7 νέα μουσεία που εμπλουτίζουν τον κόσμο του πολιτισμού

Μια σειρά από νέα και διευρυμένα μουσεία άνοιξαν τις πόρτες τους στο κοινό, προσθέτοντας μια νέα διάσταση στο πολιτιστικό τοπίο σε όλο τον κόσμο.

Τα μουσεία έχουν τη δύναμη να μεταμορφώσουν τον κόσμο γύρω μας. Ως μέρη ανακάλυψης, μας διδάσκουν για το παρελθόν μας και μας εισάγουν σε νέες ιδέες — δύο βασικά βήματα για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος.

Από την πολυαναμενόμενη επαναλειτουργία της Neue Nationalgalerie στο Βερολίνο, μέχρι το Μουσείο Τέχνης Jining του Ryue Nishizawa, που ενσωματώνεται στο τοπίο, και το Art Depot του MVRDV, ας ανακαλύψουμε τους πρόσφατους χώρους τέχνης και πολιτισμού.

Νέο ή διαφορετικό; Τι φέρνουν τα νέα μουσεία

Πολλά μουσεία σε όλο τον κόσμο είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους επισκέπτες για πρώτη φορά, καθώς ο κλάδος προσβλέπει αύξηση επισκεψιμότητας μετά από 2 χρόνια σχετικής στασιμότητας. Ωστόσο, μέσω της επιμονής τους μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι τα όρια των μουσείων θα ωθηθούν, οι ιστορίες των ανθρώπων θα ειπωθούν εκ νέου ή θα αναζωογονηθούν, θα παρουσιαστούν περισσότερες συλλογές και θα επιτευχθούν οι στόχοι.

Τα νέα μουσεία χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια και έντονη αρχιτεκτονική «ευαισθησία» στο αστικό ή φυσικό τοπίο και στους ανθρώπους της κοινότητας. Παράλληλα, επιμελητικές ομάδες εργάζονται για την εξομάλυνση των ανισοτήτων στην κοινωνία χρησιμοποιώντας τις συλλογές και επαναπροσεγγίζοντας τον μουσειακό χώρο με σύγχρονο τρόπο.

1. Art Depot: Το πρώτο πλήρως προσβάσιμο μουσείο στον κόσμο ανοίγει για το κοινό

Το Depot Boijmans Van Beuningen του MVRDV, ο πρώτος πλήρως προσβάσιμος χώρος τέχνης στον κόσμο, βρίσκεται στο Museumpark στο κέντρο του Ρότερνταμ. Διαθέτει εκθεσιακούς χώρους, κήπο στον τελευταίο όροφο και εστιατόριο, ενώ προσφέρει μια ματιά στα «παρασκήνια» στον κόσμο των μουσείων, κάνοντας τις συλλογές τέχνης προσβάσιμες στο κοινό.

Κατασκευαστικά το μουσείο έχει μια δομή σε σχήμα μπολ, επενδυμένη με 1.664 πάνελ καθρέφτη που αντικατοπτρίζει το πάρκο, τους περαστικούς και τον δυναμικό ορίζοντα της πόλης. Ο βραβευμένος κήπος στον τελευταίο όροφο του έργου βρίσκεται σε ύψος 35 μέτρων, με 75 μεγάλες σημύδες φυτεμένες στην οροφή είναι ο πρώτος στο είδος του. Το σημαντικότερο είναι πως οι λάτρεις της τέχνης θα έχουν πρόσβαση στην πλήρη συλλογή 151.000 τεκμηρίων του μουσείου—συμπεριλαμβανομένων έργων, όπως των Leonora Carrington και Salvador Dalì, που συνήθως παραμένουν εκτός θέας.

2. Qintai: Ένα μουσείο τέχνης στην «όχθη του φεγγαριού»

Το Μουσείο Τέχνης Qintai βρίσκεται στην όχθη της λίμνης “Moon Lake” στην περιοχή Hanyang της Wuhan. Προκειμένου να μειωθεί το βάρος της αρχιτεκτονικής μάζας στη φυσική επιφάνεια της λίμνης, χρησιμοποιήθηκε η μορφή κυματοειδούς φυσικού εδάφους προς την κατεύθυνση της λίμνης, ενώ βυθίζεται μέρος των εκθεσιακών χώρων υπόγεια.

Στην πλευρά που βλέπει στον δρόμο της πόλης, μια κατακόρυφη πρόσοψη συνεχίζει να διατηρεί την αστικότητα της αρχιτεκτονικής. Μονοπάτια στον τελευταίο όροφο είναι εξ ολοκλήρου ανοιχτά στο κοινό, συνδέοντας τη λίμνη με τις εξόδους των εκθεσιακών αιθουσών του μουσείου και τους άλλους δημόσιους χώρους.

Η κεντρική αίθουσα, μαζί με την κυματιστή οροφή, δημιουργούν έναν μοναδικό χώρο έκθεσης, που χρησιμοποιεί πλωτούς τοίχους καθώς και την κυματιστή στέγη. Επίσης, δεν υπάρχει προκαθορισμένη διαδρομή για επίσκεψη στην έκθεση. Οι δραστηριότητες του κοινού αποτελούν μέρος της αρχιτεκτονικής επιφάνειας.

3. Color Factory: Βιώνοντας τη χαρά

Το Color Factory, το οποίο ιδρύθηκε το 2017, ως pop-up μουσείο στο Σαν Φρανσίσκο, διαθέτει επί του παρόντος δύο μόνιμες εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ. Η αποστολή του είναι να φέρει χαρά στον κόσμο, σε μια εποχή που τη χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ.

Οι επισκέπτες καλούνται να βιώσουν τη χαρά του χρώματος μέσα από διαδραστικές εγκαταστάσεις, «καθηλωτικά» δωμάτια και προσεκτικά επιμελημένες στιγμές. Ενώ το ίδιο το Color Factory λειτουργεί σε κερδοσκοπική βάση, οι δημιουργοί της εμπειρίας συνεργάζονται με καλλιτέχνες, ιδρύματα, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και εταιρίες για την επιμέλεια του περιεχομένου.

4. The Story Museum: Mια πύλη σε μαγικούς κόσμους για μικρούς αναγνώστες

Το μουσείο σχεδιαζόταν για περισσότερο από μια δεκαετία σε συνεργασία με σχολεία και βιβλιοθήκες μέσα και γύρω από την Οξφόρδη για να συμβάλει στη βελτίωση των επιπέδων γραμματισμού και να ενθαρρύνει τους νέους να ασχοληθούν με τον γραπτό λόγο. Υπάρχουν, φυσικά, και άλλα κέντρα που ασχολούνται με την τέχνη της αφήγησης, αλλά αυτό που το ξεχωρίζει είναι ότι είναι αφιερωμένο στη συλλογή και την ανταλλαγή ιστοριών σε όλες τις μορφές. Η συλλογή του μουσείου είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου άυλη – έχει να κάνει με ιδέες. Επίσης είναι συμμετοχικό καθώς σχεδόν σε κάθε απόφαση συμμετέχουν παιδιά και νέοι.

Το μουσείο έχει σχεδιαστεί για να εκπλήσσει και να ευχαριστεί τους επισκέπτες όλων των ηλικιών. Για τα παιδιά κάτω των πέντε ετών, υπάρχει το “Small Worlds”, ένα φωτεινό και χαρούμενο δωμάτιο εμπνευσμένο από εικονογραφημένα βιβλία και παιδικά τραγούδια.

Σε μια σπειροειδή σκάλα βρίσκεται το “Whispering Wood”, ένα δάσος εσωτερικού χώρου αφιερωμένο σε παραδοσιακές προφορικές ιστορίες από όλο τον κόσμο. Μάλιστα, τα δέντρα είναι ηχητικά και κάθε ένα λέει μια ιστορία θέτοντας μια πρόκληση. Τέλος, η βιβλιοθήκη “Enchanted Library” προσκαλεί το κοινό να «γλιστρήσει» ανάμεσα στα ράφια της και να ζήσει σημαντικές στιγμές από οκτώ αξιόλογες ιστορίες.

5. Μουσείο Τέχνης Jining: Κυματισμοί στη φύση

Το Μουσείο Τέχνης Jining συνδυάζει την αρχιτεκτονική και το τοπίο σε τρεις δομές που ενώνονται με μια χαρακτηριστική αρχιτεκτονική «γλώσσα». Το μουσείο σχετίζεται με τη γειτονική λίμνη και το γύρω πράσινο, ενώ εκείνα ενισχύουν την κύρια αρχιτεκτονική σχεδίαση της οργανικής οροφής. Ακόμα, δημιουργείται μια σειρά από ενδιάμεσους χώρους που επεκτείνουν τις δραστηριότητες του μουσείου στο εξωτερικό περιβάλλον.

Οι εκθεσιακοί χώροι, που διατάσσονται ανεξάρτητα γύρω από πολλές αυλές, συνδέονται με γυάλινους διαδρόμους, που χρησιμεύουν όχι μόνο ως αρθρώσεις αλλά και ως χώροι πολλαπλών χρήσεων που στεγάζουν καφετέρια, βιβλιοπωλείο κ.ά.. Η εκτεταμένη χρήση γυαλιού δημιουργεί μια συνεπή σχέση μεταξύ των εκθεσιακών χώρων και του περιβάλλοντος.

6. Εβραϊκό Μουσείο Βερολίνου: ANOHA- The Children’s World – Επανερμεινεύοντας την Κιβωτό του Νώε

Το ANOHA- The Children’s World ολοκληρώθηκε το 2020, εν μέσω της πανδημίας, και παραδόθηκε στο Εβραϊκό Μουσείο του Βερολίνου. Το σχέδιο του Olson Kundig ερμηνεύει εκ νέου τον μύθο της Κιβωτού του Νώε για να βοηθήσει τα παιδιά να ασχοληθούν με σοβαρά σύγχρονα ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή. Περισσότερα από 150 γλυπτά ζώα από ανακυκλωμένα υλικά ζουν μέσα στο ευφάνταστο οικοσύστημα της στρογγυλής κιβωτού της ANOHA. .

Περισσότερο από μια μουσειακή εμπειρία, το έργο είναι ένας χώρος για την οικοδόμηση κοινότητας, ένας χώρος για φαντασία και παιχνίδι που αναπαριστά μια παγκόσμια ιστορία, δημιουργώντας ένα περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς για παιδιά και οικογένειες

7. Museum for Rescued Art: Η Ιταλία παρουσιάζει κλεμμένα αντικείμενα που έχουν ανακτηθεί

Η Ιταλία εργάζεται σκληρά για να ανακτήσει κλεμμένα αντικείμενα. Το Museum for Rescued Art αποτελεί μια επιβράβευση γισ τη δουλειά της Μονάδας Καραμπινιέ για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που ιδρύθηκε το 1969.

Ανοίγοντας στη Ρώμη, το μουσείο θα παρουσιάσει αντικείμενα που είχαν κλαπεί από όλη τη χώρα και μεταφέρθηκαν λαθραία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Περίπου 100 ετρουσκικά, ελληνικά και ρωμαϊκά αντικείμενα θα εκτεθούν στην πρώτη έκθεση του μουσείου. Το μουσείο θα αλλάζει τα εκθέματά του κάθε δύο μήνες, επιστρέφοντας τελικά τα αντικείμενα στην αρχική τους θέση.

Τα υποδειγματικά αυτά μουσεία ανοίγουν το δρόμο για ένα μέλλον, όπου η καινοτομία συναντά την προσβασιμότητα και η συμμετοχή της κοινότητας αποτελεί εγγενές χαρακτηριστικό της λειτουργίας των ιδρυμάτων. Με γνώμονα τα στοιχεία αυτά, αναμένονται θετικές αλλαγές προσεχώς στον πολιτιστικό κλάδο και τις κοινωνίες.

Αφήστε ένα σχόλιο...

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top