Μεταμορφώνοντας την μουσειακή επίσκεψη σε μια διασκεδαστική εμπειρία για την οικογένεια

Η επίσκεψη σε ένα μουσείο μπορεί να μυήσει τα παιδιά σε νέους κόσμους και νέες μορφές έκφρασης, χτίζοντας παράλληλα δημιουργικότητα, κριτική σκέψη και ενσυναίσθηση. Ωστόσο, η εμπειρία αυτή αποτελεί πρόκληση για πολλές οικογένειες με μικρά ή μεγαλύτερα παιδιά.

Έχετε προγραμματίσει ποτέ να επισκεφτείτε ένα μουσείο και ενθουσιαστήκατε με την ευκαιρία να μοιραστείτε αυτήν την εμπειρία με την οικογένειά σας; Πιθανόν, να ελπίζατε να δείτε τον ίδιο ενθουσιασμό και στα μάτια των παιδιών σας. Ας είμαστε ειλικρινείς… Αυτό μπορεί να είναι λίγο δύσκολο.

Ανεξάρτητα από την ηλικία των παιδιών, ένα μουσείο είναι ένας χώρος που μπορεί να σας δώσει διάφορα εργαλεία για να τονώσετε τη δημιουργικότητα ή τη φαντασία τους. Ακολουθούν μερικά tips που θα βοηθήσουν εσάς και την οικογένειά σας να βιώσετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία σε ένα μουσείο.

Tip #1: Καλλιεργήστε τον ενθουσιασμό τους πριν την επίσκεψη στο μουσείο

Βρείτε μερικές πληροφορίες ή φωτογραφίες μουσείων. Ορισμένα διαθέτουν εικονικές περιηγήσεις στις ιστοσελίδες τους. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε κάποια παιδικά βιβλία με θέμα τα μουσεία. Αυτό μπορεί να διεγείρει ακόμη περισσότερο την περιέργειά τους. Ωστόσο, να έχετε κατά νου ότι μπορεί να είναι επικίνδυνο αν ξέρουν πάρα πολλά και αποφασίσουν ότι τελικά δεν είναι κάτι που θα ήθελαν να κάνουν.

Για παράδειγμα, αν θέλετε να επισκεφτείτε ένα μουσείο τέχνης αφήστε τα να παίξουν με μπογιές, πινέλα, πηλό και να εξοικειωθούν με τα υλικά. Αυτό θα είναι ιδιαίτερα βοηθητικό, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι ένα σημαντικό σημείο σύνδεσης για τα παιδιά είναι να κατανοήσουν ότι όλα όσα εκτίθενται στο μουσείο έχουν φτιαχτεί από αληθινούς ανθρώπους.

Τέλος, είναι σημαντικό να μην αναφερθείτε στους κανόνες «καλής συμπεριφοράς», καθώς είναι πιθανό να σχηματίσουν την εντύπωση ότι τα μουσεία είναι περιοριστικοί χώροι χωρίς ευκαιρίες διασκέδασης.

Tip #2: Μάθετε εάν το μουσείο διαθέτει χώρο για παιδιά

Αυτή η επιλογή συνιστάται, εάν δεν μπορείτε να τα ενθουσιάσετε ή εάν είναι πολύ μικρά για να ενδιαφερθούν για περισσότερο από 5 λεπτά. Ένας χώρος απασχόλησης για παιδιά μπορεί να περιορίσει την ευκαιρία να το εξερευνήσετε μαζί ως οικογένεια, καθώς κάποιος θα πρέπει να μείνει με το παιδί. Ωστόσο, θα έχετε την ευκαιρία να το απολαύσετε κατά μόνας, καθώς το παιδί σας θα είναι χαρούμενο!

Tip #3: Ελέγξτε αν το μουσείο προσφέρει κάποιο είδος δραστηριότητας για παιδιά

Πριν προγραμματίσετε την επίσκεψή σας σε ένα μουσείο επικοινωνήστε με το προσωπικό για να μάθετε αν έχουν δραστηριότητες ή εκπαιδευτικά προγράμματα για τις ηλικίες των παιδιών σας. Εάν το μουσείο δεν προσφέρει κάτι τέτοιο, ίσως μπορείτε να δημιουργήσετε κάτι μόνοι σας.

Για παράδειγμα, εάν πρόκειται για μουσείο τέχνης, θα μπορούσατε να τους ζητήσετε να βρουν κάθε πίνακα που έχει παιδιά ή ζώα. Ωστόσο, αν το πάρουν ως παιχνίδι, μπορεί απλά να είναι πρόθυμα να ανταγωνιστούν μεταξύ τους. Από την άλλη αυτό θα τους δώσει την ευκαιρία να περάσουν από όλο το μουσείο και ενώ κάνουν το μικρό τους κυνήγι θησαυρού, ενδεχομένως να ενδιαφερθούν περισσότερο για τα εκθέματα.

Πηγή: Ekaterina Novitskaya / Unsplash

Tip #4: Να είστε ρεαλιστές

Μερικές φορές μπορεί να υπάρχουν μουσεία που απλά δεν είναι καλή ιδέα να επισκεφτείτε με παιδιά. Αντί να δημιουργείτε μια αρνητική εμπειρία στο μουσείο μαλώνοντας τα ή ακόμα χειρότερα φωνάζοντας, μην εγκαταλείπετε το όνειρό σας, αλλά αλλάξτε το! Ίσως, είναι καλύτερο να πάτε απλά σε ένα πάρκο.

Ωστόσο, με λίγη προνοητικότητα, μπορείτε να προσαρμόσετε την επίσκεψή σας στα ενδιαφέροντα του παιδιού σας. Ξεκινήστε με αυτό που ξέρουν ή απολαμβάνουν ήδη. Η τέχνη είναι προσωπική και κάθε άτομο (συμπεριλαμβανομένων των παιδιών) ενδέχεται να έχει διαφορετική αντίδραση σε ένα έργο τέχνης. Για το λόγο αυτό, μπορείτε να επισκεφτείτε μουσεία φυσικής ιστορίας αν τρελαίνονται να μαθαίνουν για τα ζώα, αθλητισμού αν είναι λάτρεις των σπορ ή τεχνολογίας αν ενθουσιάζονται με κάθε τι ψηφιακό.

Παρά τον προγραμματισμό που θα έχετε κάνει ή τις προσδοκίες σας, το παιδί μπορεί να αποφασίσει ότι είναι πιο διασκεδαστικό να τρέχει πάνω-κάτω στη μεγάλη σκάλα του μουσείου παρά να κοιτάζει τα εκθέματα. Μην αισθάνεστε άβολα! Θέλουμε τα παιδιά να είναι ο εαυτός τους στο μουσείο.

Δεν υπάρχει κανένας κανόνας που να απαγορεύει την ομιλία που ξεπερνά τον ψίθυρο ή το τρέξιμο ενός μικρού παιδιού. Εάν ανησυχείτε ότι η συμπεριφορά τους μπορεί να ενοχλεί άλλους επισκέπτες, κάντε ένα διάλειμμα για να επισκεφτείτε το καφέ και να πάρτε ένα σνακ. Εάν το μουσείο έχει χώρο για παιδιά, πηγαίνετε εκεί να παίξετε ή να διαβάσετε ένα βιβλίο.

Tip #5: Μην απογοητεύεστε αν πρέπει να το περάσετε στα γρήγορα

Μερικές φορές πιστεύουμε ότι επειδή ήρθαμε πρέπει να δούμε κάθε γωνιά του μουσείου. Ωστόσο, όταν έχει κανείς παιδιά μαζί του, αυτό μπορεί να είναι δύσκολο.

Βεβαιωθείτε ότι βλέπετε πρώτα τα εκθέματα για τα οποία ήρθατε. Αν παρατηρήσετε ότι τα παιδιά βαριούνται, μάθετε να κάνετε την «εξερεύνηση ταχύτητας», που σημαίνει να βλέπετε το περιεχόμενο με πιο γρήγορο ρυθμό.

Tip #6: Εμπλουτίστε την επίσκεψη

Φέρτε μολύβια, μπογιές και χαρτί και ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να ζωγραφίσουν αυτό που βλέπουν. Μη στέκεστε απλώς και κοιτάζετε τις προθήκες ή τους πίνακες. Κάντε ερωτήσεις στα παιδιά σας όπως «Ποιο πίνακα ή αντικείμενο από το μουσείο θα ήθελες στο δωμάτιο σου και γιατί;», «Πώς πιστεύεις ότι το δημιούργησε αυτό ο καλλιτέχνης;».

Τραβήξτε φωτογραφίες από εκθέματα που αγαπούν και αναζητήστε στο διαδίκτυο τον καλλιτέχνη ή το ιστορικό πρόσωπο στο οποίο ανήκουν, όταν επιστρέψετε στο σπίτι. Όσο περισσότερο αλληλεπιδράτε με το παιδί σας, τόσο περισσότερο θα απολαύσετε την επίσκεψη και οι δύο.

Αν δεν έχετε πάει σε μουσείο από την τελευταία σας εκδρομή με το σχολείο, καλό είναι να γνωρίζετε ότι έχουν αλλάξει. Μουσεία όλων των μεγεθών προσπαθούν να συνεργαστούν με τις κοινότητες τους και να δημιουργήσουν χώρους κοινωνικής ενδυνάμωσης και αλλαγής.

Αφήστε ένα σχόλιο...

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top