Τα 10 πιο ιδιαίτερα μουσεία της Ελλάδας

Η Ελλάδα είναι μία χώρα με έντονο μουσειολογικό στοιχείο, καθώς κάθε πόλη διαθέτει μουσεία με ποικίλη θεματολογία. Ανάμεσά τους πολλά ιδιαίτερα μουσεία, που μπορούν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον σας. 

Κάνοντας μία έρευνα στο διαδίκτυο, αναζητήσαμε και ξεχωρίσαμε τα 10 πιο ιδιαίτερα μουσεία της Ελλάδας. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ορισμένες βασικές λεπτομέρειες γι’ αυτά, αλλά και να κρατήσετε τα στοιχεία επικοινωνίας και τις διευθύνσεις τους, σε περίπτωση που θελήσετε να τα επισκεφτείτε.

Μουσείο Μέλισσας (Ρόδος)

To Μουσείο Μέλισσας είναι σίγουρα από τα πιο ιδιαίτερα μουσεία που μπορεί να επισκεφτεί κανείς στην Ελλάδα, μιας και είναι το μοναδικό στο είδος του. Ιδρύθηκε το 1999 στη Ρόδο από ανθρώπους της Μελισσοκομικής Δωδεκανήσου, με μοναδική αγάπη προς την μέλισσα, το περιβάλλον και την υγιεινή διατροφή. Αυτά που μπορεί να συναντήσει και να μάθει κανείς σ’ αυτό είναι πολλά: από τα προϊόντα της μέλισσας και τα εργαλεία μελισσοκομίας, μέχρι τη βιολογία και τα είδη των μελισσών.

Διεύθυνση: 5ο χλμ οδού Τσαΐρι- Αεροδρόμιο, Παστίδα, Ρόδος-Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2241048200

Μουσείο Ούζου (Λέσβος)

Ακόμη ένα μουσείο με τη δική του ιδιαιτερότητα είναι το Μουσείο Ούζου στο Πλωμάρι της Λέσβου από την οικογένεια Βαρβαγιάννη, που έχει παράδοση 160 και πλέον ετών στην παραγωγή ούζου. Στο Πλωμάρι συνυπάρχουν τα αποστακτήρια της ποτοποιίας Βαρβαγιάννη και το Μουσείο Ούζου, όπου εκτίθενται τα πρώτα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για την εμφιάλωση, όπως και το πρώτο καζάνι που κατασκευάστηκε το 1858 στην Κωνσταντινούπολη. Το μουσείο διαθέτει οπτικοακουστικές περιηγήσεις στα αγγλικά και στα ελληνικά, ενώ διεξάγει και γευσιγνωσίες ούζου στους επισκέπτες.

Διεύθυνση: Πλωμάρι, Μυτιλήνη-Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2252032741

Πηγή: Αρχείο Μουσείου Μέλισσας

Φιλοτελικό και Ταχυδρομικό Μουσείο (Αθήνα)

Ένα μουσείο που αρκετοί ίσως δεν γνωρίζουν είναι το Φιλοτελικό και Ταχυδρομικό Μουσείο στην Αθήνα. Λειτουργεί από το 1966 και βασικό του έκθεμα είναι το γραμματόσημο και ό,τι περιστρέφεται γύρω από αυτό, όπως τα ταχυδρομικά αντικείμενα, γραμματοκιβώτια, οχήματα διανομής, κλπ.. Στο μουσείο φυλάσσονται και εκτίθενται τα αρχικά σχέδια των καλλιτεχνών, πάνω στα οποία βασίστηκε η εικονογράφηση των γραμματοσήμων και των ταχυδρομικών αντικειμένων.

Διεύθυνση: Πλατεία Σταδίου 5 και Φωκιανού 2, Αθήνα-Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2107519042

Πηγή: Αρχείο Φιλοτελικού και Ταχυδρομικού Μουσείου

Μουσείο Καπνού (Καβάλα)

Το Μουσείο Καπνού στην Καβάλα ιδρύθηκε το 2003, σε μία περιοχή όπου από τα μέσα του 19ου αιώνα συγκεντρώνει την εμπορική εκμετάλλευση των καπνών της Βαλκανικής χερσονήσου. Πρόκειται για ένα μουσείο που περιλαμβάνει αντικείμενα και αρχειακό υλικό για την καλλιέργεια, παραγωγή και την επεξεργασία του καπνού.

Στο μουσείο αυτό αναδεικνύεται η οικονομική και κοινωνική ιστορία, όπως και η τεχνολογική εξέλιξη στην Καβάλα και ευρύτερα στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη. Το θερινό ωράριο ξεκινάει από τις 20/6 έως και 18/9/2023, από Τρίτη έως Παρασκευή 9.00 – 17.00 και Σάββατο, Κυριακή 10.00 – 14.00 (Δευτέρα κλειστά).

Διεύθυνση: Καβάλα, Κ.Παλαιολόγου 4-Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2510223344

Πηγή: Αρχείο Μουσείου Καπνού

Μουσείο Παιχνιδιών Μπενάκη (Αθήνα)

Το Μουσείο Παιχνιδιών Μπενάκη αποτελεί παράρτημα του μουσείου Μπενάκη στην Αθήνα και ξεκίνησε να λειτουργεί το 2017.  Ένας προορισμός τόσο για παιδιά, όσο για ενήλικες, με τον βασικό πυρήνα των εκθεμάτων και των παιχνιδιών να προέρχονται από τη συλλογή της Μαρίας Αργυριάδη. Στο μουσείο παρουσιάζονται διάφορα παιχνίδια, κούκλες και έντυπα παιδικής ηλικίας, από την ελλαδικό χώρο και από την αρχαιότητα έως το 1970, αλλά και από χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής, της Αφρικής και της Ανατολής.

Διεύθυνση: Λεωφ. Ποσειδώνος 14 & Τρίτωνος 1, Παλαιό Φάληρο-Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2126875280

Πηγή: Αρχείο Μουσείου Παιχνιδιών Μπενάκη

Μουσείο Αφής (Αθήνα)

To Μουσείο Αφής ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1984 από τον Φάρο Τυφλών της Ελλάδος και βρίσκεται ανάμεσα στα 5 μοναδικά μουσεία του κόσμου, που προσφέρουν ισότιμη δυνατότητα στους τυφλούς ή μερικώς βλέποντες επισκέπτες. Οι τελευταίοι έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ειδικά σχεδιασμένες θεματικές παρουσιάσεις, βασισμένες κάθε φορά σε διαφορετικά εκθέματα, τα οποία εξιστορούν την μοναδική ιστορία της αρχαίας Ελλάδας. Φυσικά, επιτρέπεται η επαφή με τα εκθέματα, κάτι που απαγορεύεται σχεδόν σε όλα τα υπόλοιπα μουσεία.

Διεύθυνση: Δοϊράνης 198, Καλλιθέα-Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2109415222

Πηγή: Αρχείο Μουσείου Αφής

Μουσείο Κομπολογιού (Ναύπλιο)

Το Μουσείο Κομπολογιού λειτουργεί στο Ναύπλιο από το 1998 και είναι το μοναδικό στο είδος του στον κόσμο. Σε αυτό εκτίθεται μία εντυπωσιακή συλλογή από κομπολόγια και προσευχητάρια με μεγάλη θρησκευτική, εθνική και χρονολογική ποικιλία, που ξεκινάει από το 1550 και φτάνει έως το 1950.

Διεύθυνση: Ελένη Ευαγγελινού Σταϊκοπούλου 25, Ναύπλιο-Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2752021618

Πηγή: Αρχείο Μουσείου Κομπολογιού

Μουσείο Κινηματογράφου (Θεσσαλονίκη)

Το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1997 και σ’ αυτό μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την εξέλιξη του κινηματογράφου στην Ελλάδα. Στο μουσείο διασώζονται διάφορες συλλογές από αφίσες ελληνικών και ξένων παραγωγών, από την δεκαετία του 1960 και ύστερα. Φυσικά, ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει την έκθεση της πορείας του κινηματογράφου μέχρι και σήμερα.

Διεύθυνση: Αποθήκη Α’, Θεσσαλονίκη-Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310378570

Πηγή: Ψηφιακό αρχείο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης | Φωτογράφος: Βασίλης Βερβερίδης

Μουσείο Κοσμήματος (Αθήνα)

Το Μουσείο Κοσμήματος είναι ακόμη ένα ιδιαίτερο μουσείο που μπορεί να επισκεφτεί κανείς στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα. Η ίδρυση του καταγράφεται το 1994 από τον χρυσοχόο, Ηλία Λαλαούνη. Η μόνιμη έκθεση του μουσείου περιλαμβάνει 50 συλλογές κοσμημάτων και διακοσμητικών αντικειμένων, αλλά και έργα από ιδιώτες, οι οποίοι τα δώρισαν στο μουσείο.

Διεύθυνση: Καρυατίδων 4α & Καλλισπέρη 12, Αθήνα-Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2109221044

Μουσείο Καλαθοπλεκτικής των Ρωμά (Κομοτηνή)

Ένα μουσείο με μία μεγάλη ιδιαιτερότητα είναι αυτό της Καλαθοπλεκτικής των Ρωμά, που συναντάμε στην Κομοτηνή από το 1995. Πρόκειται για το μοναδικό στο είδος του στην Ευρώπη, καθώς σ’ αυτό εκτίθεντο αρχικά τα καλάθια-δημιουργίες των Ρωμά της Θράκης, ενώ στη συνέχεια η έκθεση εμπλουτίστηκε με καλάθια από πολλές χώρες του κόσμου και από μη-Ρωμά πληθυσμούς. Η συλλογή του μουσείο φτάνει στα 1000 αντικείμενα (καλάθια, σκούπες, ψάθες, βέργες, κλπ.) από τα οποία εκτίθενται τα 500.

Διεύθυνση: Οικισμός Θρυλόριο, Κομοτηνή-Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6977585844

Μουσείο Καλαθοπλευκτικής των Ρωμά

Η Ελλάδα λοιπόν, όπως ανακαλύψατε στο άρθρο, διαθέτει πολλές επιλογές από ιδιαίτερα και πρωτότυπα μουσεία, που αξίζει κανείς να επισκεφτεί, να εξερευνήσει και να θαυμάσει!

Αφήστε ένα σχόλιο...

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top