Υποβρύχιες εκθέσεις: Εξερευνώντας την βυθισμένη τέχνη ανά τον κόσμο

Οι υποβρύχιες εκθέσεις προσελκύουν το ενδιαφέρον των επαγγελματιών πολιτισμού, ωστόσο λίγοι επιλέγουν να ασχοληθούν με αυτό το πεδίο. Ακόμα και στην Ελλάδα, με τη μακρά και ιστορική ναυτική ιστορία της, οι υποβρύχιες εκθέσεις ή πάρκα είναι ελάχιστα. 

Η υποβρύχια επιμέλεια περιλαμβάνει την έκθεση αντικειμένων και εγκαταστάσεων που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του νερού, συχνά σε θαλάσσια περιβάλλοντα. Αυτός ο τύπος επιμέλειας απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία στην ενάλια αρχαιολογία, τη θαλάσσια βιολογία και τη συντήρηση, μεταξύ άλλων τομέων.

Αν και οποιοσδήποτε διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία και πόρους μπορεί να αναλάβει μια υποβρύχια έκθεση, συνήθως την αναλαμβάνουν μουσεία, πολιτιστικοί οργανισμοί ή ακαδημαϊκά ιδρύματα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θαλάσσιο περιβάλλον και την ιστορία του.

Υποβρύχιες εκθέσεις που συναρπάζουν

Οι υποβρύχιες εκθέσεις μπορούν να προσφέρουν πληροφορίες για την ιστορία, τον πολιτισμό και την οικολογία των θαλάσσιων περιβαλλόντων και να ευαισθητοποιήσουν για την ανάγκη προστασίας και διατήρησης αυτών των οικοσυστημάτων. Επιπλέον, μπορούν να αποτελέσουν έναν ισχυρό τρόπο για την εμπλοκή των επισκεπτών και τη δημιουργία αξέχαστων εμπειριών.

Αν και στην Ελλάδα δεν είναι πολύ συχνές, έχει ήδη ανοίξει το πρώτο υποβρύχιο μουσείο. Πρόκειται για το υποβρύχιο μουσείο της Περιστέρας, που βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών του νησιού της Αλοννήσου στις Σποράδες άνοιξε το 2015. Το μουσείο διαθέτει μια συλλογή αμφορέων από ναυάγιο του 5ου αιώνα π.Χ..

The first Underwater Museum in Alonissos, Greece (Peristera)

Στο εξωτερικό έχουν, επίσης, πραγματοποιηθεί αρκετές αξιόλογες υποβρύχιες εκθέσεις τα τελευταία χρόνια. Στο Μεξικό, το Museo Subacuático de Arte (Μουσείο Υποβρύχιας Τέχνης) διαθέτει μια συλλογή γλυπτών και εγκαταστάσεων που βρίσκονται κάτω από τα νερά της Καραϊβικής Θάλασσας. Στόχος του μουσείου είναι η ευαισθητοποίηση για την ανάγκη προστασίας των κοραλλιογενών υφάλων και άλλων θαλάσσιων περιβαλλόντων.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ενυδρείο της Φλόριντα στην Τάμπα έχει επιμεληθεί μια σειρά υποβρύχιων εκθέσεων, συμπεριλαμβανομένης μίας που παρουσιάζει την ιστορία και τον πολιτισμό του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Κούβας. Ακόμα, καλλιτέχνες, επιστήμονες και επιμελητές δημιουργούν υποβρύχια εκθέματα, όπως σκάλες, αυτοκίνητα, ανθρωπόμορφες φιγούρες, ακόμη και στρατιωτικά τανκς.

Από την άλλη, το υποβρύχιο μουσείο του Κανκούν, Μεξικό διαθέτει μια συλλογή από περισσότερα από 500 γλυπτά βυθισμένα στα νερά της Καραϊβικής Θάλασσας. Τα γλυπτά δημιουργήθηκαν από τον καλλιτέχνη Jason deCaires Taylor και έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν ως τεχνητοί ύφαλοι, παρέχοντας βιότοπο για τη θαλάσσια ζωή.

The Underwater Archeological Museum of Alexandria – Egypt, by Jacques Rougerie

Στην Αφρική και συγκεκριμένα στην Αίγυπτο συναντάται το υποβρύχιο αρχαιολογικό μουσείο της Αλεξάνδρειας. Το μουσείο αυτό διαθέτει μια συλλογή αντικειμένων από την αρχαία πόλη της Αλεξάνδρειας, τα οποία ανακαλύφθηκαν από αρχαιολόγους. Είναι τοποθετημένο στο ανατολικό λιμάνι της Αλεξάνδρειας και οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν τα εκθέματα μέσω σκαφών με γυάλινο πυθμένα.

Τέλος, το υποβρύχιο αρχαιολογικό πάρκο Baiae, Ιταλία βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της Νάπολης, Ιταλία. Διαθέτει μια συλλογή αρχαίων ρωμαϊκών ερειπίων, συμπεριλαμβανομένων ιαματικών λουτρών, επαύλεων και άλλων κατασκευών, τα οποία βυθίστηκαν λόγω ηφαιστειακής δραστηριότητας.

MOUA: The Installation

Συνολικά, η υποβρύχια επιμέλεια προσφέρει έναν μοναδικό και συναρπαστικό τρόπο εξερεύνησης του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της ιστορίας του. Με την κατάλληλη τεχνογνωσία και πόρους, τα μουσεία και τα πολιτιστικά ιδρύματα μπορούν να δημιουργήσουν ελκυστικές εκθέσεις, που συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση για την ανάγκη προστασίας και διατήρησης των ωκεανών μας και των οικοσυστημάτων τους.

Αφήστε ένα σχόλιο...

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top