Έργα τέχνης που μιλούν: Συμβουλές για σωστή ανάρτηση πινάκων

Η τέχνη της ανάρτησης έργων τέχνης είναι μια δυναμική και διαρκώς εξελισσόμενη πρακτική που απαιτεί κατανόηση του χώρου, των υλικών και της αφήγησης. Συνδυάζοντας αυτά τα στοιχεία, οι μουσειολόγοι και οι καλλιτέχνες μπορούν να δημιουργήσουν εντυπωσιακές εκθέσεις που μαγνητίζουν το κοινό.

Χρειάζεται κάτι περισσότερο από ένα σφυρί και ένα καρφί για να διασφαλίσετε ότι οι πίνακες θα κρεμαστούν σωστά. Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλές πτυχές που πρέπει να λάβετε υπόψη, όταν προετοιμάζετε τα έργα για έκθεση. Είτε είστε έμπειρος μουσειολόγος είτε παθιασμένος καλλιτέχνης, εδώ θα βρείτε έναν οδηγό προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας.

Κατανοώντας το χώρο

Το πρώτο βήμα για την ανάρτηση έργων τέχνης είναι η κατανόηση του χώρου. Εξετάστε τις διαστάσεις, τις συνθήκες φωτισμού και τη συνολική ατμόσφαιρα του εκθεσιακού περιβάλλοντος. Αυτοί οι παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της βέλτιστης διάταξης για τα έργα τέχνης.

Στη συνέχεια, δημιουργήστε μια αφήγηση. Αναπτύξτε ένα πλαίσιο που συνδέει τα έργα τέχνης, παρέχοντας στους επισκέπτες μια ουσιαστική και ελκυστική εμπειρία.

Η ορθή ομαδοποίηση είναι καθοριστικής σημασίας για την κατανόηση της αφήγησης. Τακτοποιήστε τα έργα με βάση τις θεματικές ή ιστορικές τους συνδέσεις, προωθώντας μια συνεκτική αφήγηση στον εκθεσιακό χώρο.

Ακόμα, σχεδιάστε τη ροή επισκεπτών. Βεβαιωθείτε ότι η διάταξη ενθαρρύνει μια φυσική ροή, επιτρέποντας στους επισκέπτες να περιηγηθούν απρόσκοπτα μέσα στην έκθεση.

Τοποθέτηση έργων τέχνης στον εκθεσιακό χώρο

Η τοποθέτηση των έργων σας είναι το κλειδί για να τραβήξετε τα βλέμματα των επισκεπτών στην έκθεσή σας. Ενώ ορισμένοι φορείς μπορεί να έχουν προδιαγραφές ανάρτησης, είναι καλό να συμμετέχετε στη διαδικασία για να διασφαλίσετε ότι η αφήγηση θα αποτυπωθεί σύμφωνα με το όραμά σας.

Ως γενικός κανόνας, τα έργα τέχνης πρέπει να αναρτώνται στο ύψος των ματιών, περίπου 150 εκατοστά από το δάπεδο. Αυτό καθιστά τα έργα άνετα να τα βλέπει ο μέσος θεατής. Ωστόσο, λάβετε υπόψη τις ανάγκες διαφορετικών κοινών, με γνώμονα την προσβασιμότητα, ώστε να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές.

Το αλφάδι είναι ο καλύτερός σας φίλος, όταν πρόκειται να κρεμάσετε το έργο τέχνης σας. Τίποτα δεν είναι τόσο αντιεπαγγελματικό όσο μια στραβή εικόνα. Τα optical lasers (λέιζερ χειρός με μεγάλη ακρίβεια) θα σας βοηθήσουν να διασφαλίσετε ότι όλα τα έργα τέχνης σας είναι ομοιόμορφα και με την επιθυμητή απόσταση.

Παράλληλα, επικεντρωθείτε στον φωτισμό. Χρησιμοποιήστε έναν συνδυασμό ατμοσφαιρικού και φυσικού φωτισμού για να ενισχύσετε τον οπτικό τους αντίκτυπο. Μειώστε πιθανές βλάβες ακτίνες, επιλέγοντας φωτισμό με φίλτρο υπεριώδους ακτινοβολίας και ελέγχοντας τα επίπεδα έκθεσης.

Επιλέγοντας το κατάλληλο στυλ στερέωσης

Ανακαλύψτε τα διάφορα στυλ στερέωσης για να μάθετε ποιό είναι το καλύτερο για το έργο σας.

Δακτύλιοι D και σύρμα

Οι D-rings είναι η πιο δημοφιλής επιλογή για την ανάρτηση πλαισιωμένων έργων στον τοίχο. Δύο δακτύλιοι D τοποθετούνται στο πίσω μέρος της κορνίζας ή της βάσης με ένα σύρμα ή πετονιά δεμένο ανάμεσά τους. Τα έργα που είναι τοποθετημένα με δακτυλίους D μπορούν να κρεμαστούν είτε με καρφί είτε με βίδα. Συνιστούμε αυτή τη μέθοδο στερέωσης για έργα σε μεγέθη έως Α2.

Straphangers

Οι straphangers λειτουργούν παρόμοια με τους D-rings, αλλά χρησιμοποιούνται για μεγαλύτερα και βαρύτερα πλαίσια. Δύο straphangers προσαρτώνται στο πίσω μέρος του πλαισίου, στο ένα τέταρτο έως ένα τρίτο της διαδρομής προς τα κάτω και ενώνονται με ένα βαρύ καλώδιο ή σύρμα.

Πλάκες καθρέφτη (Mirror Plates)

Τα εξαρτήματα με πλάκες καθρέφτη είναι ιδανικά για την ανάρτηση έργων στο ίδιο επίπεδο με τον τοίχο. Ωστόσο, πρόκειται για μια πιο μόνιμη λύση, καθώς τα έργα τέχνης που αναρτώνται με αυτό τον τρόπο είναι δύσκολο να αφαιρεθούν χωρίς κατσαβίδι.

Για να κρεμάσετε τέτοιου είδους έργα, πρώτα κρατήστε τα στην επιθυμητή θέση στον τοίχο, στη συνέχεια ισιώστε τα και σημαδέψτε με μολύβι μέσα από τις οπές της πλάκας καθρέφτη. Τρυπήστε τον τοίχο στο σημείο που σημειώθηκε και γεμίστε τον με βύσματα. Τέλος, κρατήστε το έργο τέχνης στη θέση του και βιδώστε μέσα από τις πλάκες καθρέφτη για να κρεμάσετε το έργο. Συνιστούμε αυτή τη μέθοδο στερέωσης για έργα σε μεγέθη έως Α0.

Πηγή: Αρχείο Museal Blog.

Πριονωτά εξαρτήματα

Τα εξαρτήματα Sawtooth (πριονωτά) είναι μια ιδανική εναλλακτική λύση για ελαφρύτερα πλαίσια. Τοποθετούνται στο πάνω μέρος του έργου τέχνης και αναρτώνται με ένα μόνο καρφί ή βίδα.

Λόγω του σχεδιασμού αυτής της στερέωσης, τα έργα με πριονωτά εξαρτήματα θα γέρνουν ελαφρώς μπροστά από τον τοίχο. Ως εκ τούτου, συνιστούμε αυτή τη μέθοδο στερέωσης για έργα σε μεγέθη έως A1, με ελαφριά πλαίσια.

Στερέωση με σκρατς

Σκεφτείτε τις ταινίες με σκρατς (Velcro), αν ψάχνετε για ένα στυλ στερέωσης που δεν θα αφήσει τρύπες στον τοίχο. Ιδανικό για ελαφρύτερα πλαίσια, το εξάρτημα αυτό στερεώνεται στο πίσω μέρος του έργου τέχνης σας καθώς και στον τοίχο.

Περάστε το στις γωνίες του έργου τέχνης, φροντίζοντας να αφήσετε 1-2 εκατοστά από την άκρη. Για έργα μεγέθους Α2 και μεγαλύτερα, συνιστούμε να προσθέσετε επιπλέον ταινίες κατά μήκος του κέντρου για να το κρατήσετε επίπεδο στον τοίχο.

Επίσης, ενδείκνυται για λείους, βαμμένους τοίχους. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει τους τοίχους, πριν κρεμάσετε το έργο τέχνης σας, καθώς το Velcro μπορεί να πάρει μαζί του χρώμα, όταν αφαιρεθεί.

Ράγες

Οι ράγες παρέχουν μια επιλογή ανάρτησης που εφαρμόζει στο ίδιο επίπεδο με τον τοίχο, αλλά είναι ευκολότερο να αφαιρεθεί από τις στερεώσεις πλακών καθρέφτη για παράδειγμα. Δύο πηχάκια τοποθετούνται στο πίσω μέρος του έργου τέχνης, για να συγκρατούν το έργο σε ίση απόσταση από τον τοίχο καθώς και για να το κρεμάσουν.

Μια τρίτη ράβδος βιδώνεται στον τοίχο επιτρέποντας στο έργο τέχνης να αιωρείται ένα εκατοστό μακριά από τον τοίχο. Συνιστούμε τη στερέωση με πηχάκια για τοποθετημένα έργα με ελάχιστο μέγεθος εκτύπωσης Α4.

Υπο-πλαίσιο

Τα υπο-πλαίσια λειτουργούν παρόμοια με τις ράγες, αλλά είναι κατασκευασμένα από μέταλλο για βαρύτερα έργα που απαιτούν πρόσθετη ενίσχυση. Θα πρέπει προσαρτηθεί στον τοίχο μια επιπλέον ράβδος, ώστε να κρεμαστεί το υπο-πλαίσιο. Λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους τους, τα έργα με στερέωση υπο-πλαισίου θα αιωρούνται περίπου 2 cm από τον τοίχο.

Υποστηρίξτε τη διάδραση

Ενσωματώστε πολυμέσα, όπως διαδραστικές οθόνες ή ψηφιακούς οδηγούς, για να ενισχύσετε την εμπειρία του θεατή και να παράσχετε πρόσθετο πλαίσιο. Ακόμα, ενθαρρύνετε τη συμμετοχή του κοινού μέσω επιμελημένων εκδηλώσεων, εργαστηρίων ή διαδραστικών στοιχείων εντός της έκθεσης.

Πέρα από αυτό, αγκαλιάστε την ευελιξία χρησιμοποιώντας αρθρωτά συστήματα ανάρτησης που επιτρέπουν την εύκολη προσαρμογή και αναδιάταξη καθώς εξελίσσεται η έκθεση. Εφαρμόστε ένα πρόγραμμα εναλλαγής των έργων τέχνης, για να διατηρήσετε το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Όταν οι πόρτες του εκθεσιακού χώρου ανοίξουν για να καλωσορίσουν το κοινό, θα πρέπει να είστε σίγουροι πως η τοποθέτηση των έργων τέχνης εξυπηρετεί την αφήγηση και το μήνυμα γίνεται κατανοητό από διαφορετικές ομάδες κοινού. Ακόμα, ότι έχετε διασφαλίσει την πρόσβαση και εύκολη θέαση των έργων σε άτομα με διαφορετικές ανάγκες.

Αφήστε ένα σχόλιο...

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top