλέγετε υλικά από τα οποία θα κατασκευαστούν εσωτερικοί τοίχοι ή έπιπλα, βεβαιωθείτε ότι είναι υψηλής ποιότητας διατήρησης. Ακόμα, μπορείτε να διαλέξετε χρώματα που έχουν ελάχιστα πτητικά οργανικά συστατικά.

Αφήστε περίπου 4 εβδομάδες για να σταθεροποιηθεί η βαφή, πριν από την τοποθέτηση αντικειμένων. Λάβετε υπόψη το σύστημα φιλτραρίσματος αέρα και πιθανές πηγές ρύπων, συμπεριλαμβανομένων των επισκεπτών που θα βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τα αντικείμενα που εκτίθενται σε ανοιχτή προθήκη.

Εξίσου σημαντική είναι η σταθερότητα του αντικειμένου και εάν μπορεί να αντέξει τους κραδασμούς που μπορεί να συμβούν γύρω του από άτομα που περπατούν ή τρέχουν. Τέλος, τα αντικείμενα σε ανοιχτή προθήκη απαιτούν πιο τακτική συντήρηση και καθαρισμό από εκείνα σε κλειστές, καθώς είναι πιο εκτεθειμένα στη σκόνη, στα έντομα και τη ρύπανση που υπάρχει μέσα στο χώρο της έκθεσης.

Πηγή: Diane Picchiottino / Unsplash

Ασφάλεια προθήκης

Όταν πρόκειται για φύλαξη αντικειμένων από κλοπές και βανδαλισμούς, η τελευταία «γραμμή άμυνας» είναι η προθήκη, που πρέπει να είναι αντάξια του περιεχομένου της. Σαφώς, η αντοχή των υλικών είναι καθοριστική, όπως και η αξιοπιστία των κλειδαριών και των μηχανισμών ανοίγματος.

Για περαιτέρω προστασία, εγκαταστήστε μια ποικιλία διαφορετικών ηλεκτρονικών αισθητήρων, τοποθετημένων μέσα στη βιτρίνα, που συνδέονται με συναγερμούς. Η επιλογή κατάλληλων υλικών και ο συνεχής έλεγχος των επιβλαβών ενώσεων τους είναι το κλειδί για την επίτευξη συμβατότητας μεταξύ των υλικών προβολής και των αντικειμένων κατά τη διάρκεια μιας έκθεσης.

Στην περίπτωση ανοιχτών προθηκών σκεφτείτε την ασφάλεια του χώρου. Βρίσκονται φύλακες ή υπάλληλοι στο χώρο; Ποια συστήματα υπάρχουν για την πρόληψη της κλοπής; Υπάρχουν καρφίτσες που στερεώνουν το αντικείμενο ή είναι αρκετά βαρύ και μεγάλο, ώστε να μην μπορεί να αφαιρεθεί χωρίς να το προσέξει κάποιος;

Διαφυλάσσοντας την ιστορία

Στη νέα μεγάλη μόνιμη έκθεση στη βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, που ονομάζεται “Treasures”, οι επισκέπτες μπορούν να δουν μια σειρά από τα πιο σημαντικά λογοτεχνικά και ιστορικά τεκμήρια από τη συλλογή της βιβλιοθήκης. Ανεκτίμητα αντικείμενα, όπως η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, γραμμένη από τον ίδιο τον Τόμας Τζέφερσον, η χειρόγραφη αποχαιρετιστήρια ομιλία του Τζορτζ Ουάσιγκτον και ένα χειρόγραφο αντίγραφο της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων είναι μεταξύ των εγγράφων-ορόσημων που εκτίθενται.

Η εταιρία που σχεδίασε, παρήγαγε και εγκατέστησε τις 21 προθήκες συντήρησης ειδικά για αυτήν την έκθεση επέλεξε τεράστιες θήκες τοίχου, για τις οποίες αναπτύχθηκε ένα ειδικό σχέδιο αρματωσιάς για να μετακινηθούν προσεκτικά οι μεγάλες γυάλινες πόρτες στο κτήριο, χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία και γερανούς.

Όλες είναι εξοπλισμένες με ειδικά συστήματα φωτισμού LED, καθώς και σύστημα εξαναγκασμένης κυκλοφορίας αέρα για τη βελτίωση του παθητικού ελέγχου της υγρασίας. Μεγάλες ανακλινόμενες και συρόμενες διπλές προθήκες (πλάτους 4,5 μέτρων), που ανοίγουν και από τις δύο πλευρές ταυτόχρονα, καταλαμβάνουν το κέντρο της έκθεσης. Η μηχανική είναι προσαρμοσμένη και εξαιρετικά ακριβής, λόγω των διαστάσεων των θηκών και του απαιτητικού συστήματος ανοίγματος.

Η επιλογή του σωστού είδους προθήκης είναι μέρος του τρόπου με τον οποίο φροντίζετε τις συλλογές σας και μπορεί να σας βοηθήσει να προστατέψετε τα εκθέματά σας από τη φθορά του χρόνου. Τα αντικείμενα παλαιότερων εποχών είναι όμορφα και ενδιαφέροντα από μόνα τους, αλλά η σωστή προθήκη μπορεί πραγματικά να τα αναδείξει και να τα διατηρήσει για πολλά χρόνια ακόμα. Εάν σκέφτεστε να δημιουργήσετε μια έκθεση, η προβολή των αντικειμένων είναι υψίστης σημασίας – χωρίς αυτή, μπορεί να μην έχουν τον αντίκτυπο που περιμένετε.

Αφήστε ένα σχόλιο...

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top