Tα 10 πιο πολυδιαβασμένα άρθρα μας για το 2023

Καθώς φτάνουμε στο τέλος του 2023, ας ρίξουμε μια ματιά στις εξελίξεις, τις πρωτοβουλίες και τις τάσεις  που διαμόρφωσαν τον μουσειακό χώρο το τελευταίο έτος. Τα άρθρα μας κάλυψαν μια ευρεία γκάμα θεματικών, από την τεχνολογία έως τη βιωσιμότητα και από την προσβασιμότητα έως ιστορικά και κοινωνικά θέματα. 

Το Museal Blog σας προσκαλεί σε ένα απολογιστικό ταξίδι μέσα από την παρουσίαση των άρθρων που αναδείξατε ως κορυφαία.  Ποιο σας ενθουσίασε, ποιο σας προβλημάτισε και ποιες ιδέες και τεχνικές εφαρμόσατε στην εργασία σας; Γράψτε μας τις εμπειρίες σας στα σχόλια.

#10 Πώς να δημιουργήσετε μια έκθεση στην τάξη

Τα σχολεία πραγματοποιούν επισκέψεις στα μουσεία, ενώ τα τελευταία δημιουργούν ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές διαφορετικών ηλικιών. Ωστόσο, σπάνια τα παιδιά προτρέπονται να σχεδιάσουν τα ίδια μια δράση ή μια έκθεση.

Μια έκθεση επιμελημένη από μαθητές για την τάξη ή το σχολείο σας θα τους δώσει την ευκαιρία να διερευνήσουν αντικείμενα με τρόπους που ενθαρρύνουν τη συνεργασία, την έρευνα και τη συζήτηση. Αυτά τα στοιχεία δημιουργούν επιτυχημένα, εντατικά προγράμματα που ωφελούν τόσο το σχολείο όσο και την κοινότητα.

#9 Η αλληλεπίδραση με τους εφήβους στο μουσείο

Απολαμβάνετε να δουλεύετε με εφήβους στο μουσείο ή σας προκαλεί άγχος και ανησυχία; Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε τις λέξεις «έφηβος» ή «εφηβεία»; Κάνουμε υποθέσεις σχετικά με ορισμένα είδη συμπεριφοράς εφήβων – απεμπλοκή, αδιαφορία ακόμη και ασέβεια. Αξίζει να παραδεχτούμε ότι ορισμένες από τις συμπεριφορές που συνδέουμε με τους εφήβους υπάρχουν. Ωστόσο, πρέπει να τις δούμε σε ένα αναπτυξιακό πλαίσιο.

Υπάρχουν πολλές παρανοήσεις και στερεότυπα για το τι είναι (και δεν είναι) οι έφηβοι και πώς μπορεί να συμπεριφέρονται. Σε αυτό το άρθρο, προσφέρουμε μερικές συμβουλές και ιδέες για καλύτερη επικοινωνία με τους εφήβους στις ξεναγήσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα.

#8 Τα μουσεία ως μοχλός αστικής ανάπλασης και νεωτερικότητας

Στο παρελθόν, τα μουσεία ήταν χώροι στατικών εκθέσεων, με μικρή δυνατότητα αλληλεπίδρασης μεταξύ του επισκέπτη και των εκθεμάτων. Αυτό έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, με πιο διαδραστικά εκθέματα και δραστηριότητες, όπως και εκθέσεις που εξερευνούν την ιστορία ενός συγκεκριμένου τόπου ή πολιτισμού. Ως κοιτίδες δημιουργικότητας, μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην προώθηση της καινοτομίας και στην αστική ανάπλαση.

Το μουσείο δεν είναι πλέον μόνο ένας χώρος για να θαυμάζει κανείς την τέχνη, αλλά περιβάλλον εξερεύνησης νέων πολιτισμών και βιωματικών εμπειριών. Παράλληλα, βγαίνει από τους αυστηρά καθορισμένους χώρους και συμμετέχει σε έργα αστικής ανάπλασης.

#7 Πώς να δημιουργήσετε πνευματική άνεση στο μουσείο

Διαμορφώνοντας ένα οικείο περιβάλλον για το κοινό, μπορούμε να του προσφέρουμε την πνευματική άνεση και ψυχολογική ασφάλεια που χρειάζεται. Όταν οι επισκέπτες δεν αισθάνονται άνετα σε ένα μουσείο ή σε ένα μουσειακό πρόγραμμα πιθανότατα δεν θα συμμετάσχουν με τρόπο ουσιαστικό. Επομένως, είναι πιθανό να φύγουν με αρνητικές εντυπώσεις για το θέμα της επίσκεψης τους ή το μουσείο γενικότερα.

Πόσο γνωστή είναι όμως η πνευματική άνεση και κατά πόσο εφαρμόζεται; Στο άρθρο αυτό σας προτείνουμε 7 τρόπους για να δημιουργήσετε ένα ασφαλές περιβάλλον στο μουσείο.

#6 Σχεδιασμός παιχνιδιού για μουσεία: Δέσμευση, μάθηση, ψυχαγωγία

Σε έναν κόσμο που ισορροπεί ανάμεσα στην ψηφιακή και φυσική πραγματικότητα, τα μουσεία υιοθετούν λύσεις για να βελτιώσουν την εμπειρία επισκέπτη. Πού σταματά όμως η τεχνολογία να αποτελεί περισπασμό από την πληροφορία και γίνεται εργαλείο ανάδειξής της; 

Με τον σχεδιασμό ενός παιχνιδιού, το οποίο δεν είναι εξ ολοκλήρου ψηφιακό, αλλά ενισχύει την αφήγηση με αντίστοιχα στοιχεία, τα μουσεία μπορούν να εμβαθύνουν σε εναλλακτικές πτυχές του πολιτισμού και των κοινοτήτων τους. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου παιχνιδιού και ποιες αρχές περιλαμβάνει;

#5 Σύμβουλος μουσείων: Ξεκλειδώνοντας τη δυναμική του ιδρύματός σας

Ο τομέας της διαχείρισης μουσείων έχει γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη και μετασχηματισμό με την πάροδο των ετών, γεγονός που οδήγησε στην εμφάνιση εξειδικευμένων επαγγελματιών, όπως ο σύμβουλος μουσείων και τεχνών. Στην Ελλάδα, όπου ο πολιτιστικός τομέας έχει τεράστια ιστορική και καλλιτεχνική σημασία, οι σύμβουλοι αυτοί διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην καθοδήγηση και την υποστήριξη μουσείων, γκαλερί και πολιτιστικών ιδρυμάτων.

Στο άρθρο αυτό αναδεικνύονται οι τάσεις και οι ανάγκες που οδηγούν στην αναζήτηση συμβούλου μουσείων, όπως και ο ρόλος και οι αξίες που φέρνει.

#4 Τα 10 πιο ιδιαίτερα μουσεία της Ελλάδας

Η Ελλάδα είναι μία χώρα με έντονο μουσειολογικό στοιχείο, καθώς κάθε πόλη διαθέτει μουσεία με ποικίλη θεματολογία. Ανάμεσά τους πολλά ιδιαίτερα μουσεία, που μπορούν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον σας. 

Κάνοντας μία έρευνα στο διαδίκτυο, αναζητήσαμε και ξεχωρίσαμε τα 10 πιο ιδιαίτερα μουσεία της Ελλάδας. Στο άρθρο αυτό μπορείτε να διαβάσετε ορισμένες βασικές λεπτομέρειες γι’ αυτά, αλλά και να κρατήσετε τα στοιχεία επικοινωνίας και τις διευθύνσεις τους, σε περίπτωση που θελήσετε να τα επισκεφτείτε.

#3 Τεχνολογία στα μουσεία: 8 καινοτομίες που καθιερώνονται

Ο τομέας των μουσείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς βρίσκονται σε μια τεχνολογική κούρσα εξοπλισμού νέων προϊόντων. Με την εισαγωγή νέων καινοτομιών ανοίγει η συζήτηση σχετικά με το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η τεχνολογία για την αφήγηση ιστοριών.

Από εφαρμογές VR, ολογραφικές οθόνες και ανέπαφες δωρεές, μέχρι χαρτογράφηση προβολής και τεχνολογίες ροής επισκεπτών, τα μουσεία καινοτομούν, με το συγκεκριμένο άρθρο να μας περιγράφει αυτό το μέλλον.

#2 Πώς να ανοίξετε ένα ιδιωτικό μουσείο στην Ελλάδα

Στο άρθρο αυτό παρουσιάζουμε τα βήματα για να αποκτήσετε μια ξεκάθαρη εικόνα του τι χρειάζεται για την ίδρυση ενός ιδιωτικού μουσείου. Αν ενδιαφέρεστε να ανοίξετε ένα ιδιωτικό μουσείο για να εκθέσετε μια συλλογή από κειμήλια ή αντικείμενα, αλλά δε γνωρίζετε τις διαδικασίες και τα απαραίτητα έγγραφα, ο οδηγός αυτός, θα σας προσφέρει τις κατευθύνσεις και πληροφορίες που χρειάζεστε.

#1 Τι είναι η αργή παρατήρηση και γιατί πρέπει να την εντάξετε στις ξεναγήσεις σας

Οι επιμελητές και οι εκπαιδευτικοί σε πολλά μουσεία οργανώνουν ξεναγήσεις εκθέσεων με βάση την αργή παρατήρηση για να προσφέρουν στους επισκέπτες την ευκαιρία να επιβραδύνουν, να ανακαλύψουν τα έργα και να συνδεθούν αποτελεσματικά με την τέχνη.

Η αργή ματιά ερμηνεύεται με διαφορετικούς τρόπους. Πολλά μουσεία προσφέρουν αυτή την εμπειρία εισάγοντας  στοιχεία ενσυνειδητότητας, διαλογισμού και ενδυνάμωσης. Αλλά τα οφέλη της δεν περιορίζονται στην ευεξία ή την επίγνωση.

Αφήστε ένα σχόλιο...

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top