Προετοιμαστείτε κατάλληλα για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2024

Κάθε χρόνο το ICOM διοργανώνει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, η οποία αποτελεί μια μοναδική στιγμή για τη διεθνή μουσειακή κοινότητα. Το φετινό θέμα, «Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα», υπογραμμίζει τον κεντρικό ρόλο των πολιτιστικών ιδρυμάτων στην παροχή μιας ολιστικής εκπαιδευτικής εμπειρίας. Εμείς σας παρουσιάζουμε τις δραστηριότητες που ξεχωρίσαμε, για να επιλέξετε αυτές που σας ταιριάζουν.

Σε όλο τον κόσμο, όλο και περισσότερα μουσεία συμμετέχουν στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Πέρυσι, περισσότερα από 37.000 ιδρύματα συμμετείχαν στην εκδήλωση, σε περίπου 158 χώρες και περιοχές. Οι εκδηλώσεις και οι δραστηριότητες λαμβάνουν χώρα στις 18 Μαΐου κάθε έτους ή περίπου αυτήν την ημερομηνία και μπορεί να διαρκέσουν μια μέρα, ένα Σαββατοκύριακο ή μια ολόκληρη εβδομάδα.

Στόχος της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (IMD) είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με το γεγονός ότι «Τα μουσεία αποτελούν σημαντικό μέσο πολιτιστικής ανταλλαγής, εμπλουτισμού πολιτισμών και ανάπτυξης αμοιβαίας κατανόησης, συνεργασίας και ειρήνης μεταξύ των λαών».

Εκδηλώσεις και δραστηριότητες για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2024

Από το 2020, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων υποστηρίζει τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης που έθεσαν τα Ηνωμένα Έθνη. Φέτος, οι δραστηριότητες επικεντρώνονται στο Στόχο 4: «Ποιοτική Εκπαίδευση – Διασφάλιση χωρίς αποκλεισμούς και δίκαιη ποιοτική εκπαίδευση και προώθηση ευκαιριών δια βίου μάθησης για όλους» και το Στόχο 9: «Βιομηχανία, καινοτομία και υποδομή – Δημιουργία ανθεκτικών υποδομών, προώθηση της χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμη εκβιομηχάνιση και προώθηση της καινοτομίας».

Από την τέχνη και την ιστορία μέχρι την επιστήμη και την τεχνολογία, τα μουσεία είναι ζωτικοί χώροι, όπου η εκπαίδευση και η έρευνα συγκλίνουν για να διαμορφώσουν την κατανόησή μας για τον κόσμο. Τα μουσεία λειτουργούν ως δυναμικοί εκπαιδευτικοί κόμβοι, ενισχύοντας την περιέργεια, τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη. Το 2024, αναγνωρίζεται η συμβολή τους στην έρευνα, παρέχοντας μια πλατφόρμα για εξερεύνηση και διάδοση νέων ιδεών.

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων είναι η τέλεια ευκαιρία για τον κόσμο να μάθει κάτι νέο. Παράλληλα, είναι μια αφορμή να αυξηθεί η επισκεψιμότητα στα τοπικά μουσεία. Αυτά τα παραδείγματα εκδηλώσεων και δράσεων θα σας εμπνεύσουν να οργανώσετε εκδηλώσεις με κοινοτικό αντίκτυπο για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2024.

 1. Εκπαιδευτικά Εργαστήρια: Διεξάγετε διαδραστικά εργαστήρια που παρουσιάζουν τις συλλογές του μουσείου, ενθαρρύνοντας την πρακτική μάθηση και εξερεύνηση.
 2. Συνεργασίες: Διευκολύνετε συλλογικά έργα τέχνης ή εγκαταστάσεις εμπνευσμένες από ερευνητικές πρωτοβουλίες, εμπλέκοντας τους επισκέπτες στη δημιουργική διαδικασία.
 3. Διαλέξεις και ομιλίες: Φιλοξενήστε προσκεκλημένους μελετητές ή ειδικούς για να δώσουν ομιλίες σε θέματα που σχετίζονται με τα εκθέματα του μουσείου, ενθαρρύνοντας ουσιαστικές συζητήσεις.
 4. Ξεναγήσεις: Προσφέρετε ξεναγήσεις με έμφαση στις εκπαιδευτικές πτυχές των εκθεμάτων, παρέχοντας πληροφορίες για την έρευνα πίσω από τις συλλογές του μουσείου.
 5. Περιηγήσεις στα παρασκήνια: Οργάνωστε ειδικές ξεναγήσεις που μεταφέρουν τους επισκέπτες στα παρασκήνια, προσφέροντας μια ματιά στις προσπάθειες έρευνας και συντήρησης του μουσείου.
 6. Έκθεση έρευνας: Παρουσιάστε τρέχοντα ή πρόσφατα ερευνητικά έργα μέσω εκθέσεων ή εκθέσεων πολυμέσων, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση του μουσείου για την προώθηση της γνώσης.
 7. Διαδραστικά εκθέματα: Αναπτύξτε ειδικά διαδραστικά εκθέματα που εμπλέκουν τους επισκέπτες σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες ή πειράματα που σχετίζονται με τα θέματα του μουσείου.
 8. Εκπαιδευτικά παιχνίδια και κουίζ: Δημιουργήστε παιχνίδια ή κουίζ που δοκιμάζουν τις γνώσεις των επισκεπτών σχετικά με τις συλλογές του μουσείου, ενθαρρύνοντας μια διασκεδαστική και εκπαιδευτική εμπειρία.
 9. Ψηφιακές πρωτοβουλίες: Ξεκινήστε διαδικτυακές δράσεις και διαδικτυακά σεμινάρια ή εικονικές περιηγήσεις, που απευθύνονται σε παγκόσμιο κοινό, προωθώντας το εκπαιδευτικό περιεχόμενο του μουσείου πέρα ​​από τα φυσικά όρια.
 10. Προγράμματα προσέγγισης κοινότητας: Συνεργαστείτε με τοπικά σχολεία, πανεπιστήμια και κοινοτικές ομάδες για να επεκτείνετε τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τις ερευνητικές πρωτοβουλίες πέρα ​​από τους τοίχους του μουσείου.
 11. Ερευνητής Meet-and-Greet: Οργανώστε συνεδρίες όπου οι επισκέπτες μπορούν να συναντήσουν ερευνητές, να κάνουν ερωτήσεις και να αποκτήσουν γνώσεις για το παρασκήνιο του μουσείου.
 12. Εκπαιδευτικές συνεργασίες: Δημιουργήστε συνεργασίες με εκπαιδευτικά ιδρύματα για κοινές εκδηλώσεις, έργα ή πρωτοβουλίες που ευθυγραμμίζονται με τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.
 13. Καμπάνιες μέσων κοινωνικής δικτύωσης: Χρησιμοποιήστε τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να μοιραστείτε εκπαιδευτικό περιεχόμενο, τα σημαντικότερα σημεία της έρευνας και να αλληλεπιδράσετε με ένα ευρύτερο κοινό στο διαδίκτυο.

Στόχος της ICOM είναι να υλοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες διαφορετικές εκδοχές εκδηλώσεων για να αναδειχθεί το όραμα που έχουν τα μουσεία για τις δικές τους πρακτικές. Όταν ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις που έχετε προγραμματίσει, τραβήξτε μια φωτογραφία, ανεβάστε τη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κάντε tag την ICOM. Εκείνη Θα μοιραστεί τα καλύτερα στους επίσημους λογαριασμούς της, προωθώντας το μουσείο σας!

Προωθήστε τις εκδηλώσεις σας με τις κατευθύνσεις της ICOM

Κατά την προετοιμασία μιας ειδικής δραστηριότητας για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2024, η ICOM συνιστά να ακολουθήσετε πέντε σημαντικά βήματα:

Ποιο είναι το κοινό-στόχος σας;

Μπορείτε να επιλέξετε να στοχεύσετε τους τακτικούς επισκέπτες ή το νέο κοινό σας. Σε κάθε περίπτωση, σας συνιστούμε να στοχεύσετε τουλάχιστον ένα συγκεκριμένο κοινό, όπως παιδιά, ηλικιωμένους, μια μειονότητα στην κοινότητά σας κλπ..

Για ποιους λόγους δημιουργείτε τη συγκεκριμένη εκδήλωση;

Ο στόχος σας μπορεί να είναι να προσεγγίσετε νέο κοινό, να επισημάνετε τη συμμετοχή σας στην κοινότητα, να προκαλέσετε τον δημόσιο διάλογο, να γνωστοποιήσετε το ίδρυμα σας σε πιθανούς συνεργάτες κ.λπ.

Μπορείτε να εντοπίσετε και να προσκαλέσετε συνεργάτες;

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων είναι μια ευκαιρία για τη δημιουργία τοπικών ή διεθνών συνεργασιών και χορηγιών σε σχέση με πολλές πτυχές – από συλλογές, έως διαμεσολάβηση ή χρηματοδότηση.

Εγγραφείτε στο χάρτη εκδηλώσεων της ICOM

Καταχωρίστε τη δραστηριότητά σας στον διαδραστικό χάρτη της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων και χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα hashtags στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να συμμετάσχετε με μουσεία σε όλο τον κόσμο στον εορτασμό. Για να εμφανίσετε την εκδήλωσή σας σε αυτήν την πλατφόρμα, απλώς συμπληρώστε την έρευνα και υποβάλετε τα στοιχεία σας.

Ποιος ήταν ο αντίκτυπος της εκδήλωσης σας;

Είναι σημαντικό να αναλύσετε την επιτυχία της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων σας και τον αντίκτυπό της. Σας ενθαρρύνουμε επίσης να στείλετε τις εικόνες και τα αποτελέσματά σας στην Εθνική Επιτροπή του ICOM, καθώς ενδέχεται να εμφανίζονται στην Ετήσια Έκθεση του ICOM!

TIP: Κάθε χρόνο, το ICOM δημιουργεί μια αφίσα για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων απεικονίζοντας το θέμα και καλεί όλα τα μουσεία που συμμετέχουν να την προσαρμόσουν ανάλογα με τις ανάγκες τους (προωθήστε μια ειδική έκθεση, προσθέστε τοπικά στοιχεία, παίξτε με τα χρώματα κ.λπ.). Μια προσαρμόσιμη έκδοση της αφίσας είναι διαθέσιμη εδώ. Αν αντιμετωπίζετε δυσκολίες στη διαμόρφωση της ελληνικής εκδοχής της αφίσας επικοινωνήστε με την ICOM Greece ή κατεβάστε την από εδώ.

Εκτός από τις δραστηριότητες που σχεδιάζετε, η συμμετοχή σας στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων ανοίγει νέες ευκαιρίες για εσάς: συνεργασία με σχολεία, συλλόγους, βιβλιοθήκες και άλλα μουσεία για την προώθηση της εκδήλωσής σας και την ενίσχυση των δεσμών σας με οργανισμούς με παρόμοιους στόχους. Καλή επιτυχία!

Χρήσιμα εργαλεία από την ICOM

international Museum Day 2024 Toolkit

Επίσημο poster IMD 2024

Επεξεργάσιμο αρχείο στο Canva για το IMD 2024 poster

Αφήστε ένα σχόλιο...

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top