Εμβληματικά μουσεία σχεδιασμένα από οραματιστές αρχιτέκτονες

Ένας από τους ρόλους της αρχιτεκτονικής είναι να ενθαρρύνει την αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων και των ιδεών. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, νέα μουσεία έχουν ανατεθεί σε αρχιτέκτονες οραματιστές, γνωστούς για τα εντυπωσιακά κτήρια τους που ξεχωρίζουν. 

Η αρχιτεκτονική των μουσείων λειτουργεί συχνά ως ένα οπτικό σημείο εστίασης για την πόλη στην οποία εδρεύουν. Λειτουργούν ως ένας κόμβος πολιτιστικής αιγίδας και ως ένα ιδανικό μέρος για τους σύγχρονους αρχιτέκτονες να επιδείξουν καινοτόμα και τολμηρά σχέδια. Ρίξτε μια ματιά σε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά μουσειακά αρχιτεκτονήματα.

Πηγή: David Vives/ Unsplash

Μουσείο Guggenheim: Μπιλμπάο, Ισπανία

Όταν το Μουσείο Guggenheim της Νέας Υόρκης δημιούργησε ένα παράρτημα στο Μπιλμπάο της Ισπανίας, στα μέσα της δεκαετίας του 1990, επιλέχθηκε ο Καναδο-αμερικανός αρχιτέκτονας Frank Gehry για να το σχεδιάσει. Ο Gehry φιλοτέχνησε το εμβληματικό του μεταλλικό κτήριο, με στροβιλισμούς στις εκβολές του Μπιλμπάο, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα ολοκαίνουργιο σύμβολο για την ισπανική πόλη.

Στην πραγματικότητα, το Guggenheim Bilbao θα γινόταν παράδειγμα για το πώς τα μουσεία μπορούν να αξιοποιηθούν για την αναγέννηση των πόλεων, φέρνοντας νέες επενδύσεις στην περιοχή. Ωστόσο, αυτό το στυλ ανάπλασης συχνά επικρίνεται, αφού επιβαρύνει οικονομικά τους πολίτες, δίνοντας προτεραιότητα στις ανάγκες των τουριστών.

Έτσι, αυτή η «επιρροή του Guggenheim» και των αρχιτεκτόνων σταρ (Starchitects) για τη δημιουργία νέων κτηρίων μουσείων, μπορεί να θεωρηθεί τόσο ως θετικό όσο και ως αρνητικό φαινόμενο.  Παρά ταύτα, η αρχιτεκτονική του μουσείου του Gehry είναι αναμφίβολα εντυπωσιακή από μόνη της και το κτήριο ενισχύεται από τα γλυπτά, που πλαισιώνουν την παραθαλάσσια είσοδό του.

Πηγή: John Simmons/ Unsplash

Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης: Ντόχα, Κατάρ

Το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης της Ντόχα είναι χτισμένο σε ένα τεχνητό νησί της χερσονήσου. Περιτριγυρισμένο από πολυάριθμα μουσειακά πάρκα και το ανοιχτό λιμάνι, το κτήριο και ο περίγυρός του σχεδιάστηκαν από τον Κινεζο-αμερικανό αρχιτέκτονα I.M. Pei.

Όταν τον πλησίασαν για την ανάθεση, ο Pei στα 91 του χρόνια, χρειάστηκε να πειστεί να αναλάβει το έργο, καθώς είχε συνταξιοδοτηθεί. Καθοδηγούμενος από την αγάπη του για την αρχιτεκτονική, ταξίδεψε μελετώντας επί έξι μήνες πριν αποδεχτεί την θέση.

Κατά τη διάρκεια της πολύμηνης μελέτης του ο Pei έμαθε για τη μουσουλμανική αρχιτεκτονική, εντρύφησε σε αρχεία και διάβασε πλήθος κειμένων. Στόχος ήταν να κατανοήσει την ιστορία του Ισλάμ προκειμένου να δημιουργήσει την αρχιτεκτονική του μουσείου. Το σύγχρονο κτήριο, που παρουσιάστηκε το 2008 αναδεικνύει την ισλαμική αρχιτεκτονική και τα θέματα σχεδιασμού στη γεωμετρία, τις υφές και τα υλικά του.

Πηγή: Tu Tram Pham/ Unsplash

The Broad: Λος Άντζελες, Καλιφόρνια, ΗΠΑ

Το The Broad, ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης στο κέντρο του Λος Άντζελες, βρίσκεται δίπλα στο Walt Disney Concert Hall, ένα άλλο σπειροειδές κτήριο του Gehry. Σχεδιασμένο με γνώμονα αυτή τη θέση, το αρχιτεκτονικό γραφείο Diller Scofidio + Renfro θέλησε να δημιουργήσει αντίθεση με τους γείτονές του, σχεδιάζοντας ένα φωτεινό, μεταλλικό, διάτρητο εξωτερικό κέλυφος.

Βασισμένο στην έννοια του «πέπλου και του θόλου», το κυψελοειδές εξωτερικό επιτρέπει το φως της ημέρας να μπει στους εσωτερικούς χώρους. Παράλληλα, το ψυχρό σώμα από σκυρόδεμα αποτελεί τον πυρήνα του κτηρίου θεμελιώνοντας την αρχιτεκτονική του μουσείου.

Το κτήριο που εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 με ένα πάρτι γεμάτο διασημότητες, έλαβε ανάμεικτες κριτικές, με ορισμένους να το αποκαλούν «τρίφτη τυριού», λόγω της εξωτερικής του εμφάνισης.

Πηγή: Hanzala Hafeji/ Unsplash

Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο: Τορόντο, Οντάριο, Καναδάς

Το Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο στο Τορόντο του Καναδά, που χτίστηκε αρχικά το 1914 σε ιταλικό αναγεννησιακό -ρομανικό στιλ, υπέστη πολλαπλές αλλαγές από την πρώτη του εμφάνιση. Το 1973 το αρχικό κτήριο και η προσθήκη της ανατολικής πτέρυγας του 1933, καταχωρήθηκαν ως μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αυτό περιέπλεξε το έργο του αρχιτέκτονα Daniel Libeskind όταν κέρδισε την αρχιτεκτονική προσφορά για την προσθήκη μιας επέκτασης. Η επέκταση του “Michael Lee-Chin Crystal” άνοιξε το 2007, έχοντας υπερβεί σημαντικά τους χρονικούς και δημοσιονομικούς περιορισμούς.

Ο Libeskind δεν είναι άγνωστος στην αρχιτεκτονική μουσείων, αφού έχει ήδη σχεδιάσει, ανάμεσα σε άλλα, το Εβραϊκό Μουσείο στο Βερολίνο. Η επέκταση του Libeskind σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μην επηρεάσει τα κτήρια πολιτιστικής κληρονομιάς, προσθέτοντας ένα σύγχρονο κομμάτι σχεδιασμού.

Το αποδομητικό «κρύσταλλο» από αλουμίνιο και γυαλί στέκεται πάνω σε ένα χαλύβδινο πλαίσιο. Έτσι, ο σχεδιασμός του αποτελεί έναν ακόμα λόγο για να επισκεφθεί κανείς το μουσείο.

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Νιτερόι: Νιτερόι, Βραζιλία

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Niterói βρίσκεται στην ομώνυμη πόλη του Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, και αποτελεί ένα από τα κύρια αξιοθέατα της πόλης. Σκαρφαλωμένο στην παραλία Boa Viagem, το οικόπεδο για το μουσείο αποτελεί αντικείμενο ενός πολιτικού σκανδάλου.

Συγκεκριμένα, η γη αγοράστηκε σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή και στη συνέχεια πωλήθηκε το 1996 για πάνω από 1.250.000 δολάρια. Παρά το σκάνδαλο που περιβάλλει το μουσείο, η αρχιτεκτονική του κτηρίου είναι αναμφίβολα εμβληματική.

Ο Βραζιλιάνος αρχιτέκτονας Oscar Niemeyer, με τη βοήθεια του μηχανικού Bruno Contarini, σχεδίασε το οικοδόμημα, που έχει ύψος 16 μέτρα και θόλο διαμέτρου 50 μέτρων. Το κτήριο έχει συχνά παρομοιαστεί με UFO, καθώς η μοντερνιστική δομή σε σχήμα δίσκου βρίσκεται σε μια πλαγιά- φαίνεται να έχει μόλις προσγειωθεί στη γη.

Λούβρο Αμπού Ντάμπι: Αμπού Ντάμπι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Βρίσκεται στην πολιτιστική περιοχή της νήσου Σαντιγιάτ του Αμπού Ντάμπι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και είναι το νεότερο παράρτημα του Λούβρου (2017). Σχεδιασμένο από τον Γάλλο Jean Nouvel, η αρχιτεκτονική του μουσείου φαίνεται να είναι μια φαινομενικά πλωτή δομή θόλου που περιβάλλεται από νερό.

Ακόμα, ο θόλος με μοτίβο επιτρέπει στον ήλιο να ρέει μέσα κατά τη διάρκεια της μέρας, με στόχο να αναπαραστήσει τις «ακτίνες του ηλιακού φωτός που περνούν μέσα από φύλλα χουρμαδιάς σε μια όαση». Το πολιτιστικό έργο έχει τεράστια σημασία όσον αφορά τη συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων της Γαλλίας και των Εμιράτων, η οποία αποτελεί συχνά πηγή διαμάχης εντός της Γαλλίας.

Το Louvre Abu Dhabi είναι η πρώτη αξιοσημείωτη πολιτιστική σύμπραξη, που έχει ως στόχο να καταστήσει την πολιτιστική περιοχή του νησιού Saadiyat τη μεγαλύτερη ενιαία συστάδα πολιτιστικών ιδρυμάτων παγκόσμιας κλάσης. Εκτός από το Λούβρο Άμπου Ντάμπι, η τοποθεσία σχεδιάζει να φιλοξενήσει το Εθνικό Μουσείο Zayed και το Guggenheim Abu Dhabi, που αναμένεται να είναι το μεγαλύτερο Guggenheim στον κόσμο. Ακόμα, θα στεγάζονται ένα κέντρο παραστατικών τεχνών και ένα ναυτικό μουσείο, ανάμεσα σε πολλά πρόσθετα περίπτερα τέχνης.

Τα μουσεία αυτά όχι μόνο στεγάζουν πολύτιμες συλλογές, αλλά αποτελούν και τα ίδια, ως αρχιτεκτονήματα, στολίδια στην περιοχή. Ποιο από αυτά τα εμβληματικά μουσεία θα θέλετε να επισκεφθείτε; Γράψτε τις εντυπώσεις σας αφήνοντας σχόλιο.

Αφήστε ένα σχόλιο...

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top