Γιατί τα μουσεία διαγωνίζονται για επαγγελματικά βραβεία;

Πολλά μουσεία διαγωνίζονται κάθε χρόνο για ένα εμβληματικό βραβείο που τιμά τη δημοκρατία, την καινοτομία και την ισότητα. Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Μουσείων και το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Μουσείων είναι δύο φορείς πολιτισμού, εκπαίδευσης, ανάπτυξης και δικτύωσης με μεγάλη ιστορία, που συγκεντρώνουν τα περισσότερα βραβεία για να λάβετε μέρος.

Η Ευρώπη έχει μια πληθώρα διαφορετικών μουσείων. Παρά τις διαφορές τους, έχουν κοινή την ανάγκη διαρκούς προβληματισμού, πρόκλησης και βελτίωσης της ποιότητας εργασίας τους. Προγράμματα για παιδιά, ενδιαφέρουσες εκθέσεις, ψηφιακές εφαρμογές που επιτρέπουν νέες προσεγγίσεις στη συλλογή και συντήρηση, δραστηριότητες για το κοινό μεγαλύτερης ηλικίας είναι λίγα μόνo από αυτά που επιβραβεύονται κάθε χρόνο από ευρωπαϊκούς φορείς μουσείων.

Τα βραβεία και τα οφέλη για τους νικητές 

Τα βραβεία στον κλάδο των μουσείων δεν είναι απαραίτητα, αλλά είναι επιθυμητά. Πρώτον, τα βραβεία προάγουν την ανάπτυξη και, δεύτερον, προσελκύουν την προσοχή της κοινωνίας.

Τα πλεονεκτήματα για τα μουσεία που συμμετέχουν σε τέτοιες εκδηλώσεις είναι προφανή: είναι μια ευκαιρία να βελτιωθεί η κατάταξη τους σε διεθνές επίπεδο, να ξεχωρίσουν ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλα, να προσελκύσουν επισκέπτες και πιθανώς να λάβουν επιχορηγήσεις μέσω των χρηματικών επάθλων.

Οι διοργανωτές του Βραβείου Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς (EMYA) του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Μουσείων (ΕΜF), του πιο διάσημου βραβείου αυτού του είδους στην Ευρώπη, ισχυρίζονται ότι η δημόσια αναγνώριση έχει επηρεάσει θετικά τη ζωή πολλών υπαλλήλων των μουσείων και έχει επικεντρώσει την προσοχή σε μικρά μουσεία με καινοτόμο περιεχόμενο που διαφορετικά δύσκολα θα προέβαλαν τις δράσεις και τα έργα τους.

Το χρηματικό έπαθλο, που συνήθως παρέχεται από τους διοργανωτές τέτοιων εκδηλώσεων, είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Αλλά πολλά βραβεία που στερούνται χρηματικού επάθλου προβάλουν ενεργά μέσω ποικίλων καναλιών επικοινωνίας τα βραβευμένα έργα των νικητών για να τους προωθήσουν.

Για παράδειγμα, το βραβείο Heritage in Motion, που απονέμεται από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Μουσείων (EMA), εξετάζει πολιτιστικά προϊόντα που προάγουν την υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης. Ένα πολύ σημαντικό έργο που βραβεύτηκε το 2020 είναι η δημιουργία της πύλης (portal) “Culture in crisis” του Μουσείου Victoria & Albert.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα φόρουμ για ανταλλαγή πληροφοριών, έμπνευση, προβολή της δράσης των πολιτιστικών φορέων και ευαισθητοποίηση του κοινού. Επίσης, φροντίζει για την υποστήριξη των κοινοτήτων που υφίστανται πολιτιστική απώλεια, είτε μέσω συγκρούσεωνεγκληματικών πράξεων ή φυσικών καταστροφών. Τέλος, ευελπιστεί να γίνει η μεγαλύτερη και πιο προσιτή βάση δεδομένων στον κόσμο για έργα διατήρησης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πηγή: Maria Teneva / Unsplash

Βραβεία Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων (European Museum Academy)

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Μουσείων (EMA) είναι ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που ασχολείται με τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, τις καινοτομίες που αφορούν στη μουσειολογία, τη μουσειογραφική γλώσσα και πρακτική. Λειτουργεί ως μουσειολογική ομάδα σκέψης για την πρακτική και τη μελλοντική ανάπτυξη των μουσείων. Η Ακαδημία αναζητά την αριστεία σε όλα τα επίπεδα της μουσειακής εργασίας.

Οι κύριοι τομείς δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων περιλαμβάνουν την αξιολόγηση και την απονομή πολλών ευρωπαϊκών βραβείων μουσείων (European Museum Academy Awards). Στην πλειονότητα τους αφορούν στην καινοτομία, την δημιουργική σκέψη, την προσέγγιση και την ποιότητα πολιτιστικών ιδρυμάτων αλλά και ατόμων που με το έργο τους πρεσβεύουν αυτά τα χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, βραβεύονται μουσεία, προγράμματα και πολιτιστικά προϊόντα – όπως ταινίες, εφαρμογές, παιχνίδια, ιστότοποι – που προσεγγίζουν θέματα κοινωνικά ή που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή κληρονομιά, πολιτιστική και φυσική, υλική και άυλη. Στο επίκεντρο των έργων αυτών βρίσκεται η στόχευση στην τέχνη, την εκπαίδευση και τη βιωσιμότητα. Εκτός από τα βραβεία, η Ακαδημία διοργανώνει συνέδρια, προετοιμάζει δημοσιεύσεις, υλοποιεί έργα της ΕΕ και συμμετέχει σε διάφορα προγράμματα έρευνας και κατάρτισης.

Βραβεία Ευρωπαϊκού Φόρουμ Μουσείων (European Museum Forum)

Ιδρύθηκε το 1977 με βάση τις αρχές υποστήριξης, ενθάρρυνσης, βράβευσης και προβολής της αριστείας και της καινοτομίας στον τομέα των μουσείων, ιδιαίτερα στους τομείς που καθορίστηκαν από τον Kenneth Hudson ως «δημόσια ποιότητα» μουσείων. Βασικός άξονας του Φόρουμ είναι η δικτύωση και η ανταλλαγή ιδεών και βιώσιμων βέλτιστων πρακτικών στον πολιτιστικό κλάδο.

Το EMF εργάζεται μέσα σε ένα συνολικό πλαίσιο προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατικής ιθαγένειας και γεφύρωσης πολιτισμών. Τα διαφορετικά βραβεία στο πλαίσιο του προγράμματος European Museum Of The Year (EMYA) αντικατοπτρίζουν, αντιπροσωπεύουν και τονίζουν διαφορετικές πτυχές και διαστάσεις αυτών των αξιών.

Τα υπόλοιπα βραβεία που απονέμονται από το Φόρουμ επικροτούν το θεσμικό θάρρος και την επαγγελματική ακεραιότητα που αντικατοπτρίζεται σε θαρραλέες, κατά καιρούς αμφιλεγόμενες, μουσειακές πρακτικές που αμφισβητούν και διευρύνουν τις κοινές αντιλήψεις για το ρόλο και τις ευθύνες των μουσείων στην κοινωνία. Τέλος, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην περιβαλλοντική αειφορία, στην ένταξη και συμπερίληψη κοινωνικών ομάδων.

Η κατάκτηση ενός βραβείου σίγουρα συμβάλλει στην προβολή ενός μουσείου. Υποβάλλοντας όμως μια αίτηση, ο ανταγωνισμός που δημιουργείται είναι μια χρήσιμη άσκηση αυτοαξιολόγησης και μια μαθησιακή εμπειρία. Επιπλέον, δημιουργεί ένα περιβάλλον δικτύωσης με άλλα μουσεία της Ευρώπης οδηγώντας στην ανταλλαγή γνώσεων, βέλτιστων πρακτικών και στη σύναψη συνεργασιών με συναδέλφους σε όλο τον κόσμο.

Αφήστε ένα σχόλιο...

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top